Senioren Journaal van maandag 3 februari

‘Nog niet te laat om ouderenzorg te redden’

De moeder van Volkskrant-verslaggever Carlijne Vos, Jetty Voermans (nu 78 jaar), werkte vol goede moed mee aan de decentralisatie van de ouderenzorg. Nu heeft ze spijt. Waar kunnen ouderen die 24-uurszorg nodig hebben nog heen? Vos eindigt haar essay een boodschap van haar moeder voor de huidige generatie politici: heb het lef terug te komen op verkeerde beslissingen. Stop met marktwerking en stop met het decentraliseren van complexe zorg. Geef woningcorporaties de middelen om betaalbare ouderenwoningen te bouwen en vooral de bijbehorende gemeenschappelijke voorzieningen te ontwikkelen.

‘Leeftijdsgrens géén goed idee’

Een leeftijdsgrens voor vrijwilligers zoals Museum Het Valkhof invoert, is géén goed idee, vinden deskundigen volgens De Gelderlander. Het gaat om een generieke maatregel (verplicht stoppen met 75 jaar). Maar, zegt Marcel Olde Rikkert (hoogleraar geriatrie): “Juist bij oudere mensen zijn de onderlinge verschillen het grootst.” De directeur van de Nijmeegse Vrijwilligerscentrale zegt: “Er zijn veel organisaties die staan te springen om vrijwilligers.” Zij vindt dat vitale ouderen gekoesterd moeten worden.

Pas op met sociaal doe-het-zelven

Burgerinitiatieven zijn in opkomst. Maar we moeten niet denken dat sociaal doe-het-zelven wel even het gat opvult dat de overheid laat vallen, waarschuwt onderzoeker Hiska Ubels in de Volkskrant. Volgens haar is zelfredzaamheid van lokale gemeenschappen op de langere termijn onrealistisch.  De vrijwilligers verdienen alle lof. ‘Maar de andere kant van het verhaal moet ook verteld worden’.  Ubels’ conclusie:  zelfredzaamheid op vrijwillige basis is op de langere termijn onrealistisch.

‘Hoogbegaafdheid senioren vaak niet herkend’

Bibliotheek Westland verzorgt 19 februari in samenwerking met Stichting IQ+ een hoogbegaafden-middag voor senioren, is te lezen in AD Haagsche Courant. Volgens IQ+ zijn hoogbegaafde ouderen vaak niet als zodanig herkenbaar. Meestal herkennen zij de kenmerken zelf niet eens; de generatie is in een andere tijd opgegroeid. Hierdoor kan er onbegrip ontstaan, gevolgd door een sociaal isolement, zeker wanneer iemand naar het verzorgingshuis moet.

‘Láát het geld kosten’

“Nederland vergrijst in een dusdanig tempo dat de kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen niet op peil kan blijven”, zegt ouderenzorgkoepel Actiz. Wáárom, vraagt een NRC-lezer zich af. “Ziet Nederland ouderen nog wel als degenen die de grondslagen legden van de huidige welvaart en dus op handen gedragen zouden moeten worden? Láát het geld kosten ter wille van de menswaardigheid die ons land wil hoog houden. Als zich een soortgelijke verslechtering zou voordoen op de kinderopvang, schreeuwden jonge ouders moord en brand. Wie is die stem voor ouderen?

Slimme vloer beschermt tegen heupfractuur

De heup-airbag om heupfracturen bij senioren te voorkomen is al langer bekend. Zorginstelling tanteLouise in Bergen op Zoom heeft nu volgens BN De Stem nog een technische nieuwigheid getest: de slimme vloer, die elke verandering in het loopgedrag van ouderen kan meten, waardoor maatregelen kunnen worden genomen vóór de oudere valt en een heup breekt. Tijdens de proef bij tanteLouise is het aantal heupfracturen met 50 procent gedaald.

‘Trek je niet terug in je eigen generatieparadijsje’

“Je bereikt weinig met het idealiseren van je eigen generatie-bubbel en je terugtrekken in je eigen generatieparadijsje. We zullen het toch met elkaar moeten doen:, schrijft een Volkskrant-lezer in een pleidooi voor meer begrip en respect voor de verschillende levensfasen onderling. Zij verwijst naar oude beschavingen en culturen, “die vroeger in hun tijden van hoge bloei een mooie balans hadden tussen de verschillende leeftijdsstadia”.

‘Maak extraatje automatisch over’

Ouderen die recht hebben op een aanvulling op hun AOW-uitkering moeten dat geld automatisch overgemaakt krijgen, vindt ouderenbond ANBO volgens het AD. Tienduizenden gepensioneerden krijgen die nu niet, omdat instanties gegevens niet mogen delen. De helft van het aantal gepensioneerden dat recht heeft op een aanvullende AOW-uitkering krijgt die niet.

Hoe naar meer seniorenwoningen?

Er is grote krapte en een gebrek aan doorstroom op de woningmarkt, terwijl veel ouderen in grote eengezinswoningen zitten. Vaak wil die groep wel verhuizen en zich voorbereiden op de toekomst, maar zo eenvoudig gaat het niet…, liet Kassa zaterdagavond zien.

 

Kookboek Achterhoekse ouderen met dementie

Bewoners van kleinschalige woonvormen van zorgorganisatie Sensire in de Achterhoek hebben sinds kort hun eigen kookboek met eigen recepten en verhalen, meldt Omroep Gelderland. Het kookboek is niet alleen een verzameling smakelijke maaltijdideeën. Het helpt bewoners, zorgmedewerkers en familie ook om te gaan met dementie.

Opleiding specialist ouderengeneeskunde

​​Het UMCG start met een zelfstandige opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. De eerste groep aios (arts in opleiding tot specialist) begint in september van dit jaar. Tegelijk met het UMCG begint ook de Universiteit Maastricht met een eigen opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Het totaal aantal opleidingen in Nederland komt daarmee op vijf.  ​