Senioren Journaal van maandag 30 maart
Wat zijn uw zorgwensen
Er is onrust ontstaan onder oudere Nederlanders die gebeld worden door de huisarts met de vraag of al nagedacht is wat men wil bij ziekte door corona. Volgens de Telegraaf wordt de vraag gesteld of men wel op intensive care wil belanden als het onverhoopt slecht gaat of liever thuis verzorgd zou willen worden bij een naderend levenseinde. In Een Vandaag doet een 82-jarige patiënt zijn verhaal. In de Volkskrant wordt gesteld dat het erom gaat de juiste toon te vinden. ‘Verreweg de meeste ouderen hebben hier ideeën over.’ Bij Op1 vertelde een arts hoe hij een 83-jarige man (die nog in een bandje drumde) moest uitleggen dat ic-behandeling een verloren strijd zou zijn. “Dit is de tijd om ons te realiseren hoe kwetsbaar het leven is. Praat er met je familie over.” In Buitenhof legde een huisarts uit dat het ook buiten corona al gebruikelijk werd met oudere patiënten te praten over hun zorgwensen.
Mantelzorgers onder druk
De zorg voor kwetsbare ouderen die zelfstandig thuiswonen komt steeds verder in de knel. De dagbesteding is al gesloten vanwege de corona-uitbraak. Nu schroeven ook thuiszorgorganisaties massaal de professionele hulp terug. Zorgorganisaties doen volgens Nieuwsuur een dringend beroep op de partner of op andere mantelzorgers om de zorg voor kwetsbare ouderen op te vangen. En dat leidt tot grote zorgen, merken organisaties voor zorgende familieleden en vrienden. Bij Mantelzorgelijk en MantelzorgNL staat de telefoon roodgloeiend.
Snelcursus ouderenzorg
Door de coronacrisis is de hulpvraag in de ouderenzorg groot. Om de zorgspecialisten te ondersteunen, start Gilde Opleidingen met het geven van een ééndaagse training op het gebied van alle dagelijkse levensverrichtingen, aldus 1limburg. Tijdens de versnelde cursus leren de cursisten hoe je ouderen moet verzorgen, wassen, aankleden en hoe je bijvoorbeeld een steunkous moet aantrekken.
Extra palliatieve afdelingen
Ziekenhuizen en zorgorganisaties zetten volgens de Volkskrant overal in Nederland palliatieve afdelingen op voor coronapatiënten. Het doel hiervan is om stervende patiënten en hun familie beter en met meer rust te kunnen begeleiden. Volgens Cordaan in Amsterdam komen er ook veel afdelingen waar ook patiënten kunnen worden opgenomen die na hun ziekenhuisopname verder moeten aansterken. ‘Ook van de ouderen herstelt een substantieel deel, laten we dat niet vergeten.’ In Buitenhof pleit een huisarts voor een zorghotel waarin zowel afdelingen voor hospice als voor herstel zijn.
Beslissen over leven en dood
Bij een tekort aan IC-bedden of beademingsapparaten zullen artsen harde keuzes moeten maken, zegt een medisch ethica (lid van het crisisteam ‘ethische kwesties covid’ in Erasmus MC) in NRC. Dat kan betekenen: beslissen over leven en dood. Het is nu nog niet zo dat ziekenhuizen moeten kiezen tussen verschillende mensen die baat kunnen hebben bij behandeling. Maar als het toch zover komt: “Dan kijk je wat mij betreft niet meer alleen óf iemand baat heeft bij behandeling, maar ook wie er de meeste baat bij heeft. Wie heeft er het meest bij te winnen?”
Mantelzorger: ga ik wel of niet
Hulp die niet meer komt uit angst voor besmetting, weg bezoekjes aan het park en dagbesteding. Voor de ontvangers van mantelzorg valt door corona een heel netwerk van steun weg. Mantelzorgers staan volgens NRC in de coronacrisis continu voor het dilemma of ze wel of niet moeten gaan. Je wílt wel zorgen voor je kwetsbare naasten, maar je wilt ze niet besmetten. In de thuiszorg merken ze ook dat familieleden en mantelzorgers niet meer komen. “Onze ouderen zijn verstoken van bezoek. Niemand durft het risico te nemen.” De Mantelzorglijn wordt overspoeld met vragen. Wat kan nog wel en wat kan niet?
Voor 80-plusser met corona ic geen optie’
“Nu al voeren we met alle mensen van 80+ een goed gesprek, waarbij we op medische gronden aangeven dat de ic eigenlijk geen optie meer is”, zegt een ziekenhuisarts uit Uden in de Volkskrant. ‘Er is bijna niemand van die leeftijd met corona die de ic overleeft. Dus we doen het maximale, maar dan met conservatieve behandelingen, zoals dat heet: zuurstof en medicijnen.’
