Senioren Journaal van donderdag 5 december
Met Crosswalk app langer tijd om over te steken
Je steekt keurig als het stoplicht groen wordt de weg over, maar nog voor je het eind van het zebrapad hebt bereikt, springt het verkeerslicht al op rood. Rijswijk gaat daar nu verandering in brengen, aldus AD Haagsche Courant: ouderen krijgen een speciale app waarmee ze het stoplicht kunnen bedienen. Wie gebruikmaakt van de Crosswalk app, krijgt langer de tijd om over te steken. Dankzij sensoren die de gps van de telefoon met zo’n app erop herkennen, gebeurt dat volautomatisch.
Ouderen meer laten bewegen in het ziekenhuis
Patiënten verliezen in het ziekenhuis vaak conditie. Onnodig, meent de Gelderse Vallei volgens dagblad De Gelderlander. De Physical Activity Monitor is een vinding van de fysiotherapeut op de ouderenafdeling van het ZGV. Omdat met name bij ouderen de gevolgen van een (ook korte) ziekenhuisopname aanzienlijk zijn, startte de ouderenafdeling met het invoeren van beweegprogramma’s voor ouderen. “Het is een proeftuin om uit te zoeken wat wel en wat niet werkt op het gebied van meer bewegen.”
‘Vallen is een symptoom’
Er vallen meer ouderen dan nodig, zegt Nathalie van der Velde, hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, in NRC. “Vallen is een symptoom, een uiting van een onderliggend probleem.” Ten eerste vallen ouderen vaak flauw of zijn ze snel duizelig door een ontregelde bloeddruk. Daarnaast spelen medicijnen een rol. En er is een sociale oorzaak: ouderen wonen veel langer thuis dan voorheen. “Er is bij veel ouderen niemand die dagelijks op ze let.” ‘Observatiezorg’ noemen kenners dat – wat vroeger in verzorgingshuizen wel aanwezig was.
Worden we toch minder oud dan gedacht?
De stijging va de levensverwachting hapert. Voor de Britten is dat reden de prognoses fiks naar beneden bij te stellen. Ook in Nederland zijn er aanwijzingen dat de levensverwachting minder snel omhoog moet, aldus Het Financieele Dagblad. Dat kan grote gevolgen voor bijvoorbeeld pensioenfondsen hebben. Dertig jaar lang werden mensen in ontwikkelde landen steeds ouder. Maar die trend hapert.
Mét zorg samenwonen in de kerk
Een zestal uit Waspik heeft een idee voor de leegstaande Theresiakerk, aldus het Brabants Dagblad: Bouw hem om tot appartementen voor ouderen. Met name voor (echt)paren, als de een zorg nodig heeft. Zodat ze toch samen kunnen blijven wonen. “Het is onvoorstelbaar dat echtparen nog steeds niet bij elkaar kunnen blijven wonen als een van de twee hulpbehoevend is. Met ons plan kunnen 75 stellen in levensloopbestendige woonzorg-appartementen gewoon bij elkaar blijven.”
’Alleenstaande oudere zit vast aan huis’
Ouderen worden steeds vaker het slachtoffer van valpartijen. Een van de belangrijkste oorzaken wordt niet genoemd, reageert een Telegraaf-lezer: de trap in huis. Verhuizen naar een appartementje is de oplossing, maar is door het overheidsbeleid onmogelijk. “Straks gaat mijn bed naar de woonkamer (gezellig!) en blijft de bovenverdieping ongebruikt.”
Minister op bezoek bij Saar aan Huis
Minister Hugo de Jonge kwam met eigen ogen aanschouwen hoe de aanvullende mantelzorg bij Saar aan Huis (een landelijke organisatie met meer dan dertig vestigingen) in de praktijk werkt. De minister vindt Saar aan Huis een warm en liefdevol initiatief en zag wat voor een belangrijke rol de aanvullende mantelzorger kan spelen, aldus RTV Zwolle.
Vrijwilliger wijst de weg naar hulp
Vrijwilligers gaan een steeds grotere rol spelen bij de hulp aan inwoners, meldt De Gelderlander uit Overbetuwe. Deze gemeente mag zich de komende twee jaar samen met twintig andere Nederlandse gemeenten ‘koplopergemeente’ noemen. “Dat betekent dat wij extra aandacht schenken aan ondersteuning, in de hoop dat we zo meer inwoners kunnen bereiken. Daarom komt het accent meer te liggen op hulp door vrijwilligers. Veel mensen vinden het toch spannend om met een hulpvraag bij de gemeente aan te kloppen”, zegt de contactpersoon cliëntondersteuning Wmo.
Ook ‘rijke’ ouderen kloppen aan bij gemeente
Ze hadden al gewaarschuwd. Nu zien gemeenten in de regio hun angst uitkomen: veel meer ouderen kloppen bij de gemeente aan om schoonmaakhulp, ook wie dat zelf kan betalen. De oorzaak, schrijft het Eindhovens Dagblad: de verlaging van de eigen bijdrage door het Rijk. In Veldhoven en Geldrop-Mierlo is het aantal mensen dat via de gemeente huishoudelijke hulp krijgt met 20 procent gestegen, in Nuenen zelfs met 43 procent.
‘Lang zult u wonen’ Schiedam stopt
Het Servicepunt Woningverbetering in Schiedam stopt per 1 januari 2020 met de subsidieregeling voor ‘Lang zult u wonen’. De tijdelijke regeling heeft zijn dienst bewezen, aldus Schiedam24: het Servicepunt voerde veel adviesgesprekken en huiseigenaren hebben hun woningen aangepast.