Senioren Journaal van vrijdag 31 januari

Laatste pil of mantelzorg tot bittere eind?

Naar schatting 0,18 procent van alle 55-plussers heeft een wens tot levensbeëindiging. Dat zijn iets meer dan 10.000 mensen, die niet ernstig ziek zijn, aldus de NOS. In het politieke debat gaat het volgens Nieuwsuur om D66 versus ChristenUnie. Voor de Volkskrant gaat het om: Een laatste pil of mantelzorg tot het bittere eind? Onderzoeker Els van Wijngaarden waarschuwt in NRC politici: een doodswens kan ook overgaan. “Het is nooit zwart-wit.” In Trouw zegt zij: “Omdat het om zo’n heterogene groep gaat, denk ik: we moeten het benoemen zoals het is. Deze mensen hebben een doodswens en zijn niet ernstig ziek, that’s it.”

Zorg bieden ‘met de handen op de rug’

Schutse Zorg in Sint-Annaland is er maar wat trots op, aldus Omroep Zeeland: de zorginstelling heeft als één van de eerste in Nederland een certificaat behaald voor het geven van hele specifieke zorg voor ouderen. Daarbij draait het om hun belevingswereld. Het gaat om de Böhm-zorgmethodiek. Ze noemen het zelf zorg verlenen ‘met de handen op de rug’.

‘Mantelzorgers nu al onmisbaar in verpleeghuizen’

Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL snapt dat we voor een collectief vraagstuk rondom de ouderenzorg staan, zegt ze bij NPO Radio 1, maar ergert zich aan de redenering van Actiz, brancheorganisatie van zorginstellingen. “Nu lijkt het net alsof mantelzorgers nog geen rol spelen in verpleeghuizen. Daar zijn ze al onmisbaar.”

Spoedzorg Rotterdam van start

Binnen Rotterdam werken de grote zorgorganisaties Aafje, Laurens en Lelie zorggroep sinds kort samen om ongeplande acute verpleegkundige zorg aan te bieden aan de klanten die bij hen in zorg zijn. Er komt één regionaal team dat op afroep snel de noodzakelijke zorg verleent. Dit doet het team onder de naam Spoedzorg Rotterdam. Daarmee is Rotterdam de eerste gemeente in Nederland waar zo’n samenwerking tot stand is gekomen.

Doordrammen over de dood

Dementie is een geestestoestand waarin je je moeilijk kunt verplaatsen, schrijft Bert Keizer in zijn column in Trouw. “Mensen die zich ertegen willen wapenen, denken dat ze zich tegenover hun dementie kunnen opstellen. Maar dat is het nou juist, die positie is de uitzondering.” Het is voor Keizer onmenselijk om steeds maar zo door te drammen over de dood. “In dementieland zegt iedereen: laat het nou niet vijf over twaalf worden, want dan is het te laat. Je zit zo iemand door mekaar te schudden: “Wil je niet dood? Je moet nu wel dood hoor! Dit is hét moment! Je laatste kans.” Ik vind het geen doen eigenlijk.”

Veel ouderen dragen een verkeerde bril

Een achteruitgang in het gezichtsvermogen is lang niet altijd goed te merken, zeker niet als die geleidelijk gaat. Dit is er de oorzaak van dat veel ouderen een verkeerde bril dragen, concludeert een groep Zweedse onderzoekers volgens Elsevier Weekblad.

E-health adaptie in Hoogezand

In Hoogezand gaan vier studenten aan de slag met e-health adaptie van ouderen, meldt Zorg Innovatie Forum. “Er zijn ouderen die weinig gebruik maken van digitale hulpmiddelen voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer, het doen van boodschappen, maar ook voor het ontvangen van zorg. De digitale wereld kan voor deze ouderen overweldigend zijn. Samen met het Zorg Innovatie Forum en de Ouderen Seniorenraad Hoogezand gaan de studenten in kaart brengen hoe de samenleving digitaliseert en hoe dit samenvalt met het model van Positieve Gezondheid.”

Jubileumjaar ANBO

Dit jaar bestaat ANBO 120 jaar. Om dit te vieren, vinden er dit jaar verschillende evenementen plaats. De aftrap was gisteren: minister Koolmees kreeg het eerste exemplaar van het jubileummagazine aangeboden. ANBO vindt dat er ook in de actualiteit veel te doen is. “Zo moet er een oplossing komen voor het grote tekort aan geschikte woonvormen voor ouderen, het pensioenakkoord moet worden uitgewerkt en we moeten aan de slag met nieuwe technologie om de zorg voor ouderen, thuis en in het verpleeghuis, goed en betaalbaar te houden.”

Het Vertrouwde Dorp

Met de realisatie van Het Vertrouwde Dorp gaat In Houten voor Johanna en Theo Castrop een droom in vervulling, vertellen zij in ’t Groentje. Het complex omvat 30 zelfstandige woningen voor mensen met dementie. “Al meer dan 30 jaar hebben wij de droom om een eigen woonzorglocatie te starten waar ouderen zo gewoon mogelijk kunnen wonen en waardig kunnen leven.” Uitgangspunt voor Johanna en Theo is dat zij de ziel willen terugbrengen in de zorg.

Innovatieve hulpmiddelen wijkverpleging

Zorgaanbieders Lelie zorggroep en Vierstroom Zorg Thuis gaan samenwerken in het gebruik van innovatieve hulpmiddelen in de wijkverpleging. Dankzij de samenwerking en het bundelen van data, kennis en ervaring wordt expertise opgebouwd. Ook zorgverzekeraars zijn enthousiast en steunen dit project.

Boodschappen doen als uitje

Lepelstraat, een dorp zonder winkels, had al een Plusbus en daar wordt nu een boodschappendienst aan toegevoegd, is te lezen in dagblad BN De Stem. Het is de bedoeling dat het een wekelijks uitje wordt naar Halsteren. Supermarkt De Plus is centraal gelegen in Halsteren. “Maar van daaruit kunnen ouderen bijvoorbeeld ook naar de Albert Heijn, het Kruidvat of de Zeeman.”