Senioren Journaal van dinsdag 30 maart

FNV wil tijdelijke plaatsmakersregeling

Als nieuwe FNV-voorzitter onderhandelt Tuur Elzinga met de werkgevers over een herstelplan om de economie na de pandemie uit het slop te trekken. Als ze er samen uitkomen, zullen ze het plan tijdens de kabinetsformatie presenteren, aldus de Volkskrant. Op Elzinga’s wensenlijst staan onder meer een tijdelijke ‘plaatsmakersregeling’ voor ouderen. “Laat ouderen, die dicht tegen hun pensioen aanzitten, eerder met pensioen gaan.”

Hoe ontwikkelt autisme zich als je ouder wordt?

Bij autisme denken we snel aan kinderen. Maar autisme gaat niet zomaar weg als je ouder wordt en er zijn dan ook veel ouderen met autisme. In het autisme lab aan de Universiteit van Amsterdam onderzoeken ze hoe autisme en veroudering met elkaar samengaan. Word je versneld oud als je autistisch bent, of niet?

Eenzame oudere wordt enthousiaste vrijwilliger

Mevrouw Klootwijk is 83 jaar. Drie jaar geleden overleed haar man. Het verlies was voor mevrouw erg zwaar, meldt de participatiecoördinator van Aafje in Dordrecht. “ Ze was lange tijd verdrietig en had nergens zin in. Totdat Aafje haar hielp. Inmiddels is mevrouw Klootwijk niet meer eenzaam. Ze is nu zelfs vrijwilliger en helpt andere ouderen in de wijk.”

‘Dupe van beleid rentemiddeling’

Twee jaar geleden besloot waakhond AFM dat consumenten beschermd moeten worden bij rentemiddeling. Geldverstrekkers mochten geen opslag meer vragen. Nu blijkt dat juist veel oudere huiseigenaren slachtoffer worden van deze ’consumentenbescherming’, ziet Van Bruggen Adviesgroep volgens de Telegraaf.

Nieuwe voorzitter gepensioneerden

Oud-Tweede Kamerlid en oud-vakbondsvoorzitter John Kerstens is de nieuwe voorzitter van de Koepel Gepensioneerden. Oud-vakbondsman John Kerstens is 56 jaar en zat tot de jongste verkiezingen in de Tweede Kamer voor de PvdA.

Koning op werkbezoek bij woonzorg

Koning Willem-Alexander was op werkbezoek bij Woonzorg Flevoland in Lelystad. De koning ging naar woonzorglocatie de Hanzeborg en de dagbesteding het Groene Huis bij ’t Landleven. ‘Het was een eer om de koning te ontvangen’, vertelt de voorzitter van de Raad van Bestuur.

Eerste ‘pop-up’ plek voor vaccineren

In Zandvoort is de eerste ‘pop-up vaccinatielocatie’ van Nederland geopend. In de verplaatsbare container kunnen ongeveer 75 mensen per dag worden gevaccineerd. Vooral ouderen die zich moeilijk verplaatsen, komen in aanmerking. De container blijft een aantal weken in Zandvoort staan en gaat dan naar een andere plaats, aldus de NOS.

Vitamine D3 het hele jaar door

Is het nodig om in de zomer vitamine D3 te blijven slikken, ook als we iedere dag buiten zijn? Ouderendeskundige Dorly Deeg antwoordt in het AD: Een oudere huid is minder goed in staat om vitamine D aan te maken. Een vitamine D-tekort komt dan ook voor bij de helft van alle ouderen. Daarom beveelt de Gezondheidsraad iedereen van 70 jaar en ouder aan om minimaal 20 microgram vitamine D3 (cholecalciferol) te slikken, het hele jaar door, ook als je iedere dag buiten bent.

Op bezoek met ‘Tasje vol Energie’

Met het nieuwe project ‘Tasje vol Energie’ wil Farent in Den Bosch proberen iets te doen aan eenzaamheid onder ouderen, meldt DtvNieuws. Een vrijwilliger gaat op bezoek bij een oudere met een tasje vol leuke activiteiten, zo is het idee. Het gaat dan om dingen als samen lezen, handwerken, tuinieren of puzzelen. Het is de bedoeling dat het niet eenmalig is, maar dat er regelmatig bezoekjes zijn.

Isoleerplan ouderen brengt discussie op gang

Het pleidooi om ongevaccineerde ouderen zoveel mogelijk af te zonderen, maakt de nodige tongen los, meldt RTV Drenthe. Ic-hoofd Harald Faber van het Wilhelminaziekenhuis Assen raakt er niet van ondersteboven, discussie zorgt er wat hem betreft voor dat mensen weer bewust gaan nadenken over het naleven van de basisregels.

Corona-epidemie in perspectief

Twee getallen helpen om de corona-epidemie in perspectief te zien, schrijven wetenschappers in de Volkskrant: Het effect op de levensverwachting van mensen die rond 1940 werden geboren (de cohorten die het zwaarst door de pandemie zijn getroffen), is ongeveer twee weken, niet meer dan dat. Zet dit getal af tegen de jaarlijkse trendmatige stijging van onze levensverwachting, als gevolg van beter onderwijs, betere medische zorg en betere medicijnen. Die jaarlijkse winst is vijf weken. Dat u niet in 1950, maar een jaar later, in 1951 bent geboren, dat verschil maakt meer uit voor uw levensverwachting dan wel of geen corona-epidemie.