Senioren Journaal van vrijdag 30 juni

Community Care van start

In Tilburg-West is op proef gestart met Community Care. Hierbij gaan zogenoemde  leefcoaches sámen met ouderen kijken wat er nodig is aan eventuele hulp en hoe ze zelf de regie daarin kunnen houden.

Van zorg naar bewegen

Op het congres ‘Van zorg naar bewegen’ stond deze week de samenwerking tussen zorg- en beweegprofessionals centraal. “Voldoende en gevarieerd bewegen is nodig om fit en gezond te blijven en vitaal oud te worden.”

Toegankelijk Bankieren uit de startblokken

Begin dit jaar hebben de Nederlandse banken in een gezamenlijke verklaring beloofd om meer hulp te bieden. “We zijn goed uit de startblokken gekomen en vertellen u daar graag over’, aldus de eerste nieuwsbrief Toegankelijk Bankieren.

Senioren over doorstromen

Praktische ondersteuning en een persoonlijk advies kan senioren helpen om de stap naar een nieuwe woning te maken. Dat blijkt uit het verhaal van acht senioren die vertellen over hun verhuiservaringen en tips geven aan corporaties en andere senioren.

Door meer welzijn minder zorg

Tynaarlo wil meer aandacht voor het welzijn van inwoners van de gemeente, zo blijkt uit het convenant ‘Door meer welzijn minder zorg’. Speerpunten zijn goedkopere zorg en het tegengaan van vereenzaming.

Tovertafel gaat de wereld over

Hester Anderiesen-La Riche ontwikkelde de Tovertafel voor mensen met dementie. De teller staat inmiddels op achtduizend exemplaren die in vijftien landen worden gebruikt. Met intussen ook een online omgeving.

Overgewicht 61 procent  65-plussers

De gemeente Bergen op Zoom scoort slecht in allerlei gezondheidsmonitoren. Van de inwoners van 65 jaar en ouder heeft 61 procent te maken met overgewicht. De helft van de Bergse ouderen voelt zich eenzaam.

Met beeldzorg meer eigen regie

Meer eigen regie, een besparing van 200 personeelsuren per maand én verbeterde therapietrouw: deze resultaten bereikte Zorgwaard met  beeldzorg. “Er is sprake van een cliëntvriendelijk, efficiënt en soepel zorgproces.”

Bouwprogramma’s nog niet overal op gang

In de woondeals voor de regio’s is afgesproken om de woningbouwopgave voor ouderen in 2023 uit te werken in de lokale en regionale woningbouwprogrammering van gemeenten. Twee derde van de regio’s is al ver gevorderd of goed op weg. De resterende regio’s bevinden zich nog in de beginfase van dit proces.

Ook actuele levenseindewensen in het systeem

‘Ketenbreed moeten professionals en mantelzorgers informatie kunnen lezen in hetzelfde systeem.’ Ook waar het gaat om iemands levenseindewensen. In de Gelderse Vallei kijken ze hoe dat het beste kan.

Gedoe over ouderenseks bizar en bekrompen

Er is iets mis met ons beeld van ouderen, constateert een columnist naar aanleiding van gedoe in Breda over een reclameposter voor het theaterstuk Lust Liefde Leeftijd. “Bij het idee dat ze seks of lustgevoelens hebben, trekken veel mensen een vies gezicht. Dat geldt óók voor sommige ouderen zelf.”