Senioren Journaal van maandag 31 augustus

’Ouderen moeten inschikken’

Dreigt er een conflict tussen de generaties nu de coronacrisis voortduurt? Nadat zij een half jaar solidair waren met de oudere generaties vragen jongeren om een gebaar van wederkerigheid, aldus een reportage in de Telegraaf. “We moeten nu toe naar een samenleving die grotendeels open en vrij is voor jongeren, terwijl ouderen wat minder vaak, of op andere momenten van de dag, op straat komen of in winkels en horeca-gelegenheden.” “In de polder wegen we zogenaamd alle belangen netjes af, maar ouderen hebben altijd de sterkste stem.”

 

‘Zet jong en oud niet tegenover elkaar’

Directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau stoort zich aan de tegenstelling tussen jong en oud die de laatste weken wordt benadrukt, zegt hij bij NPO Radio 1. “Er wordt een beeld geschetst dat jongeren alle regels aan het overtreden zijn en dat alle ouderen zielig in een hoekje zitten. Dat is absoluut niet waar. Ik doe dan ook een oproep aan het kabinet: zet in de wereld van politiek en beleid deze groepen niet tegenover elkaar. We zagen namelijk vóór de coronacrisis al een toenemend begrip van jongeren voor de positie van ouderen en andersom. Dat is nog steeds het geval.”

 

‘Veel sociale schade achteraf niet nodig’

Met het project Coronatijden in Nederland onderzochten wetenschappers de sociale effecten van de maatregelen. Tijdens de lockdown verloren mensen uit kwetsbare groepen sociale contacten, dagbesteding en zingeving, concluderen de onderzoekers volgens de Volkskrant. ‘Veel van deze sociale schade was achteraf gezien niet nodig geweest’, aldus coprojectleider en hoogleraar antropologie Jeannette Pols.

 

Corona in meer dan honderd verpleeghuizen

Het aantal verpleeghuizen waar de afgelopen 28 dagen 1 of meer besmettingen zijn geconstateerd, passeerde volgens de Volkskrant eind vorige week de 100. Het coronadashboard telt alle getroffen verpleeghuizen van de afgelopen vier weken bij elkaar op, omdat pas na die tijd kan worden vastgesteld of een verpleeghuis weer virusvrij is. Twee weken geleden was sprake van een flinke toename van het aantal getroffen verpleeghuizen. De afgelopen week is de toename iets geringer.

 

‘Wanneer is er weer bingo?

Na maandenlang ‘extra voorzichtig’ te zijn, groeit bij een deel van de ouderen de behoefte om het leven weer wat meer op te pakken, meldt de Amsterdamse zender AT5. De eerste clubjes gaan daarom alweer van start. Toch durft nog lang niet iedereen dat aan. Bij Civic Amsterdam gaat de bingo voor senioren niet door. ‘We zijn voorzichtig met ouderen. En zij zijn dat zelf trouwens ook, we zien hen hier nog nauwelijks.’ Maar bij Huis van de Wijk De Meeuw in Noord is er op 27 september weer bingo. ‘Deze week zetten we de tafels vast neer, om te bekijken hoeveel er daadwerkelijk kan qua ruimte.’

 

Te weinig tijd voor poetshulp?

De huishoudelijke hulp krijgt van de gemeente Venlo wellicht te weinig tijd om te poetsen, zodat veel woningen niet schoon zijn. Verruiming van de tijden heeft ‘grote financiële gevolgen’. Die vrees heeft het gemeentebestuur van Venlo, aldus De Limburger. Aanleiding is een uitspraak van de rechtbank in Roermond. Die stelde dat Venlo geen onafhankelijk onderzoek heeft gedaan naar de tijd die in standaardsituaties nodig is om een huis schoon en leefbaar te maken.

 

‘Gespartel van een egoïstische generatie’

“Jongeren hebben massaal van de ene op de andere dag hun leven veranderd en zijn, ondanks de negatieve berichtgeving in media, buitengewoon gehoorzaam, terwijl ouderen alleen maar verder radicaliseren in hun kortetermijndenken”, aldus Sander Schimmelpenninck in zijn column in de Volkskrant. Hij beschrijft “gespartel van een even dominante als egoïstische generatie, die het zich, losgekoppeld van de economische conjunctuur, kan permitteren om cultureel rechts te stemmen en zich volledig te verliezen in de korte termijn”.

 

‘Stappenteller’ voor rolstoelgebruikers

Bewegen is goed voor de gezondheid, ook voor rolstoelgebruikers. De afdeling Revalidatie van het Erasmus MC ontwikkelde voor hen, samen met Rijndam Revalidatie, een activity tracker ofwel ‘stappenteller’. De WheelActiv8 bestaat uit een sensor aan de pols en een sensor aan het wiel van de rolstoel. Met de WheelActiv8 kunnen rolstoelgebruikers via een app op elk moment van de dag zien hoeveel ze hun rolstoel hebben gebruikt. Er wordt momenteel gezocht naar een bedrijf dat het product definitief op de markt gaat brengen.

 

KBO-Brabant biedt hulp na oplichting

Op 1 september start de campagne Senioren en Veiligheid voor het bestrijden van oplichting.

KBO-Brabant biedt hierbij ook hulp aan slachtoffers. “Mensen die zelf iets onprettigs op dit gebied hebben meegemaakt en erover willen praten kunnen terecht bij vrijwilligers van Ons Veilig thuis.”

 

Expertise senioren voor vrijwilligerscentrum

Het Vrijwilligerscentrum Haarlem & omgeving (VWC) gaat per 1 september samenwerken met de SESAM academie. Dat is een maatschappelijk adviesbureau, waar 75 oudere mensen hun expertise belangeloos inzetten voor vrijwilligersorganisaties. De SESAM academie wil de kwaliteit en professionaliteit van vrijwilligersorganisaties en -verenigingen bevorderen, aldus het VWC op Haarlem105.

 

‘Er is nog genoeg leuks te doen’

ANBO stelde: ‘Het is onjuist en stigmatiserend om te zeggen dat ouderen moeten worden beperkt in hun vrijheid, zodat jongeren ruimte krijgen om de economie draaiende te houden’. Een AD-lezer reageert in de ‘brief van de dag’: Het stellige: ‘Het is onjuist’, stoort mij enorm. Ik ben het totaal oneens met deze stelling. De ANBO mag dat onjuist vinden, maar dé oudere bestaat niet. Buiten de kwetsbare ouderen is er een grote groep fitte en mobiele ouderen. Ikzelf (72) behoor daartoe. Kennissen van mijn leeftijd vinden dat wij onze eigen verantwoordelijkheden moeten nemen. Er is nog genoeg leuks te doen.