Senioren Journaal van dinsdag 30 juni

Toeslagen afschaffen, AOW omhoog?

Om van de toeslagen af te komen, wil D66 volgens NRC niet alleen het belastingstelsel drastisch veranderen, maar ook de kinderopvang gratis maken, het minimumloon verhogen, de bijstandsuitkering en de AOW verhogen én de hypotheekrenteaftrek afschaffen. Mensen met alleen AOW gaan er volgens D66 op vooruit.  “Van mensen met een hoger pensioen vragen we een bijdrage.”

Met nieuw stelsel toch nog hoger pensioen?

Mensen dachten ‘ik krijg een koopkrachtig pensioen’, terwijl dat bij ABP al elf jaar niet is waargemaakt, legt het FD voor aan ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool. Zij zegt: ‘Als dit nieuwe stelsel er niet komt, is de kans groot dat pensioenen volgend jaar fors omlaag moeten. En dat een hele generatie ouderen niet of nauwelijks zicht heeft op ooit nog een verhoging van hun pensioen.’

Rijbewijskeuring ter discussie

KBO-PCOB pleit in Rijschool Pro voor een rijbewijskeuring op basis van de verkeersrisico’s en niet op basis van leeftijd. De keuring is een discussiepunt onder ouderen. ANBO zegt: “De keuringen zijn sinds mensenheugenis al op basis van leeftijd. Bij een bepaalde leeftijd gaat men ervan uit dat je iets moet mankeren waardoor je niet meer aan het verkeer kan deelnemen. Dat uitgangspunt is antiek. Je laat heel veel mensen keuren, terwijl daar helemaal geen aanleiding voor is.”

Nieuwe serie Adelheid Roosen en Hugo Borst

Adelheid Roosen en Hugo Borst maken twee jaar na In de Leeuwenhoek een nieuwe documentairereeks over de zorg voor ouderen met dementie. De vierdelige serie Thuis op Zuid wordt vanaf 2 september uitgezonden. In deze reeks onderzoeken Roosen en Borst volgens NU.nl welke uitdagingen ouderen met dementie in de Rotterdamse volkswijk Afrikaanderbuurt voor hun kiezen krijgen, als ze ondanks de benodigde zorg thuis willen of moeten blijven wonen.

Pilot wooncoöperaties van start

Het pilotprogramma wooncoöperaties van Platform31 gaat van start. Platform31 heeft tien initiatieven geselecteerd van groepen bewoners die een wooncoöperatie willen oprichten. Zij kunnen rekenen op actieve ondersteuning, onderlinge kennisuitwisseling én een procesbegeleider. Een van de initiatieven is Binnenhaven Almere, een project in het verlengde van de Who Cares-prijsvraag van de Rijksbouwmeester. Er komt een inclusieve woonwijk waarin “zorg-behoevenden” en “niet-zorg-behoevenden” samen wonen.

Busjes mogen de weg niet op

Deze week hadden ze moeten gaan rijden in Zutphen: de gele stap-in-stap-uit busjes. Maar voorlopig blijven ze noodgedwongen in de opslag, meldt Omroep Gelderland. Het voertuig mag niet de openbare weg op. Bij de Stichting Stap In Stap Uit zeggen ze: “Wiet wordt wel gedoogd en een bus voor ouderen niet?” De bedoeling was dat de bus vanaf woensdag dagelijks 65-plussers die slecht ter been zijn van en naar het centrum zou gaan vervoeren.

‘Goed dat het draaiboek er ligt’

Minister Martin van Rijn heeft voor zijn beurt gesproken door direct zijn afkeuring uit te spreken over de leeftijdsfasen die onderdeel zijn in het draaiboek voor ic-triage. Dat vinden drie coalitiepartijen. Volgens D66 en VVD heeft Van Rijn de discussie vooraf ‘platgeslagen’, aldus Medisch Contact. Van Rijn zelf noemde het ‘goed dat het draaiboek er ligt’.

Eigen bezoekersregeling bepalen

Verpleeghuizen zouden ruimte moeten krijgen om hun eigen bezoekersregeling te bepalen. Deze en andere aanbevelingen komen uit onderzoek dat het LUMC en UMCG uitvoeren binnen de academische werkplaatsen ouderenzorg. Gedurende de coronacrisis brengen de onderzoekers in kaart waar verpleeghuizen tegenaan lopen. 52% van de mantelzorgers van bewoners in het verpleeghuis wil een verdere versoepeling van  de bezoekregeling van verpleeghuizen, blijkt uit onderzoek waarover de zorgverzekeraars berichten

Voor tweede golf beter voorbereid

Nu het aantal coronabesmettingen sterk afneemt, is bij verpleeghuizen bezoek weer welkom, al zijn er nog beperkingen in frequentie en tijd. Het blijft balanceren, zegt Actiz-bestuurder Conny Helder in de Volkskrant. ‘De cijfers gaan de goede kant op, maar we moeten alert blijven. We hebben gezien hoe snel het kan gaan als het virus het verpleeghuis binnenkomt.’ Mocht er een tweede golf komen, dan zijn wij beter voorbereid, zegt Helder.