Meer groente en fruit, minder kans op depressie

Mensen vanaf de middelbare leeftijd die meer groente en fruit eten, hebben wellicht minder risico op depressieve klachten. Dat verband rolt volgens Trouw uit een nieuw internationaal onderzoek met tweelingen.

Dat een gezond eetpatroon bijdraagt aan mentale veerkracht, suggereren wetenschappers al langer. Vooral het mediterrane dieet, rijk aan groenten, fruit, vis, noten en granen, lijkt het risico op depressie te verlagen. Maar onderzoek daarnaar stuit vaak op beperkingen. Een internationaal onderzoeksteam levert nu een nieuw puzzelstuk aan met een studie naar tweelingen van 45 jaar en ouder. Met hen konden de onderzoekers beter onderscheiden in hoeverre genetische aanleg en leefstijl bijdragen aan het verband tussen groente- en fruitinname en depressieve klachten.

De lat ligt niet zo hoog

In Nederland ligt de lat volgens Trouw niet bijzonder hoog: het Voedingscentrum adviseert een dagelijkse minimale inname van 250 gram groente en 200 gram fruit. Maar ook dat wordt vaak niet gehaald. “Gemiddeld eten Nederlanders slechts 165 gram groente en 130 gram fruit per dag, wat ver onder het advies ligt,” zegt Esther Aarts, hoogleraar Nutritional Neuroscience aan de Radboud Universiteit.

Leefstijl speelt ook een rol

Ook leefstijl als geheel kan een rol spelen. “De groep die meer groente en fruit at, was mogelijk al meer bezig met hun gezondheid”, legt Aarts uit in Trouw. “Andere factoren, zoals voldoende beweging, goede slaap en weinig stress, dragen ook bij aan het verminderen van depressieve klachten.”