Senioren Journaal van vrijdag 28 augustus

Geen gepest en gemopper meer!

Al dat gemopper en gezeur onder de bewoners. Ze waren er helemaal klaar mee in zorgcentrum Vitalis De Horst/Kronehoef in Eindhoven, schrijft het Eindhovens Dagblad. En dus werd proefproject ‘Gezonde relaties’ gelanceerd. En met succes. Ook andere locaties zien de nieuwe aanpak zitten. “Alle zorgmedewerkers dragen ‘samen lief’-shirts, we geven complimenten-buttons, ‘samen lief’-koekjes en -tasjes weg en brengen wekelijks een ‘samen lief’-nieuwsbrief uit waarin ook bewoners oproepjes kunnen doen of een gedichtje of mooie zin kunnen plaatsen.”

 

Adviseurs Zorg & Technologie aan de slag

Bij Fontys Hogeschool ontvingen 5 studenten hun Ad-diploma Zorg en Technologie. Allen gaan aan de slag als adviseur Zorg & Technologie. “De toenemende complexiteit van de gezondheidszorg vraagt om technologische toepassingen maar de twee sectoren liggen in de praktijk nog vaak ver uit elkaar. De adviseur Zorg & Technologie brengt die werelden bij elkaar en pakt vraagstukken aan als: ‘hoe kunnen zorggebruikers zelfstandig thuis blijven wonen met het inzetten van nieuwe zorgtechnologieën’.”

 

‘Verpleeghuizen hebben reputatieprobleem’

Verpleeghuizen hebben een reputatieprobleem, ‘al wil de sector dat zelf niet horen’, zegt hoogleraar management  in de zorg Richard Janssen volgens het FD.’ Mensen vragen zich af of het verpleeghuis een veilige plek is voor zichzelf of hun ouders. Er is tijdens de coronacrisis toch een beeld ontstaan dat je op die plek niet moet wezen.’ Instellingen moeten aantrekkelijker worden, zegt Janssen. ‘Weg van de grote kolossen en meer naar woonzorgunits met een eigen voordeur.’

 

Veel 70-plussers al maanden alleen thuis

Veel ouderen en hun familieleden zijn nog steeds heel voorzichtig of ronduit bang. Veel kwetsbare 70-plussers zitten al maanden alleen thuis. Dat heeft gevolgen voor hun mentale veerkracht en gezondheid, zegt Esther de Bie, ouderenadviseur bij ONS welzijn in Veghel

‘Sommigen zie ik echt wegkwijnen. Voor hen leiden de versoepelingen tot een schijnvrijheid en die maakt de kloof met de wereld ‘buiten’ alleen maar groter. Voor hen moeten we echt veel meer doen, zodat ze elkaar kunnen ontmoeten en weer wat levensgeluk ervaren.’

 

Digitale huiskamers

Een tablet tegen vereenzaming. Ouderen in Doesburg en Zevenaar worden voorzien van een iPad om te voorkomen dat ze in een sociaal isolement terechtkomen, meldt De Gelderlander. Welzijnsorganisatie Caleidoz heeft 75 tablets aangeschaft voor het project ‘digitale huiskamers’. Mensen die van de dagbesteding of andere activiteiten van Caleidoz gebruikmaken, kunnen de tablet gratis in bruikleen krijgen en worden wegwijs gemaakt in het gebruik.

 

Waarheen met de boodschappenplusbus

Wijkbelangen Emmerhout neemt maatregelen om meer passagiers in de zogeheten boodschappenplusbus te krijgen, is te lezen in het Dagblad van het Noorden. “We denken dat ouderen schromen om van de bus gebruik te maken. We gaan daarom de mensen via een enquête vragen waar ze heen willen. Tot nu toe bepaalden wij dat. Hopelijk levert dit meer passagiers op.” Wijkbelangen Emmerhout least de bus van het Nationaal Ouderen Fonds maar hoeft pas volgend jaar te beginnen met betalen.

 

‘Recht doen aan individuele verschillen’

Hoogleraar psychiatrie Thérèse van Amelsvoort heeft, zo zegt zij in Trouw, moeite met de discussie over ouderen die wat langer thuis zouden moeten blijven om ruimte te geven aan jongere generaties. Alsof thuisblijven voor ouderen minder erg zou zijn dan voor jongeren. Maar is dat ook zo?  “Inderdaad; is dat ook zo? Voor sommigen wel, voor anderen niet. Er zijn ouderen die de deur nog niet uitkomen, en er zijn ouderen die lustig reizen. Wie zijn wij om zo’n beslissing te nemen voor een hele groep? Er zijn individuele verschillen, en daaraan moet je recht doen.”

 

Meer senioren bellen de Zilverlijn

Het aantal senioren dat gebruikmaakt van de Zilverlijn van het Ouderenfonds is volgens de Telegraaf  ten opzichte van vorig jaar met enkele honderden per maand gestegen. Ouderen gaven vaak aan een keer per week gebeld te willen worden, in coronatijd werd dat vaak twee keer. Onderwerp van gesprek zijn angst, eenzaamheid en zorgen om hoe het verder moet. Veel ouderen waren in het begin verdrietig dat ze geen bezoek meer kregen. Later gaven ze ook aan zich te ergeren aan de samenleving in verband met de maatregelen.

 

Duofiets coronaproof

De Zonnebloem Muiden & Muiderberg heeft sinds kort een duofiets met trapondersteuning.. Hiermee kunnen ouderen in Gooise Meren toch samen met een vrijwilliger een dagje coronaproof op stap in de regio, aldus BussumsNieuws. Tussen de fietsstoeltjes is een doorzichtig scherm geplaatst, zodat er gefietst kan worden zonder mondkapje.

 

Campagne Senioren en Veiligheid

“Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont.” Daarom start op 1 september vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met andere partijen de campagne Senioren en Veiligheid. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ wordt gedurende vier weken aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing. Acteur Kees Hulst (bekend van ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’) wordt  ambassadeur van de campagne.

 

Jong wordt nooit oud

In haar recensie van het blad Saar 70+ schreef Merel Laseur in NRC dat zij nu wel eens zou willen lezen hoe jonge BN’ers zich voorstellen oud en vergeten te zijn. Een lezer reageert: “Dat kan zij lezen in John Steinbecks East of Eden (Penguin Classics 2016 pagina 90): “No one who is young is ever going to be old.” BN’ers, en andere jonge mensen, kunnen zich niet voorstellen hoe het is om oud te zijn.”