Senioren Journaal van maandag 4 januari

Verse maaltijden thuisbezorgd

Trends die al sluimerden, komen in een stroomversnelling, beschrijft NRC. “Plus, Dekamarkt en Jumbo met La Place bouwen in hun nieuwe winkelformules al keukens met dagverse maaltijden. De volgende stap is dat supermarkten die maaltijden ook nog thuisbezorgen.” De groep die niet meer schroomt om te bestellen is veel groter geworden, nu er veel smakelijker, gezondere, mooiere maaltijden bezorgd worden. “Juist voor ouderen is het een uitkomst.”

‘Wij Willen Vaccinatie!’

Een van de factoren waardoor het zo traag gaat met vaccineren, lijkt de braafheid van de bejaarden, schrijft emeritus hoogleraar Martijn Katan in zijn column in NRC. “Tienduizend boze zeventigplussers kunnen met anderhalve meter afstand een stoet vormen van vijf kilometer. Als die dagelijks door de straten van Den Haag marcheert, al roepende ‘Wij Willen Vaccinatie!’, zou dat voor de regering een steuntje in de rug zijn om de zaak te versnellen en wat hoekjes af te snijden. Maar de bejaarden zitten thuis en wachten op hun beurt.”

‘Samenleving beurs geslagen’

De coronacrisis trekt diepe sporen in de samenleving, zegt directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau in de Telegraaf. “Ik heb het gevoel dat de samenleving beurs geslagen is. Iedereen heeft er last van, maar de meesten redden het nog wel. We maken ons zorgen om horecaondernemers, we maken ons zorgen om ouderen. Maar veel mensen denken: gelukkig heb ik nog werk, ik moet het misschien vanuit huis doen, ik vind het vreselijk dat ik weinig mensen zie, maar het gaat nog redelijk. Alleen hoelang je dit volhoudt, is de grootste onzekerheid.”

Aantal ouderen in bijstand blijft stijgen

Vooral tijdens de eerste lockdown nam het aantal uitkeringsgerechtigden snel toe, schrijft de Volkskrant. Veel jongeren die in het tweede kwartaal in de bijstand terechtkwamen zijn inmiddels weer uitgestroomd door werk of een opleiding. Het aantal ouderen in de bijstand stijgt al jaren, en ook in 2020 steeg het aantal bijstandsuitkeringen voor mensen boven de AOW-gerechtigde leeftijd met bijna 3.000 naar 49.500.

Ouderen kloppen niet aan bij steunpunt

Schaamte weerhoudt ouderen ervan aan te kloppen bij het Eindhovense Steunpunt Materiële Hulpvragen (SMH). Terwijl er juist signalen zijn dat de financiële nood groter wordt. “Van de duizend gehonoreerde aanvragen voor hulp in 2019, was maar zes procent afkomstig van mensen van zestig jaar en ouder”, zegt scheidend penningmeester Peter van Eijk in het Eindhovens Dagblad. Het steunpunt probeerde de voorbije jaren ouderen wel aan te sporen, maar zonder veel resultaat.

Gepensioneerden willen enige compensatie

Bij  de pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn was het aanvullend pensioen ongeveer een vijfde hoger geweest als er het afgelopen decennium was gecompenseerd voor inflatie. Over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel is eigenlijk nog maar één ding echt afgesproken. Het moet ‘evenwichtig’ gebeuren. De grote vraag is wat evenwichtig precies is. “Wij vinden als gepensioneerden niet dat er twaalf jaar aan koopkrachtverlies ingehaald moet worden, maar er moet wel enige compensatie zijn”, zegt Jaap van der Spek, medevoorzitter Koepel Gepensioneerden, tegen de NOS.

‘Ouder worden is ook mooi’

Han Peekel heeft een cd gemaakt getiteld ‘De oude man’. “Het is natuurlijk zo, dat liedjes schrijven over ouderdom geen populair onderwerp is”, zegt hij in de Gooi- en Eemlander. Niettemin bezingt de troubadour (73) het onderwerp vrolijk, met een toon van relativisme. “Ik omhels ouderdom met al zijn gebreken. Je weet dat de avond valt. Die avond, het ouder worden, is niet naar. Die is ook mooi. Ik voel mededogen met mensen van onze leeftijd die geen vreugde meer hebben in het leven. Ik bedenk wel dat ik een bevoorrecht mens ben. Ik mag mijn ambacht nog uitoefenen.”

Misplaatste solidariteit

“Het land is wederom op slot ‘om de ouderen en kwetsbaren te beschermen’”, schrijft een lezer van Het Parool. “Prachtig natuurlijk, maar mijn verstand staat stil als ik steeds meer zeventigplussers hoor zeggen dat ze zich niet willen laten vaccineren ‘want ik neem de griepprik ook nooit’ of een andere flauwekulreden. We hebben onze economie om zeep geholpen vanwege de solidariteit met de oudjes, mogen we van hen tenminste verwachten dat zij nu ook hun verantwoordelijkheid nemen jegens de samenleving? Anders zou ik zeggen: begin de vaccinaties met de werkenden en ouders van schoolgaande kinderen.”

Veroudering als probleem dat vraagt om oplossing

De toekomst is geweldig: Biohacker en wetenschapsjournalist Peter Joosten gelooft in vooruitgang. Als auteur van het boek Supermens gelooft hij vooral in mensverbetering, aldus een recensie in het FD. Dat is het idee dat de mens zichzelf kan verbeteren — ‘upgraden’ in de taal van Joosten — dankzij een scala aan technologische vernieuwingen, waarvan de contouren nog maar net zichtbaar zijn. Het uiteindelijke doel van mensverbetering is het eeuwige leven. Want veroudering is geen gegeven: het is een probleem dat vraagt om een oplossing.

Rek- en strekschroom

Vermoedelijk vanwege een soort rek- en strekschroom maken ouderen geen gebruik van door de gemeente geplaatste beweegtoestellen. Een columnist van dagblad De Limburger schrijft erover. “Een beweegtoestel voor ouderen in de wijk voelt als de schandpaal van de moderne tijd. Bewegen moet Facebook- en Instagramwaardige plaatjes opleveren. En dient plaats te vinden in een van allerlei ingewikkelds voorziene fitness-kathedraal, juist als het lijf al lang een krakkemikkig kapelletje is geworden.”