Senioren Journaal van dinsdag 1 oktober 2019

Eigen huis en pensioen als financieel lego

In een publicatie van Netspar wordt een aantal woning-pensioencombinaties in beeld gebracht. Nagegaan wordt welke mogelijke impact deze ‘financiële legoblokken’ hebben, als het gaat om meer flexibiliteit in de financiële planning. Met name de mogelijkheden om woningvermogen te verzilveren en wat hierbij de voor- en nadelen, kosten en risico’s zijn komen aan bod.

‘Dringend deltaplan vergrijzing nodig’

Nederland heeft dringend een deltaplan voor de vergrijzing nodig. Beleidsmakers zijn nu volkomen onvoorbereid op de vergrijzingsgolf die het land de komende jaren gaat overspoelen. Daarvoor waarschuwden diverse experts van onder meer zorgverzekeraars en woningcorporaties tijdens een hoorzitting maandag in de Tweede Kamer, is te lezen in Het Financieele Dagblad. Het kabinet moet snel maatregelen treffen om collectieve woonvormen voor ouderen makkelijker te maken, bepleiten zij.

Sorry, maar ik moet er weer vandoor

Waarom is het zo moeilijk in de zorg de bureaucratie te verminderen? Een achtergrondartikel van de Volkskrant maakt melding van schrijnende gevallen in de praktijk. ‘Als een thuiszorgmedewerker thuiskomt bij iemand om de steunkousen aan te doen, maar de cliënt zit er helemaal doorheen en is aan het huilen van de stress en de spanning, dan voelt ze zich gedwongen om te zeggen: ik zou graag iets langer blijven, maar ik moet er weer vandoor. Dat is wat de verantwoordingsregels vragen.’

Wat is het verschil tussen wonen en zorg?

Wonen en zorg zijn weliswaar wettelijk gescheiden, maar niemand weet wat het verschil is, schrijft columnist Maxim Februari in NRC. “Stel, een medewerkster van een woningcorporatie pakt een schroevendraaier om voor een bewoner een rollatorwiel te repareren. Stapt ze daarmee over de wettelijke grens tussen wonen en zorgen? Of neem het probleem van de zorgmijders. Zorginstellingen jubelen over zorgeloos wonen, maar wil je in een zorginstelling echt zorgeloos wonen, dan heet je een zorgmijder, die er maar wat op los woont. Niet alleen je zorgovereenkomst wordt beëindigd, je bent ook niet langer welkom als bewoner.”

Op zoek naar geheim van goed leven

Wat is het geheim van een goed leven? Samen met pakweg zeventig senioren uit de Deventer wijk Keizerslanden gaan tweedejaars studenten toegepaste gerontologie van Hogeschool Windesheim in Zwolle dit studiejaar op zoek naar het antwoord op deze vraag. Het project is volgens dagblad de Stentor een samenwerking tussen het Living Lab van Windesheim en de Deventer stichting De Tijdmachine. Voor het einde van het studiejaar staat het Festival van het Goede Leven op de agenda.

Veiliger en comfortabeler fietsen

Met slimme fietstechnologie kunnen fietsers eerder gewaarschuwd worden voor achteropkomend verkeer en kunnen de fietsers met speciale lichten hun snelheid en richting aangeven, meldt ICT&Health. Promovenda Carola Engbers keek in haar proefschrift of technologie oudere fietsers kan ondersteunen in veilig en comfortabel fietsen. Immers, de laatste jaren neemt het aantal fietsongelukken toe.

Zo lang mogelijk van muziek laten genieten

Muziek laat mensen met dementie opleven. Helaas is het voor hen vaak lastig om zelf muziek op te zetten. Windesheimdocent Rik Wesselink richt zich in zijn promotieonderzoek op de vraag hoe je mensen met dementie zo lang mogelijk van muziek kan laten genieten.

Honden zorgen voor glimlach

Zorggroep Maas & Waal heeft samen met uitlaatservice ‘De Uitwaaiers’ een nieuw project gestart waarmee dementerende ouderen in contact kunnen komen met honden van de uitlaatservice. Het project ‘Hondenheuvel’ in Ewijk is een groot succes en vraagt daarom om extra handjes, meldt Omroep Gelderland.

Eén tegen eenzaamheid

Onder de vlag van Eén tegen Eenzaamheid ontstaat een landelijke beweging die laat zien dat niemand alleen staat, aldus het ministerie van VWS, ook niet in de strijd tegen eenzaamheid. Op de website www.eentegeneenzaamheid.nl staat een greep uit de waardevolle initiatieven tegen eenzaamheid. Daarnaast vindt men hier ook informatie, inspiratie en benodigdheden om zelf iets te doen aan het verminderen van eenzaamheid.

Mihoen met kipsaté tegen eenzaamheid

Om de eenzaamheid in Rotterdam tegen te gaan heeft ouderenwethouder Sven de Langen gisteren een potje gekookt, aldus de Telegraaf. Met een zelfgemaakte mihoen met kipsaté wilde De Langen aandacht vragen voor de Kook Voor Je Buur 10Daagse, die wordt gehouden door stichting Thuisafgehaald. Deze organisatie brengt mensen in verbinding met elkaar en helpt eenzaamheid tegen te gaan.