Senioren Journaal van donderdag 30 januari

‘Begin mij te schamen dat ik nog leef’

Een Volkskrant-lezer schrijft: “Als redelijk gezonde 89-jarige begin ik mij te schamen dat ik nog leef. Moeten we geen grenzen stellen aan de maximumleeftijd die de Nederlander mag halen, bijvoorbeeld 75 jaar? Dan zijn we meteen van een hoop (toekomstige) problemen af.”

‘Als zzp’er heb je wel de regie’

In Medisch Contact is te lezen waarom een specialist ouderengeneeskunde zijn baan heeft opgezegd: Na vijftien jaar op zijn tenen lopen wil hij de onnodige vergaderingen, het onbetaald overwerken, de dwingende productienormen en het algehele gebrek aan regie over werk en privé niet meer. Dus hij wordt zzp’er, want dan heb je wel die regie. En elk uur werk wordt betaald.

‘Pak als mantelzorger je rol bij beslissingen’

“Bij het nemen van beslissingen over bijvoorbeeld zorg of behandeling, kun je als mantelzorger veel betekenen. Die rol mag je ook pakken.” Dat zegt Vilans-adviseur Ruth Pel in een artikel over de vraag hoe je je als mantelzorger opstelt in gesprekken met de arts. Zij pleit voor een aanpak waarbij niet de kwaal, maar de kwaliteit van leven centraal staat. “Het welbevinden van de oudere zou het uitgangspunt moeten zijn in het beslissingsproces.”

‘Beeld over mensen met dementie bijstellen’

Het beeld over mensen met dementie behoeft bijstelling, stelt psycholoog Frans Hoogeveen in het Eindhovens Dagblad. “Mensen met dementie maken deel uit van onze samenleving. Zij horen erbij en dienen niet te worden gestigmatiseerd of geïsoleerd. De beelden over dementie in de maatschappij zijn inktzwart en eenzijdig. Maar met de juiste ondersteuning is voor heel veel mensen met dementie gedurende langere tijd een goed leven mogelijk.”

Debat ‘voltooid leven’ hervat

Na tweeënhalf jaar regeren komt volgens de Volkskrant dé open zenuw in de regeringscoalitie van Rutte III vandaag weer bloot te liggen. Bij de kabinetsformatie was  ‘voltooid leven’ een te grote potentiële splijtzwam. Vandaag wordt het debat dan toch hervat met de presentatie van het onderzoek van de commissie onder leiding van Els van Wijngaarden van de Universiteit van Humanistiek. In EenVandaag vertelt een huisarts hoe euthanasie verloopt als iemand het leven voltooid vindt.

Onderzoek naar pijn bij dementie

Mensen met dementie kunnen vaak niet goed aangeven dat zij pijn hebben. Tegelijkertijd zijn er aanwijzingen dat mensen met dementie meer pijn voelen dan andere mensen. Promovendus Steffie Bunk doet bij UMCG onderzoek naar pijn bij dementie.

Laatstewilpil als geruststelling

De zogeheten zelfdodingspil is omstreden, maar onder ouderen is er zeker behoefte aan, schrijft de Volkskrant. Een van hen legt uit waarom hij ze in huis heeft én anderen eraan helpt. ‘Het is een geruststelling.’ Ze kunnen zonder tussenkomst van een arts op een ‘humane’ manier een einde aan hun leven maken, op het moment dat zij zelf hun leven ‘voltooid’ achten. “Ik heb een brandblusser aan de muur, een gevarendriehoek in mijn auto, en een laatstewilmiddel in mijn kluis.”

Online tool woonopgave gemeenten

Veel gemeenten hebben geen inzicht in de vergrijzing van hun bevolking en de woningopgave die dat met zich meebrengt. Met een nieuwe online tool hebben ANBO en ActiZ dat voor alle gemeenten in Nederland in kaart gebracht. Met de tool is eenvoudig te zien hoeveel ouderen er nu in een gemeente wonen en hoeveel dat er in 2040 zijn. En hoeveel woningen er per gemeente moeten worden aangepast en gebouwd om ervoor te zorgen dat ouderen zelfstandig kunnen wonen.

‘Eenzame mensen verliezen alle levenslust’

Hoe denken ouderen zelf over hun naderend levenseinde? NRC ging op reportage in eenbuurthuis in Amsterdam. Marion, die veertig jaar maatschappelijk werkster is geweest, begint over eenzaamheid. “Ik denk dat dat het echte probleem is”, zegt ze. “Ik heb zo veel eenzaamheid gezien in mijn leven. Er is niets dat mensen zo ongelukkig maakt.” “Daar ben ik het helemaal mee eens”, zegt Paula (72), die in de thuiszorg heeft gezeten en veel sterfbedden heeft meegemaakt. “Eenzame mensen verliezen alle levenslust. Ze gaan piekeren. Het is niet per se dat ze dood willen. Ze willen dat eenzame leven niet.”

‘Ervaarwoning zorginnovatie groot succes’

In het Haagse Escamp is een Living Lab, oftewel een proeftuin zorginnovatie, de zogenaamde iZi-ervaarwoning. De hulpmiddelen in de woning zijn geselecteerd door de bewoners van het seniorencomplex waar de ervaarwoning onderdeel van is. De ervaarwoning blijkt na vier jaar een groot succes, meldt Den Haag FM. De wethouder wil nu meerdere proeftuinen in Den Haag om kleine en grote innovaties in de zorg te kunnen testen.

 ‘Senioren mantelzorgers doen al heel veel’

“Vergeten we niet dat senioren mantelzorgers al heel veel doen?” Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, zegt dit in reactie op het artikel in de Volkskrant van gisteren. “Senioren dragen aanzienlijk bij aan hun directe omgeving, hun naasten als mantelzorger, als oppasoma- of opa, als vrijwilliger in het buurthuis of ergens anders. Nu stellen dat senioren meer moeten oppakken is wel erg kort door de bocht. Ook het nog meer belasten van de mantelzorger in het verpleeghuis is wel heel makkelijk en doet geen recht aan de realiteit.”

‘Opa’s en oma’s, solidair met de leerkrachten!’

De problemen in het onderwijs zijn inmiddels ook een maatschappelijk probleem geworden, betoogt Gemma Eerdmans (oma met een onderwijsverleden) in de Volkskrant. “Zouden de oma’s en opa’s het verschil kunnen maken in het onderwijs? En dan niet door zelf voor de klas te gaan staan, maar door mee te staken op 30 en 31 januari. Als oma’s en opa’s de kinderen niet opvangen op de stakingsdagen, gaat het land er echt last van krijgen en dat is nu juist de bedoeling.”

‘Door hoge parkeertarieven geen visite meer’

De parkeertarieven die met name in de grote steden de pan uit rijzen, zijn funest voor het sociale contact van kwetsbare ouderen. Dat stelt ANBO-bestuurder Liane den Haan in de Telegraaf. “Stel je voor dat de mensen van wie je afhankelijk bent, niet meer kunnen of willen betalen om bij jou in de buurt te parkeren?”