Senioren Journaal van donderdag 31 oktober

‘Winterbeurt’ Veenendaalse ouderen

Ouderen in de Veenendaalse wijk Petenbos krijgen een ‘winterbeurt‘ om beter bestand te zijn tegen de naderende kou. Een supermarkt, de apotheek, een fysiotherapeut, een diëtiste en een loopcoach bieden deze ‘onderhoudsbeurt  voor senioren’ aan, meldt het AD.

Hoe pakken operaties precies uit?

Er moet meer geld komen voor onderzoek naar hoe effectief medische behandelingen bij kwetsbare ouderen zijn. Hiervoor pleiten regeringspartij VVD en GroenLinks. GroenLinks-Kamerlid, Corinne Ellemeet zegt in EenVandaag: “Kennis is essentieel voor goede zorg voor ouderen.” VVD en GroenLinks willen dat er meer onderzoek komt naar hoe bepaalde operaties precies uitpakken voor patiënten op leeftijd. Juist in het belang van de ouderen zelf.

Ombudsman: Hulploket in elke gemeente

Iedere gemeente moet een balie hebben waar de burger met alle vragen terecht kan. De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, bepleit dit vandaag in Trouw. Hij merkt dat steeds meer burgers de samenleving te ingewikkeld vinden en de weg kwijtraken. “Een burger moet zijn gemeentehuis binnen kunnen lopen en zeggen: ‘Dit is mijn probleem, help me’”, zegt Van Zutphen. Over de neiging van gemeenten om taken (zoals de Wmo)  uit te besteden aan een organisatie die zij samen met andere gemeenten hebben opgericht of aan bedrijven, zegt Van Zutphen: “De burger krijgt een overheid die hij niet meer kent.”

Keurmerk bij ziekenhuis uit de gratie

In hoog tempo lozen ziekenhuizen de keurmerken van patiëntenorganisaties, meldt de Volkskrant. In oktober vorig jaar, precies een jaar geleden, was het Laurentius Ziekenhuis in Roermond het eerste ziekenhuis dat een patiëntenkeurmerk de deur wees. Het ziekenhuis had niet langer behoefte aan het predicaat ‘seniorvriendelijk ziekenhuis’. ‘Wij hebben de intrinsieke motivatie om kwaliteit voor ouderen te leveren. Het enige wat we voor het keurmerk meer moesten doen, was betalen en vinkjes zetten.’

Met virtual reality leren over dementie

Artsen in opleiding tot specialist Ouderengeneeskunde in het LUMC kunnen virtueel meekijken in de thuisomgeving van mensen met dementie. Met behulp van virtual reality leren ze om gedrag van personen met dementie goed te analyseren. Zij gaan in virtual reality (VR) aan de slag met een rollenspel waarin ouderen met dementie verschillende gedragingen vertonen.

Babbeltrucs gaan steeds verder

Ouderen zijn zich steeds beter bewust van alle babbeltrucs die dieven uit de kast halen. Dus gaan criminelen tot het uiterste, aldus het AD. “Iemand binnen laten om zogenaamd de meterstand op te nemen? Daar trappen ouderen steeds minder in.” Maar een slinkse crimineel die als verpleger bloed bij je komt afnemen? Daar zijn ze niet op voorbereid. De politie registreert zo’n 1000 babbeltrucs per jaar, maar denkt dat het werkelijke aantal slachtoffers veel hoger ligt dan 1000 per jaar.

De Tweede Helft

Feyenoord-icoon John de Wolf (56), voormalig ambassadeur ouderenwerkloosheid, presenteert een nieuw boek met als titel De Tweede Helft, met levenslessen voor 50-plussers. “Nooit denken dat je iets niet kunt”, is zijn advies in de Telegraaf. “Er zijn er niet veel die met 5-0 voorstaan en de tweede helft rustig uitspelen. En gelukkig maar, want dat zou een saaie pot worden.”

Dementiepreventie: vergeet fijnstof niet

Bij een stevig preventiebeleid voor dementie is ook schone lucht van belang, schrijft een arts in NRC. “Steeds meer onderzoek toont aan dat ook fijnstof in luchtverontreiniging de kans op dementie vergroot. De fijnstofuitstoot bij verkeersaders en industrie is weliswaar afgenomen, maar de uitstoot door houtkachels in woonwijken is dat niet.”

Pijnconsulent in het verpleeghuis

Natasja Reijnders werkt als pijnconsulent bij tanteLouise. Dat is nieuw in de ouderenzorgsector, schrijft BN De Stem. Ze werkt mee aan het aanscherpen van het pijnbeleid van de zorginstelling. “Het uiteindelijk doel is het verbeteren van de kwaliteit van leven én sterven van onze cliënten.” Uitgangspunt is een total-pain benadering “waarbij we letten op alle factoren die pijn beïnvloeden.”

Hoe denkt mijn huisarts over euthanasie?

Patiënten moeten weten hoe hun huisarts tegenover euthanasie staat. Een Kamermeerderheid verwacht dat CDA-minister De Jonge daar voor de zomer van 2020 werk van maakt, aldus het AD. VVD en D66 dienen daarover vandaag een motie in bij de begrotingsbehandeling Volksgezondheid.

Langer thuiswonen met geheugenproblematiek

Een nieuw platform met apps moet ervoor zorgen dat mensen met geheugenproblematiek langer thuis kunnen wonen. Het gaat om een project van Nederland, Zwitserland, Italië en Canada. Op de website van Careyn is te lezen dat de apps kunnen coachen op het gebied van beweging, goed eten, sociale contacten of bijvoorbeeld het trainen van het geheugen.

Jumbo opent nog 30 tot 40 kletskassa’s

Jumbo breidt de ‘kletskassa’ uit naar nog eens 30 tot 40 winkels, meldt vakblad Distrifood. ‘De reacties op de kletskassa’s zijn ontzettend positief.’ De locaties van de extra kletskassa’s zijn afhankelijk van de lokale behoeften en wensen, aldus Jumbo. ‘Hierin maken we ook gebruik van de informatie en cijfers van de nationale coalitie tegen eenzaamheid.’

Social Klus burenhulp, maar dan anders

Een schilderijtje ophangen, onkruid wieden, maar ook koffie met een praatje of de belastingaangifte doen: de nieuwe stichting Social Klus van Roosendaler Gijs Bullens biedt volgens BN De Stem eigenlijk een vorm van georganiseerde burenhulp. “Onder het motto ‘alles is een sociale klus’ willen we met een team van vrijwilligers mensen op allerlei manieren ondersteunen. Dat kan praktisch zijn, maar ook op het gebied van eenzaamheid.”