Senioren Journaal van maandag 4 april
Mantelzorg of misbruik?
Een dementerende vrouw past kort voor haar overlijden haar testament aan en wijst alles toe aan haar buurman, tevens mantelzorger. Eerdere erfgenamen (familie) proberen via de rechter het testament nietig te laten verklaren. De advocaat van de familie stelt dat de misstanden op dit gebied groot zijn. Hij signaleert schandalig misbruik bij, vaak eenzame, ouderen.
Oudere gevoeliger voor kou
Het lichaam van oude mensen reageert minder tegen de kou, en dat heeft te maken met het hele concept ‘ouderdom’. Dat zegt thermofysioloog Boris Kingma in EenVandaag. “Het voelen van kou wordt minder, net als de reactie daarop”, vertelt hij. Bij de NOS geeft Kingma uitleg naar aanleiding van het overheidsbesluit de thermostaat lager te zetten: “Als je ouder wordt gaat je lichaam minder warmte produceren en ben je gevoeliger voor kou.”
Mijn leven omgooien voor mijn moeder?
In hoeverre moeten wij als dochter/schoonzoon ons eigen leven en bezigheden totaal omgooien voor een hulpbehoevende ouder? Op die vraag antwoordt Beatrijs Ritsema in Trouw in haar rubriek Moderne manieren. Een van haar adviezen is iemand in dienst te nemen (naast de thuiszorg) die ervoor zorgt dat de patiënt zich niet bang of eenzaam voelt.
Minister legt nadruk op ouderentóékomst
Minister Conny Helder (63) heef het liever over ouderentoekomst dan ouderenzorg. “Dat we er veel meer van uitgaan wat ouderen wél kunnen. Hoe sterk ze zijn, in plaats van dat ze alleen maar zwakker, kwetsbaarder en afhankelijker worden.”
Steeds afhankelijker van elkaar
In een serviceflat in Waalre is zondag de expositie ‘De Kracht van Ouderen’ geopend. Wethouder Liesbeth Sjouw zei daar: “Onze ouderen worden steeds krasser. Het worden er ook steeds meer en we hebben ze nodig. Als samenleving worden we steeds afhankelijker van elkaar en we moeten onze vitaliteit zien te behouden.”
Advance Care Gesprek
In het zorginkoopbeleid 2023 is er bij zorgverzekeraar Menzis voor wijkverpleging en kortdurende zorg aandacht voor advance care planning, ofwel proactieve zorgplanning, en het ‘Advance Care Gesprek’: Een gesprek met vragen zoals: Wat is voor mij belangrijk, wat geeft mij kwaliteit van leven? Wat kan ik zelf nog en waar wil ik hulp voor en van wie?
Het verpleeghuis komt naar je toe
‘Het kleinste verpleeghuis bevindt zich achter de voordeur.’ Dat zegt bestuurder Roger Ruijters van Envida Verpleegzorg bij Vilans over de toekomst van het verpleeghuis. ‘Het verpleeghuis komt naar je toe. We gaan steeds meer hybride vormen zien van verpleeghuiszorg. We willen een huis dat niet voelt als zorg, maar als welzijn en goed leven.’
Appartement slechte oplossing
Om groen en weilanden te behouden, is appartementenbouw in steden populair. Architect Joost Dolhain uit Warnsveld schrijft in de Stentor dat wonen in een appartement een slechte oplossing is voor ouderen en kinderen. “Het is prima om te denken aan de natuur, maar waarom kunnen we wel zonnevelden in de weilanden en natuurgebieden plannen, maar is het plannen van woningen onder die panelen een taboe?
Financieel misbruik kan worden teruggedraaid
“Gelukkig bestaat de mogelijkheid om schenkingen volledig onderuit te halen.” Dat schrijft mr. Ernst Loendersloot in zijn column in de Telegraaf waarin hij uitlegt hoe financieel misbruik van ouderen kan worden teruggedraaid. Is de schenking vermoedelijk tot stand gekomen door misbruik van omstandigheden, dan moet de ontvanger bewijzen dat dit niet zo is.
Help zwakste senioren hun 800 euro te incasseren
“Spreek ouderen er over aan. Help ze hun 800 euro te incasseren” Dat schrijft Eerste Kamerlid Martin van Rooijen (50Plus) in het Noordhollands Dagblad over de 800 euro energiecompensatie. “Voor veel senioren met alleen AOW, doorgaans ook de oudste groep, is het een te grote hindernis om die compensatie zelfstandig aan te vragen bij de gemeente.”
Stop met suggestieve foto gepensioneerde
De pensioenwet is eindelijk in de Tweede Kamer beland, en daar is hij meteen weer: de foto in de krant van de gepensioneerde die zijn caravan staat op te stellen op een camping. Uiterst suggestief, aldus een Volkskrant-lezer. “Doe eindelijk een keer een foto van een gepensioneerde die achter de rollator schuifelt met een paar schamele boodschappen in een mandje. Want lang niet alle gepensioneerden kunnen het hele jaar vakantie vieren. Zeker niet na jaren zonder enige vorm van indexatie.”
Lastige kinderen van verpleeghuisbewoners
Sinds de coronapandemie worden meer kinderen van verpleeghuisbewoners als ‘lastig’ bestempeld door zorgmedewerkers. “Ze bellen te vaak, ze kijken mee over de schouder, houden zich niet aan bezoekregelingen, houden zich niet aan voedingsadviezen en dreigen met indienen van klachten. Agressie door antivax-familieleden maakten we ook veel mee.” Karel Kamperman, specialist ouderengeneeskunde en sociaal geriater, schrijft erover in een ZBVO-column.
De duurzame woongemeenschap
Hoe verminderen we onze footprint, via gemeenschappelijk wonen? De LVGO (gemeenschappelijk wonen 50-plus) houdt op 24 juni een themamiddag ‘De duurzame woongemeenschap’. ‘Door samen woonvoorzieningen te delen, ontstaan er mogelijkheden voor een meer duurzame leefwijze, die rekening houdt met de omgeving en het milieu.’