Senioren Journaal van dinsdag 31 maart

Gesprekshulp Behandelgrenzen

Wil ik wel naar de intensive care als ik ziek word? Kom ik nog voor zo’n plek in aanmerking? Door de schaarste aan IC-bedden moeten kwetsbare patiënten samen met hun arts behandelafspraken vastleggen. Sinds maandag is er een folder die kan helpen. Een internist ouderengeneeskunde schreef de folder Gesprekshulp Behandelgrenzen en vertelt erover bij EenVandaag. “Overlijden op een IC is echt afschuwelijk. Alleen hoog vitale mensen maken kans om goed van de intensive care te komen.” ANBO benadrukt dat wel of niet behandelen op de IC los moet staan van leeftijd.

Dochters halen moeder uit tehuis

Toen bekend werd dat zorginstellingen voor een tijdje op slot moeten, sloeg er volgens de Telegraaf  een flinke paniek bij de dochters van een 86-jarige vrouw toe. Reden voor het bezorgde viertal om hun moeder in allerijl uit het verzorgingshuis te halen. Het gaat volgens de dochters naar omstandigheden best prima met haar, al mist ze wel de medebewoners. Treant Zorggroep omschrijft de actie van deze familie als ‘vrij uniek.’ Anderen namen het voorbeeld nog niet over. “Mensen zitten bij ons niet opgesloten; het is geen gevangenis.”

Belletje naar de 75-plussers

Ouderen worden onrustig, zegt een huisarts in NRC.”Ze zijn bang dat ze bij een besmetting niet meer aan de beurt komen en dat IC-artsen keuzes gaan maken op basis van levensverwachting.” Ze vindt het belangrijk dat ouderen hun zorgen kunnen uiten en dat helder wordt wat hun wensen zijn. Om die reden krijgen 75-plussers in haar praktijk – zo’n 150 – een belletje. Hun wordt niet alleen gevraagd of ze het redden thuis, maar ook of ze al nagedacht hebben over wat er moet gebeuren als ze te ziek worden.

Tweemaal per week douchen verleden tijd

Ook de ouderenzorg komt onder druk te staan, meldt NRC uit Brabant. Ouderen met Covid-19 die uit het ziekenhuis ontslagen worden, kunnen niet vanzelfsprekend meer rekenen op thuiszorg bij herstel. En ook gezonde ouderen merken dat er minder vaak wordt aangebeld. Tweemaal per week een douchebeurt is verleden tijd. Alleen als iemand medicatie krijgt, maar niemand heeft om die toe te dienen, komt de thuiszorgmedewerker langs.

Jongeren lagere kwaliteit van leven?

Psychiater Damiaan Denys maakte volgens Gids.tv in het tv-programma Mondo opvallende opmerkingen over de coronacrisis en de gevolgen daarvan. Zo stelde hij: “Het virus is schadelijk voor 70/80-jarigen die vaak al ziek zijn. Realiseren we ons dat we nu een jongere generatie mensen belasten met de problemen om deze oudere mensen nu te redden?” Denys denkt dat jongeren een lagere kwaliteit van leven zullen hebben, onder andere vanwege de werkloosheid die het gevolg van deze crisis is.

‘Babbeltje belangrijker dan ooit’

Een wijkverpleegkundige vertelt in Het Parool hoe haar werk is veranderd werk sinds het uitbreken van het coronavirus. Waar ze als verpleegkundige medicijnen toediende, wonden verzorgde en andere medisch noodzakelijke zorg deed, helpt ze mensen nu ook met douchen en aankleden. Ze zet soms koffie, controleert of de vuilnisbak vol is en kijkt even in de ijskast of er wel genoeg eten is – doorgaans het werk van verzorgenden. “Het is belangrijk dat er zo min mogelijk fysieke contactmomenten zijn om de kans op besmetting te voorkomen.” Daarbij is het babbeltje is belangrijker dan ooit. ‘Er heerst veel eenzaamheid en angst.’

Eenzaamheidsvirus te lijf met technologie

Vanwege het coronavirus kunnen veel ouderen geen bezoek meer ontvangen. Hoe houd je, ondanks dat, toch contact? Technologie kan een uitkomst bieden. ZonMw belicht een aantal ICT-oplossingen uit het programma Active & Assisted Living:  In contact dankzij de YoooMFamilyapp, het eenzaamheidsvirus te lijf met Anne, de seniorentablet van UwCompaan en andere ICT-oplossingen.

Telefonisch ouderenpastoraat

Nu pastorale bezoeken door de coronacrisis niet doorgaan, worden gesprekken met oudere gemeenteleden telefonisch gevoerd. De missionaire organisatie IZB komt daarom met adviezen en inhoudelijk materiaal om te gebruiken bij telefonisch ouderenpastoraat, is te lezen in het Nederlands Dagblad.

Studenten helpen in beweging te blijven

Een groep Maastrichtse studenten is een actie gestart om mensen die kwetsbaar zijn aan het bewegen te houden. Het project Sportmaatje moet het sociale isolement doorbreken van ouderen die nu beperkt zijn in hun beweging. “Voor die groep is het cruciaal om in beweging te blijven, zeker nu de maatregelen waarschijnlijk langer gaan duren”, aldus de stichting Mens achter de Patiënt bij 1limburg.

Kaart van de burgemeester

Senioren in de Schiedamse zorgcentra hebben volgens Schie.nu een kaart van de burgemeester gekregen. ‘Vanwege de maatregelen die zijn genomen tegen het coronavirus kunt u tijdelijk geen bezoek ontvangen. Ik besef dat dat vooral in deze onzekere tijd erg moeilijk is,’ schrijft burgemeester Lamers in de kaart met als opschrift: een klein gebaar. ‘Veel sterkte toegewenst de komende tijd. Wij denken aan u.’

Tinder voor studenten en ouderen

Twee studenten zijn vorige week begonnen met een platform Koetjes en Kalfjes, waar studenten of werkenden (‘kalfjes’) een paar keer per week met ouderen (‘koetjes’) bellen. De oprichters vonden het volgens Erasmus Magazine hartverscheurend om te zien hoe alle uitjes van de ouderen afgeblazen werden. “Nu zijn er veel eenzame ouderen die voorlopig binnen moeten zitten. Tegelijkertijd zitten veel scholieren, studenten en werkenden thuis omdat ze niet meer naar school of kantoor kunnen.”

‘Maak mantelzorgers niet het afvoerputje’

We moeten er voor zorgen dat de mantelzorger niet het afvoerputje wordt van alle zorg die we in deze coronacrisis niet meer kunnen leveren. Dat zegt Liesbeth Hoogendijk, bestuurder bij belangenvereniging MantelzorgNL. Hoogendijk heeft bij Zorgvisie alle begrip voor de ‘kwade’ keuzes die momenteel gemaakt moeten worden. ‘Maar laten we oppassen dat we niet alles op het bordje leggen van mantelzorgers.’

Register Dementiezorg en Ondersteuning

Onderzoeksinstituut Nivel introduceert een ‘Register Dementiezorg en Ondersteuning’. Het Register heeft als doel om meer inzicht te geven in het gebruik van zorg en ondersteuning door mensen met dementie en hun naasten. Dit wordt gedaan door het combineren van bestaande gegevens. Beleidsmakers, belangenbehartigers, bestuurders en coördinatoren van dementienetwerken kunnen de informatie gebruiken om met regionale en/of landelijke partners in gesprek te gaan.