Senioren Journaal van vrijdag 31 juli

Polsbandjes, camera’s en sensoren mogen

Is het gebruik van de polsbandjes en camera’s met bewegingssensoren in zorginstellingen toegestaan? De Autoriteit Persoonsgegevens laat in het Noordhollands Dagblad weten dat zorginstellingen persoonsgegevens van patiënten mogen gebruiken als dat noodzakelijk is voor een goede behandeling. Locatiegegevens en camerabeelden kunnen daaronder vallen.

Voltooid leven: waardevol en weerloos

“Door de doodswens van ouderen fundamenteel anders te behandelen dan die van jongeren, wordt het signaal gegeven dat het leven van ouderen minder beschermwaardig is”, schrijft Antina de Jong (adviseur gezondheidsrecht en medische ethiek) op de website van artsenfederatie KNMG.”Een dergelijk stigmatiserend onderscheid kent de euthanasiewet terecht niet.”

‘Washandje zelfde resultaat als douche’

Nu de temperaturen vandaag op kunnen lopen tot lokaal 35 graden, snakken veel mensen naar een koude douche. Zo ook de ouderen in Limburg, maar veel van hen zullen het moeten doen met een nat washandje, aldus de Limburger. “Een douchebeurt kost extra energie en is belastend voor de klanten en onze medewerkers”, zegt de directeur wijkverpleging bij Meander Thuiszorg. “Een washandje – wassen zonder water, zoals wij het noemen – geeft hetzelfde resultaat.”

Nieuw soort samenwerken in de buurt

Bij de beperkingen vanwege het coronavirus is een echt wij-gevoel ontstaan in Haagse wijken. Dat merken ze volgens Omroep West bij de buurthuizen. ‘Er werd eten gekookt voor ouderen en daarna rondgebracht. Balkonbingo’s werden georganiseerd. Allemaal initiatieven die we samen met de bewoners deden en dit zorgde voor een nieuw soort samenwerken met de buurtbewoners.’

Directeur KBO-PCOB vertrekt

Per 1 oktober a.s. verlaat Manon Vanderkaa seniorenorganisatie KBO-PCOB. Zij wordt directeur van V&VN, de beroepsvereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland. Vanderkaa begon in 2013 als directeur van de Unie KBO, medio 2016 kwam daar de directievoering bij voor de PCOB en vanaf de samenvoeging van de beide verenigingsbureaus begin 2017 was zij directeur van KBO-PCOB.

‘Betrek senioren bij woonzorgvisies’

Betrek senioren(organisaties) bij het formuleren van de woonzorgvisies en bij het maken van prestatieafspraken. Dat bepleit  Manon Vanderkaa, directeur seniorenorganisatie KBO-PCOB, in Binnenlands Bestuur. “Als ervaringsdeskundigen bij uitstek zijn het immers de senioren die het best kunnen beoordelen wat er nodig is voor een leefbare combinatie van wonen en zorg.”

Door technologie meer investeren en contact?

Een groot deel van de ouderen zal de technologische ontwikkelingen in de zorg niet kunnen bijbenen. Dit zegt de Raad van Ouderen in een advies aan minister De Jonge van VWS. Toch ziet de Raad ook kansen als technologie-inzet leidt tot kostenbesparing. Die besparing kan dan geïnvesteerd worden in zorgmedewerkers en meer menselijk contact.

Moderne variant Tafeltje Dekje

In Amersfoort is Tafeltje Dekje terug. Leef3.nu (onderdeel van Beweging 3.0) introduceert de moderne variant van Tafeltje Dekje onder de noemer Eemlandse Tafel. De maaltijden worden van maandag tot en met vrijdag tussen 16.00 en 18.30 uur thuis afgeleverd door een vaste bezorger van Eemlandse tafel, aldus De Stad Amersfoort.

Helft 55+’ers durft niet op vakantie

De helft van de Nederlandse 55-plussers durft dit jaar niet op vakantie, zolang de coronapandemie niet uitdooft. Wie wel gaat, past de plannen aan: last minute boeken, weg van de drukte, korter van huis en het vliegtuig mijden. Twee derde blijft in eigen land of dichtbij over de grens. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit een representatieve steekproef onder senioren in Nederland van onderzoekbureau Ruigrok NetPanel en Startpagina.nl.

‘Alle e-bikes áchter elkaar’

“Wat mij nu het meeste opvalt”, schrijft een Telegraaf-lezer, “is dat oudere mensen altijd naast elkaar blijven fietsen op het fietspad als er tegenliggers aankomen. Laten alle fietsers op e-bikes gewoon achter elkaar rijden, dat is met een hogere snelheid het veiligst en veel overzichtelijker.” Een andere Telegraaf-lezer stelt: “De fabrikanten zouden de e-bikes moeten begrenzen op 20 km/u.”

Tekort gemeenten vier keer zo groot

De financiële problemen bij veel Nederlandse gemeenten zijn vorig jaar fors toegenomen. In totaal groeiden de tekorten tot 767 miljoen euro. In het voorgaande jaar was dit nog 197 miljoen euro. Dat maakte de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bekend, schrijft Trouw. Inmiddels heeft 60 procent van de 355 gemeenten een zogeheten exploitatietekort. Dat komt volgens de VNG vooral door oplopende kosten van jeugdzorg en hulp voor kwetsbare ouderen. Daarnaast zijn de inkomsten uit grondexploitaties met 250 miljoen euro afgenomen.