Senioren Journaal van vrijdag 4 november

Kleinschalige zorg verovert de markt

Investeerders springen de laatste jaren enthousiast in het gat tussen de vertrouwde woning thuis en het verpleeghuis als laatste leefomgeving. Er is een levendige markt ontstaan voor senioren die zorg nodig hebben en bij elkaar willen wonen.

Wat is interessant voor de jongere senior

Op de cursus Kennis maken met KBO-Brabant voor (nieuwe) bestuurders werd dit najaar de vraag gesteld wat interessante activiteiten zijn voor de jongere senior. Men heeft behoefte aan een lijst van mogelijkheden. KBO-Brabant gaat een inventarisatie maken, zo wordt gemeld in de nieuwsbrief.

Drukte op SEH komt niet door ouderen

Vaak wordt gedacht dat het vooral de ouderen zijn die zorgen voor de grote toename van de drukte op de spoedeisende eerste hulp (SEH’s). Het aantal ouderen (70+) dat de SEH bezoekt is de afgelopen jaren weliswaar toegenomen, maar die stijging is niet groot genoeg om de toegenomen drukte op de SEH’s te verklaren. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel en AmsterdamUMC

Maandelijkse dansmiddag met dj Ger

De ouderen in Den Helder krijgen een eigen dansmiddag. Eens per maand strijkt de 77-jarige dj Ger neer in het restaurant van zorgcentrum Ten Anker en mogen de voetjes van de vloer, meldt het Noordhollands Dagblad. Het is gratis en iedereen is welkom, dus ook senioren die niet in het complex wonen.

Apothekers: deel medische gegevens

Bij bijna 10.000 ouderen in Drenthe valt dit najaar een brief van hun apotheker op de mat die hen tot nadenken moet aanzetten. Het gaat volgens Dagblad van het Noorden om alle 70-plussers die nog niet bij de apotheker hebben aangegeven of ze willen dat hun medische gegevens, zoals medicijngebruik, worden gedeeld met het ziekenhuis en huisartsenpost op het moment dat dit nodig is. “Op het moment dat er snel moet worden ingegrepen is dit cruciale informatie.”

Hulpmiddelen maken met 3D-printer

Elke ergotherapeut kan voortaan online tal van ontwerpen vinden om hulpmiddelen met een 3D-printer maken. Het gaat om hulpmiddelen zoals bij Zuyd hogeschool ontwikkeld voor mensen met bijvoorbeeld krachtverlies in hun handen. Deze ontwerpen staan op de website van het Zuyd Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT): hulpmiddelentips.nl.

Invoering dwangwet blijkt een ramp

Op papier leken de twee dwangwetten voor de zorg een goed idee: minder dwang, meer rechtszekerheid voor patiënten. Uit de eerste evaluatie blijkt dat dit in de praktijk nauwelijks tot stand komt. Zeventig aanbevelingen voor verbetering staan in de evaluatie die ZonMw publiceerde. Uitzonderlijk veel, beaamt de projectleider in Medisch Contact.

Gemeente trakteert op Levensliedmiddag

De gemeente trakteert alle Rotterdamse senioren op een levensliedmiddag. “Het gezelligste muziekfeest vol herkenbare liedjes van toen en nu. Dat is de Rotterdamse levensliedmiddag”, aldus Dagblad 010.

Tweedeling zorgverzekeringsmarkt

De Nederlandse Zorgautoriteit maakt zich zorgen over de solidariteit op de zorgverzekeringsmarkt. Er lijkt sprake van een tweedeling tussen polissen voor jonge en gezonde verzekerden en polissen voor mensen die meer zorg nodig hebben.

Pensioenfonds zoekt wat nog is uit te leggen

De pensioenuitkeringen kunnen voor het eerst in jaren stijgen, net nu de inflatie torenhoog is. Maar de bestuurders van pensioenfondsen staan volgens het FD voor grote dilemma’s: wie nu geld uitkeert, gaat met een kleinere buffer de economisch onzekere toekomst en het nieuwe pensioenstelsel tegemoet. Ze zoeken daarom een ondergrens die ze nog kunnen uitleggen aan hun deelnemers.

Zorgpersoneel en ouderen onder één dak

Medewerkers van zorgorganisatie Warande in Zeist gaan in hetzelfde complex wonen als de ouderen waarmee ze werken. De organisatie gaat twee etages van een appartementencomplex verhuren aan (nieuwe) zorgmedewerkers, aldus RTV Utrecht.