Senioren Journaal van woensdag 29 januari

‘Pijnlijke maatregelen ouderenzorg nodig’

Er zijn pijnlijke maatregelen nodig om de ouderenzorg in Nederland uitvoerbaar te houden. Door de vergrijzing zijn de huidige kwaliteitsnormen in verpleeghuizen binnen afzienbare termijn niet te handhaven. Daar is geld noch personeel voor. Dat zegt Ronald Schmidt van branchevereniging Actiz, namens de vierhonderd aangesloten ouderenzorginstellingen in de Volkskrant. Volgens Schmidt is er een brede maatschappelijke discussie nodig over welke pijnlijke maatregelen acceptabel zijn om de ouderenzorg uitvoerbaar te houden.

Ouderenakkoord à la het klimaatakkoord

De Volkskrant beschrijft drie onorthodoxe maatregelen – die iedereen raken: 1. een ouderenakkoord à la het klimaatakkoord (‘Woningen moeten anders, verpleeghuizen moeten anders, winkels moeten anders, alles moet anders’), 2. het verpleeghuis zelf wordt soberder ( ‘Hoe rijk moet een interieur in een verpleeghuis eigenlijk zijn?’), 3. haal mantelzorgers de verpleeghuizen in (‘In een verpleeghuis mogen ineens alleen gekwalificeerde medewerkers de medicatie verzorgen’) .

Naar een ander beeld van de ouderdom

Michael Echteld, lector levenseindezorg bij hogeschool Avans, ziet dat media het negatieve beeld over ouderen versterken, aldus Trouw. “Stel je voor, je zit achter de geraniums en je kijkt naar de anderen buiten, die wel functioneren zoals de maatschappij van hen verwacht. Je leest de krant, en op pagina 1 lees je wat een last ouderen zijn. Op pagina 3 staat een stuk over de zorgkosten. En op pagina 4 een grafiek met hoe het aantal ouderen toeneemt. Dan kun je gaan denken: misschien is het beter voor iedereen als ik er niet meer ben.” Hij pleit voor een ander beeld van ouderdom: eentje dat benadrukt welk nut ouderen nog hebben voor de samenleving of de mensen om hen heen.

Maximumleeftijd vrijwilligers

Ondanks een groot tekort aan vrijwilligers in Nederland hanteren organisaties steeds vaker een maximumleeftijd, schrijft dagblad De Gelderlander. In het Nijmeegse Valkhofmuseum leidt dit tot ophef. “In Amerika is bijna elke presidentskandidaat de 70 ruim gepasseerd, waarom zijn wij dan niet meer goed genoeg?” Het Valkhof gaat voor vrijwilligers een leeftijdsgrens hanteren van 75 jaar. Wie ouder is, moet in principe stoppen.

Ouderenbezoek in estafettevorm

Je gaat op zondagmorgen naar een zorgcentrum om koffie te drinken met bewoners. Je neemt iemand mee – vriend, vriendin, buurvrouw of collega – en gaat de volgende keer weer samen met een vriend, vriendin, buurvrouw of collega. Zo ontstaat een estafette. Ziedaar de gedachte achter Koffieschenken Zwolle, een nieuw initiatief van vrijwilligersplatform SamenZwolle waarover dagblad De Stentor bericht. ‘Supersimpel en ouderen zijn er blij mee.’

Overijssel petitie meer seniorenwoningen

Ouderenbonden KBO en PCOB in Overijssel hebben zich aangesloten bij de actie ‘Meer woningen voor jongeren door de bouw van meer woningen voor senioren’ van Gerrit Hartholt uit Dedemsvaart. Hartholt hoopt volgens RTV Oost met de petitie de provincie Overijssel te bewegen tot het bouwen van meer woningen voor senioren. KBO en PCOB roepen alle ouderen in Overijssel op om de oproep te ondertekenen.

Publieksacademies rechtbank over Wmo

“De Wmo zorgt nog voor veel verwarring. Mensen weten niet altijd wat ze van gemeenten kunnen verwachten.” Eventuele meningsverschillen tussen cliënten en gemeenten kunnen worden voorgelegd aan de bestuursrechter. Hoe gaat de rechtbank hier mee om?  De rechtbank Limburg organiseert in februari twee publieksacademies.

Mishandeling signaleren en voorkomen

Op het Congres van Huiselijk Geweld spraken Ingrid Henssen en Anja Mantelers gisteren over de tekenen van huiselijk geweld bij ouderen en hoe dit het beste voorkomen kan worden. Bijvoorbeeld door goede voorlichting, maar ook in de vorm van een Mantelzorg Makelaar die mantelzorgers helpt en ondersteunt. NPO Radio1 doet verslag.

De thuiszorg geeft hoop

Ze hebben nauwelijks tijd voor een praatje en werken met steeds wisselend personeel, schrijft het Reformatorisch Dagblad. Ouderen moeten lijdzaam in pyjama wachten tot er eindelijk iemand komt. De lijst met vooroordelen over de thuiszorg kan gemakkelijk verder worden uitgebreid. Achter de voordeur rijst echter een beeld op van een bevlogen groep werkers die allerminst bij de pakken neerzit in een vergrijzende samenleving. De thuiszorg geeft hoop aan ouderen en chronisch zieken.

Cliëntondersteuner in de buurt

Mensen die vastlopen in het zorgsysteem kunnen aankloppen bij een cliëntondersteuner. Maar lang niet iedereen weet dat die bestaat. Een nieuwe campagne moet daar verandering in brengen, schrijft Trouw. Op een website die deze week online ging, kunnen zorgvragers uitzoeken of ze recht hebben op langdurige zorg en kunnen ze een cliëntondersteuner in de buurt vinden. Bij de huisarts, wijkverpleegkundige en andere zorgorganisaties hangen posters en liggen folders waarin mensen vertellen over hun eigen cliëntondersteuner. Met online advertenties en campagnes op Facebook en Linkedin maken ook mensen buiten zorginstellingen kennis met de cliëntondersteuner.

Digitale ambassadeurs in de zorg

Van digicoach tot i-nurse, digitale ambassadeurs kunnen verschillende gedaantes aannemen. Suzanne Verheyden van ECP, Platform voor de InformatieSamenleving vertelde hierover tijdens een workshop op de openingsmanifestatie van de e-Healthweek 2020.

‘Ouderenwoningen niet sexy’

“Ouderenwoningen zijn helemaal niet sexy”, zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan bij RTV Utrecht. “Gemeenten vinden het veel leuker om mooie kavels te verkopen waar ze grote huizen op bouwen.” Seniorenwoningen zijn er gewoon onvoldoende. “Stel nu dat gemeenten nú gaan bouwen, wat ze niet doen, dan zijn we weer vier, vijf jaar verder voordat die huizen er staan.” Veel wethouders hebben volgens ANBO niet inzichtelijk wat hun woningopgave is en hoe het staat met de vergrijzing.