Senioren Journaal van woensdag 31 maart

Nederland Zorgt Voor Elkaar

Er zijn in de afgelopen jaren honderden nieuwe dorps- en wijkinitiatieven ontstaan die een onmisbare bijdrage leveren aan welzijn, zorg en wonen. Meer dan de helft hiervan kan dit echter niet zonder structurele financiering. Dit is een belangrijke uitkomst van de eerste Monitor Zorgzame Gemeenschappen, die is uitgevoerd door Nederland Zorgt Voor Elkaar. samen met de daarbij aangesloten regionale netwerken van bewonersinitiatieven, Vilans en Movisie.

Bank zet zorgcoaches in

ABN Amro sluit de vestiging in Zutphen. Het dicht bij zijnde kantoor is straks Apeldoorn.Voor een fysieke afspraak moeten klanten uit de omgeving straks naar het kantoor in Apeldoorn. Volgens de bank wordt er goed voor oudere klanten gezorgd., meldt de Stentor. “Zo hebben we zorgcoaches voor de groep klanten die extra ondersteuning nodig heeft.’

‘Investeren in seniorenwoningen’

Gemeenten en zorginstellingen moeten gebruik maken van de investeringskracht van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars om het nijpend tekort aan passende huisvesting voor senioren met en zonder zorgvraag weg te werken. Dat zegt Bouwinvest in Bouw en Uitvoering in een Position Paper.

Andere vorm van dagbesteding

Roelie van den Bosch is initiatiefnemer van Goed voor Elkaar in Veenendaal. De stichting organiseert een vorm van dagbesteding waarbij de persoonlijke wensen van de cliënten centraal staan. Een middagje koersballen, de stad in voor een visje of de kunstcollectie van de Cultuurfabriek bekijken: alles kan, aldus In de Buurt. Goed voor Elkaar richt zich op ouderen die zelf niet meer hun dag kunnen organiseren. “Er zit een stigma op dagbesteding. Onze kracht is juist het gebruik van locaties die niet gelinkt zijn aan zorginstellingen.”

Wel sportstad, geen beweegsubsidie

Op social media lopen de gemoederen hoog op, vooral bij ouderen. Want hoe bestaat het dat Alphen aan den Rijn de subsidie aan Alphen Beweegt heeft stopgezet, maar zich ondertussen profileert als sportstad 2021? Schandalig, vinden veel Alphenaren. Maar er zijn ook inwoners die het wel een goed plan vinden, die liever zien dat subsidies niet naar Alphen Beweegt gaan, maar rechtstreeks naar bijvoorbeeld sportclubs, aldus AD Groene Hart.

Zoektocht naar allochtone ouderen

De leden van de ouderenverenigingen in Venray zijn wit en autochtoon. Daar willen de ouderenclubs verandering in aanbrengen, meldt De Limburger. Ze starten een zoektocht naar de allochtone bejaarde. “Probleem is dat we niet weten waar die allochtone ouderen zitten en of ze al verenigd zijn. Bovendien is aansluiting van allochtone ouderen bij een katholieke vereniging misschien niet logisch.”

Sterke stijging besmettingen bij zeventigers

In alle leeftijdsgroepen constateert het RIVM een stijging van het aantal coronabesmettingen. In de leeftijdsgroep 18 tot 24 is het aantal meldingen per hoofd van de bevolking nog altijd het hoogst. Dat is ook de groep waarin de grootste relatieve stijging te zien is, samen met de groep 70 tot en met 79 jaar. In die laatste categorie is het vaccineren weliswaar begonnen, maar nog lang niet afgerond, aldus de NOS.

‘Vaccinatie blijft achter door onduidelijkheid’

Onder ouderen bestaat veel onduidelijkheid over wanneer zij hun coronavaccin krijgen, zeggen ouderenbonden ANBO en KBO-PCOB, zo meldt het ANP. Ouderen weten niet wanneer ze aan de beurt zijn en de communicatie over de vaccins was te vaak tegenstrijdig. Ook zijn priklocaties soms te ver weg en zijn ouderen niet enthousiast over het AstraZeneca-vaccin, aldus de bonden. Volgens de ANBO blijven ouderen vooral door praktische problemen achter met vaccineren.

Met mooiste bloesje naar de prikstraat

De Volkskrant sprak vijf dames op leeftijd, die er op hun paasbest bij zaten in de prikstraat. Het is lang geleden voor veel ouderen dat ze verder van huis gingen dan de supermarkt in de buurt, áls ze de boodschappen al nog zelf deden. De prik voelt als een uitje dat er te lang niet is geweest. Navraag bij de GGD bevestigt dat beeld. ‘Mensen zijn heel blij dat het is gebeurd. Ook zijn er veel mensen die selfies maken om de dag vast te leggen. Daarom hebben we nu op een aantal GGD-locaties een selfiewand neergezet.’

Wat dit de goede volgorde?

Eerst de ouderen inenten, was dat de goede volgorde? Ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers zegt in NRC: “Als je vraagt: hoe beperken we de sterfte? Dan moet je de oudste ouderen inenten. Die afweging is prima verdedigbaar, maar dan moet je het wel snel doen. Want je weet dan dat de eerste miljoen vaccins geen enkele impact hebben op de druk op de ziekenhuizen. Als je vraagt: hoe voorkomen we dat mensen het virus overdragen en dat mensen in de ziekenhuizen komen, en zorgen we dat veel levensjaren worden gered? Dán moet je zestigers en zeventigers inenten.”