Senioren Journaal van woensdag 30 oktober
‘Vergoeding voor dakloze in huis’
Mensen die wel een centje extra kunnen gebruiken en woonruimte over hebben, moeten tegen een bescheiden vergoeding iemand zonder huis tijdelijk uit de brand kunnen helpen. Dat wil GroenLinks regelen, is te lezen in het AD. Vooral voor ouderen met alleen een AOW-uitkering zou zo’n ‘barmhartigheidsbonus’ verlichting bieden.
Meeste geld naar psychische zorg
In 2017 is 25,1 miljard euro uitgegeven voor de behandeling van psychische aandoeningen (waaronder dementie). Dit is bijna een derde van de totale zorguitgaven (87,8 miljard euro) in Nederland, die door zowel de overheid als burgers wordt betaald, aldus het RIVM. Omdat kanker en hart- en vaatziekten vooral bij ouderen optreden, is het effect van vergrijzing en de toename van de levensverwachting op de zorguitgaven bij deze ziekten sterker dan bij andere aandoeningen.
Dementie op jongere leeftijd
Hoeveel mensen in Nederland voor hun 65ste dementie krijgen, is onbekend, is te lezen in een reportage in de Volkskrant . Alzheimer Nederland schat 12 duizend. Gerekend vanaf de eerste symptomen is de diagnose bij jonge mensen gemiddeld na ongeveer vierenhalf jaar bekend. Christian Bakker van het Radboudumc Alzheimercentrum: ‘Mensen denken er simpelweg niet aan dat dementie ook op jonge leeftijd voorkomt. Dat geldt ook voor huisartsen en bedrijfsartsen.’
Dansend oud worden
Dansen is extreem goed voor het brein. Hoogleraar Erik Scherder en arts Cuna Knecht toeren met collectief Ludwig door het land om die boodschap te verspreiden, schrijft Het Parool. “Bijvoorbeeld bij parkinson- en alzheimerpatiënten zie je dat dans heel veel teweegbrengt. Dat is schitterend om te zien. Door een beroep te doen op het impliciete geheugen, zoals dat heet, stimuleer je bewegingen die mensen nog van vroeger kennen.”
‘Rock-’n-roll blijkt medicijn om vitalo te worden’
Bij De Wereld Draait Door schoof Golden Earring aan tafel, wegens 50-jarig jubileum. Het mirakel van de Earring zit ’m niet in zulke mijlpalen, maar in de jongensachtige levenslust die nog altijd de kamer binnenwaait als zij op het scherm verschijnen, schrijft Sander Donkers in zijn column op de voorpagina van de Volkskrant. “Vier zeventigers die slank en fit zijn gebleven, elk met een goeie kop met haar, in een business die toen ze begonnen gold als uiterst destructief. Het bleek een medicijn om ‘vitalo’ mee te worden.”
‘Ouderen zijn geen vitalo’s’
“Ik ben een bejaarde, en dus geen vitalo”, schrijft Theodor Holman (1953) in zijn column in Het Parool. “Laat ik het maar eerlijk zeggen: oud worden is een hel. Je loopt voortdurend rond in een merkwaardige stank die niets anders is dan een voorschot op je eigen graflucht.^Ouderen zijn niet vitaal. Het zijn zeker geen vitalo’s. Het zijn halflijken die door jongeren terecht gehaat worden. Vitalo’s: alsof je slachtoffers geluksvogels gaat noemen.”
Contacthond in verpleeghuis
De labradoodles Blitz, Gijs en Bo behoren sinds kort tot het personeel van De Riethorst Stromenland. Ze vormen samen met een verpleegkundige een duo en bekommeren zich om ouderen met dementie, schrijft het Brabants Dagblad. “Er is bewust gekeken naar honden met een lichte kleur, met een hoog teddybeer gehalte.” zegt Stichting Blijf. Deze stichting plaatst contacthonden bij zorgprofessionals, geeft begeleiding en leidt de honden op.
Delftenaar begint ‘tuindating’
Stel je voor; aldus website In de Buurt, je hebt groene vingers, maar geen tuin. Of juist een tuin, maar geen tijd om ervoor te zorgen. Dan heeft Tom Wagemans (70) de oplossing voor je. Hij bedacht ‘tuindating’: zijn organisatie koppelt tuineigenaren en hobbytuinders aan elkaar.
Behoud ouderenzorg op Vlieland
Gemeente Vlieland en KwadrantGroep realiseren in 2020 gezamenlijk de woonbuurt ‘Boswijk’ en behouden daarmee de ouderenzorg op Vlieland. Het plan vervangt het verouderde woonzorgcentrum Uiterton, aldus Dagblad van het Noorden. Ouderen, die zorg nodig hebben, kunnen nu op het eiland blijven wonen. ‘Boswijk’ biedt verpleeghuiszorg, eerstelijnsverblijf, thuiszorg en dagbesteding.
Later begint nu
Dit is de titel van een commerciële bijlage vandaag bij de Telegraaf. Inhoud: Gelijkvloers wonen met een traplift, Tijdloze relaxfauteuils, Bingo met de buurt, Van knuffelkat tot tovertafel, Groen licht voor de grijze generatie, Langer veilig thuis wonen, De toegift.
Nakomertje voor 67-jarige
Ze heet Tian, komt uit China en is 67 jaar. Op zich niks bijzonders, schrijft de Telegraaf, ware het niet dat ze bevallen is van een gezonde dochter. Ze zou daarmee de oudste vrouw zijn die ooit op natuurlijke wijze een kindje heeft gebaard. Tian had al twee andere kinderen. De oudste moeder ter wereld, zo wordt verondersteld, is de 74-jarige Erramatti Mangayamma uit India. Zij kreeg vorige maand een tweeling na een ivf-behandeling te hebben ondergaan.