Senioren Journaal van maandag 29 maart

‘Kwetsbare ouderen jaren te vroeg dood’

Veel ouderen met psychiatrische klachten gaan jaren eerder dood dan nodig. Ze kampen met typische ‘ouderenproblemen’ als ondervoeding, verminderd geheugen en snel vallen. Omdat die klachten bij hen niet of onvoldoende herkend en/of aangepakt worden, zijn ze extra kwetsbaar. Met een snelle behandeling op maat is voortijdig overlijden te voorkomen.

Dat zegt geriater Carolien Benraad van het Radboudumc in De Gelderlander. Volgens haar gaat het om soms wel zeven jaar aan verloren levensverwachting.

‘Laat één groep zich nog tijdje afzonderen’

De belangrijkste reden voor de coronamaatregelen: de zorg kraakt in haar voegen. Met name de IC’s. Wie liggen daar? Meer dan 80 procent zijn 60- tot 80-jarigen. Het probleem zou dus opgelost zijn als deze groep daar niet zou komen, schrijft het hoofd IC van Wilhelmina Ziekenhuis Assen in NRC. Dit lijkt volgens hem maar niet door te dringen. “Kunnen we deze groep niet tot een lockdown manen? Gecombineerd met het naar voren halen van hun vaccinaties.”

‘Verzorgingshuis, maar dan anders’

Bouw kantoren om tot Knarrenhofjes, zodat ouderen kunnen verhuizen en er meer huizen beschikbaar komen, stelt zorgondernemer Hieke de Zeeuw voor in Trouw: Hadden we enkele jaren geleden geen afscheid genomen van het verzorgingshuis, dan was er nu minder woningnood onder jongeren. Het verzorgingshuis was een Knarrenhof avant la lettre. “Breng het verzorgingshuis terug in de wijk. Noem het anders, maar maak er een aantrekkelijke plek van waar je prettig oud kunt zijn, maar waar het verpleeghuis nog ver weg lijkt.”

‘Zorg en wonen niet los van elkaar zien’

De coalitiepartijen in de Groninger gemeenteraad willen dat het stadsbestuur met een goede voorbereiding komt op het gebied van wonen en zorg in verband met de ‘dubbele vergrijzing’ die op de stad afkomt. Zorg en wonen zouden elkaar meer moeten vasthouden, zegt de PvdA volgens RTV Noord. ‘We zien wonen en zorg nog te vaak los van elkaar.’ De partijen zien ook wel iets in het plan om zorgbuurthuizen in het leven te roepen. Op die manier zouden ouderen langer zelfstandig kunnen wonen.

‘Ouderen GEEN daders in coronacrisis’

Dor hout, een groep die we moeten isoleren of zelfs maar dood moeten laten gaan zodat alles weer open kan. Ouderen hebben het zwaar te verduren deze crisis, aldus radioprogramma Nieuwsweekend. Terwijl zij net zo goed slachtoffer zijn in deze en absoluut geen dader. Maar dat maken we wel van ze, ziet terrorisme-expert Peter Knoope. En dat generatieconflict kan gevaarlijk zijn.

‘Te veel hindernissen voor vaccineren’

Het hapert bij de vaccinatie van ouderen, constateert voorzitter Leo Bisschops van KBO- Brabant. “Het is niet zo dat ouderen zich niet willen laten vaccineren, maar het wordt ze moeilijk gemaakt waardoor ze afhaken. Dat is heel erg jammer”, zei hij zondag bij Omroep Brabant. Zeker 30 procent van de ouderen laat de vaccinatie nu aan zich voorbij gaan en dat is een hoger percentage dan bij vaccinaties voor andere ziektes.

Wassen en strijken uit het Wmo-pakket

Almelo krijgt een was- en strijkservice en iedereen mag er gebruik van maken. Het klinkt mooi, maar over de praktische gevolgen voor de thuiszorg lijkt nauwelijks nagedacht, schrijft dagblad Tubantia. Ook andere gemeenten in Twente, zoals Haaksbergen en Tubbergen, hebben wassen en strijken uit de Wmo geschapt. Het Sociaal Hart Enschede en FNV Lokaal Enschede hebben een collectieve hulpactie opgezet. Bezwaren worden opgenomen en juristen staan klaar. “Je kunt mensen niet meer laten betalen dan de wettelijke bijdrage.”

Ouderenpsychiater ziet veel nood

Een sterk vergrijzende maatschappij waarin ouderen langer thuis blijven wonen vraagt om meer kennis en aandacht voor ouderen met psychische problemen. Ouderenpsychiater Mirella Steenbeek ziet dagelijks hoe hoog de nood is onder ouderen is. Het zorgsysteem is volgens haar vooral gericht op zelfstandige en wilsbekwame ouderen, zegt zij in Zorg+Wezlijn. ‘Mondige ouderen die hun hulpvraag goed kunnen formuleren. Het systeem is niet gericht op die kwetsbare ouderen die hun weg niet kunnen vinden in het zorglandschap of geen digitaal formulier willen of kunnen invullen.’

Meer dan miljoen 70-plussers stemden per brief

Voor de Tweede Kamerverkiezingen brachten iets meer dan een miljoen 70-plussers hun stem per brief uit. Dat betekent dat ruim 41 procent van de Nederlanders die voor het eerst per brief mochten stemmen van die gelegenheid gebruik hebben gemaakt. Dat is aanzienlijk meer dan verwacht. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit de officiële vaststelling van de uitslag van Tweede Kamerverkiezingen door de Kiesraad.

Een koekje uit een goed hart

Samen voor Eindhoven en de bakkers van de bakkerij van het Groendomein ’t Wasven hebben de handen ineen geslagen, meldt het Eindhovens Dagblad. In het kader van de campagne ‘Hartverwarmend Samen’ worden er koekjes gebakken in de vorm van een hart. Mensen kopen in de winkel twee pakken koekjes, een voor zichzelf en de ander is voor eenzame ouderen in Eindhoven. In samenwerking met de KBO komen deze hartenkoekjes uiteindelijk bij de ouderen terecht.