Senioren Journaal van vrijdag 6 december

Werken aan passend gebruik antipsychotica

Het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen ontwikkelde een stappenplan voor passend gebruik van antipsychotica, zo is te lezen in het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde. ‘Hoe mooi zou het zijn als we het voorschrijven van antipsychotica kunnen terugbrengen tot de gevallen waarin we er zeker van zijn dat het helpt?’

Alzheimer: de sleutel ligt in de genen

Wie krijgt er alzheimer en wie niet? Met die hoofdvraag ging biochemicus Henne Holstege vijf jaar geleden op de koffie bij een honderdplusser. Ze werd bij Amsterdam UMC projectleider van het 100-plus onderzoek. Na honderden gesprekken en talloze bloed- en weefselonderzoeken weet ze het helemaal zeker, vertelt ze in het populair-wetenschapelijke tijdschrift van het umc: het zit in de genen.

Medicijn remt alzheimer enigszins

Na jaren van vruchteloos onderzoek lijkt het erop dat er een medicijn is ontwikkeld dat de ziekte van Alzheimer kan afremmen, hoewel het effect gering is, meldt de Volkskrant. De Amerikaanse farmaceut  Biogen maakte donderdagavond de langverwachte resultaten bekend van een groot internationaal onderzoek. Niet elke patiënt had er baat bij en er waren stevige bijwerkingen.

Hypotheek openbreken voor woningaanpassingen

Een op de vier ouderen is bereid om hun hypotheek aan te passen zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Dat blijkt volgens amweb uit onderzoek van Munt Hypotheken onder huizenbezitters tussen de 60 en 75 jaar. Negentig procent van de ondervraagde ouderen wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Een kwart zegt hoe dan ook niet te gaan verhuizen.

In 2050 één gepensioneerde op twee werkenden

In 2018 stonden volgens de OESO tegenover elke 31 65-plussers 100 inwoners in de leeftijd tussen 20 en 64 jaar. Oftewel: ongeveer één gepensioneerde tegenover drie potentiële werkenden, schrijft Elsevier Weekblad. In 2050 is die verhouding in de OESO (en in Nederland) gemiddeld gedaald naar één op twee.

Helft minder botbreuken dankzij heupairbag

Met een ‘slimme vloer’ en een speciaal ontwikkelde ‘heupairbag’ weet oudereninstelling tanteLouise in Steenbergen de gevolgen van valpartijen onder ouderen drastisch terug te dringen, meldt Omroep Brabant. Zo sterk zelfs dat in de proefperiode het aantal gebroken heupen als gevolg van vallen werd gehalveerd.

Groepstraining om valpartijen te voorkomen

Traplopen, zitten en opstaan. Bij woonzorgcentrum Ter Reede krijgen ouderen een valtraining. Ter Reede werkt volgens Omroep Zeeland samen met een huisarts uit Vlissingen en praktijkondersteuners. Er worden groepstrainingen gegeven, maar bewoners krijgen thuis ook bezoek. Kleedjes, gladde vloeren en hoge drempels zijn mede veroorzaker van valpartijen.

Rekenhulp Valpreventie

De nieuwe Rekenhulp Valpreventie laat in 3 stappen zien wat de kosten en de baten van valpreventie zijn in een lokale situatie. De Rekenhulp is bedoeld voor beleidsmakers en beslissers binnen gemeenten, zorgverzekeraars, zorgorganisaties, GGD en gezondheidscentra. De uitkomsten van de rekenhulp zijn volgens Vilans heel concreet en kunnen helpen bij het gesprek over organisatie en financiering van valpreventie.

Het 50/80-probleem van Japan

Japan heeft een 50/80-probleem, is te lezen in NRC: bejaarde ouders die samenwonen met hun kinderen van rond de vijftig die zelden het huis verlaten en totaal afhankelijk zijn. En dat is een probleem, zo redeneert de Japanse overheid, want wat als die ouders doodgaan? Het resultaat is dat hikikomori (zo worden mensen genoemd die hun huis zelden of nooit verlatren) steeds vaker alleen sterven. Zo’n eenzame dood noemen Japanners kudokushi, volgens experts zijn er 30.000 van dit soort doden per jaar.

E-bike voor wijkverpleegkundige

Vanaf januari gelden er soepelere fiscale regels voor leasefietsen. Thuiszorgorganisatie Vierstoom uit Gouda heeft voor bijna al haar medewerkers een elektrische Batavus Cura besteld. Uit een proef met acht wijkverpleegkundigen, gefinancierd door zorgverzekeraar VGZ, bleek volgens Het Financieele Dagblad vorig jaar dat er een tijdwinst van 11,5% is te behalen als de medewerkers een e-bike hebben voor het reizen in hun werkgebied. ‘Met die tijdwinst kunnen we 30 tot 35 cliënten extra per maand hulp aanbieden.’