Angst voor de keuzes die hard zijn
“De keuzes die nu worden gemaakt, worden gemaakt uit angst voor keuzes die hard zijn”, zegt Ira Helsloot (hoogleraar Besturen van Veiligheid) in het AD. Hij stelt dat een gemiddeld coronaslachtoffer 80 jaar is, meerdere andere ziektes heeft en waarschijnlijk binnen een jaar toch al zou overlijden. “Je gunt iedereen een extra levensjaar. Maar als openbaar bestuur moet je kosten en baten in perspectief zien, tegen elkaar afwegen. Zulke zware maatregelen kosten ook levensjaren.”
Afscheid nemen zonder beschermende kleding?
De besmettelijkheid van het nieuwe coronavirus noopt tot beschermende maatregelen die alle zorg, ook palliatieve, bemoeilijken. En de agressie van het virus maakt dat het sterven relatief snel gaat. Hoe neem je zo snel afscheid van je geliefde? De medisch adviseur van de coöperatie Palliatieve Zorg Nederland heeft volgens NRC aangedrongen op regels bij de virologen van het RIVM. “We hopen dat ze toestaan dat mensen wél afscheid nemen, zo mogelijk zonder beschermende kleding. Anders kunnen nabestaanden echt een trauma oplopen.”
Oost-Brabant de ene na de andere oudere ziek
Dorpen in Oost-Brabant als Uden, Erp, Schijndel en Boerdonk zien de ene na de andere oudere ziek worden en overlijden. Vaak zonder dat ze in het ziekenhuis zijn opgenomen en zijn getest op corona, aldus Nieuwsuur. In de cijfers van het RIVM worden deze sterfgevallen niet meegeteld als corona-doden. Een huisarts uit Uden ziet elke dag een of twee sterfgevallen, normaal gaat het om één overlijden in de week. Het crematorium is intussen ook op zondag open. EenVandaag laat zien hoe in Boekel (9 doden) alles anders is geworden door het coronavirus.
MAX Ouderenjournaal van start
Omroep Max vanaf vandaag van start met het MAX Ouderenjournaal. “Het nieuwe programma richt zich op positief, hoopvol, informatief en inspirerend nieuws, toegespitst op de situatie van ouderen in tijden van sociale afstand.” MAX Ouderenjournaal is alle werkdagen te zien 16.45 uur op NPO1.
Beeldbellen in het verpleeghuis
Verpleeghuizen maken gebruik van Facetime, Skype en andere technieken om bewoners toch nog een beetje in contact te brengen met hun naasten. “Alle bewoners maken er gebruik van. Sommigen worden er verdrietig van omdat ze elkaar alleen kunnen zien en niet aanraken. De meesten vinden het leuk. Vooral de familie”, zegt een locatiemanager in NRC. Een zorgcoördinator elders: “Het contact met de familie is het allerbelangrijkste dat onze bewoners hebben en het is schrijnend dat we hun dat hebben moeten afnemen. Dat er nu kan worden gebeld, geeft ‘een goed gevoel’.”
‘Zo doen we het samen…’
Goed voor zichzelf zorgen en hulp vragen voor zichzelf vinden zorgmedewerkers, van hoog tot laag, moeilijk, schrijft een wijkverpleegkundige van Buurtzorg in Amsterdam in Trouw. “En toch is dat nodig. Let een beetje op ons. Help ons op tijd rust te nemen. Vraag ons wat we nodig hebben. Wees heel concreet in je aanbod: boodschappen, maaltijden, strijken, de hond uitlaten, de kinderen opvangen. Accepteer ook een afwijzing. Niet elke hulp helpt. Alleen al het feit dat je eraan denkt doet goed. Zo doen we het samen…
Met de verrekijker kijken naar je vrouw
Een gepensioneerd huisarts die tot vorige week alleen zijn verrekijker uit de boekenkast pakte om vogeltjes in de tuin te bekijken, neemt het instrument nu elke dag onder zijn arm mee naar het verpleeghuis waar zijn vrouw sinds 2017 verblijft Tot vorige week was hij vrijwel altijd bij haar, is te lezen in Trouw. Hij waste en voedde haar, maakte het gezellig in haar kamertje – Vivaldi op, Franse kaas erbij – en hij streelde haar. Nu mag hij niet verder dan de receptie. Elke dag geeft hij wat lekkers voor haar af. Daarna tuurt hij met zijn verrekijker naar zijn vrouw, achter glas. Hij weet het, ze ziet hem niet altijd, maar toch kijkt hij elke dag naar haar.