Senioren Journaal van donderdag 30 april
‘Geef ouderen stem in coronamaatregelen’
Er gaan steeds meer stemmen op om méér deskundigen te betrekken bij het doordenken van de coronacrisis. Maar één perspectief ontbreekt tot op heden vrijwel geheel: dat van de meest kwetsbare, oudere burgers. Dit betoogt Tineke Abma, directeur van Leyden Academy, bij Sociale Vraagstukken. “Baseer het beleid en de maatregelen meer op hun verhalen en ervaringen en blijf met de ouderen in gesprek om, zeker in tijden van grote onzekerheid en complexiteit, besluiten waar nodig bij te sturen.”
Menzis belt ouderen om te horen hoe het gaat
Zorgverzekeraar Menzis is bezig met een grote belronde onder 24.000 klanten tussen 75 en 85 jaar. Menzis wil volgens dagblad Tubantia graag weten hoe het met de klanten gaat tijdens de coronacrisis, of ze nog iets nodig hebben of wellicht behoefte hebben aan sociaal contact via telefonische hulpdiensten. De belronde is mogelijk, omdat de helpdeskmedewerkers van het bedrijf momenteel minder telefonische vragen dan normaal krijgen van klanten.
Geldnood dreigt in veel gemeenten
Nederlandse gemeenten dreigen de komende tijd in geldnood te komen, zo blijkt uit onderzoek van NRC. Een op de drie gemeenten lukte het niet voor 2020 een sluitende begroting te maken. Door de coronacrisis verslechtert de financiële positie van de gemeenten nog veel verder. De grootste gaten in de gemeentelijke begrotingen zitten in de sociale taken.
‘Boven de 70 risico vele malen groter’
Voorzichtigheid blijft geboden met ouderen boven de 70 jaar, benadrukt het RIVM bij de NOS. “Boven de 70 begint het risico voor covid-19 vele malen hoger te worden dan onder de 70. We zien dat mensen boven de 70 jaar vaker in het ziekenhuis belanden en de ziekte ernstiger kunnen krijgen.” Het percentage besmette mensen dat overlijdt aan corona is bij de groep 65 tot 69 jaar nog 5,8 procent, loopt op bij 70-74 jaar naar 10,8 procent en klimt bij 75-79 naar 17,7 procent. En meer dan 21 procent van de besmette 80- tot 90-jarigen overleeft de ziekte niet.
Spoedcursus smartphonegebruik?
Ouderen spreken meestal persoonlijk af en niet digitaal, wat jongeren al wel gewend zijn. Daarom zullen veel ouderen moeite hebben hun sociale leven in stand te houden tijdens de ‘intelligente lockdown’. Dat vermoedt een woordvoerder van het CBS bij Hart van Nederland op basis van onderzoek over de sociale contacten die Nederlanders vorig jaar hadden. “De vraag is nu: hoeveel ouderen krijgen een spoedcursus smartphonegebruik van de kinderen en kleinkinderen en kunnen een inhaalslag maken.”
Spoedbestelling voor zorg op afstand
Corona zet de zorg aan thuiswonende kwetsbare ouderen onder druk. De samenwerkende organisaties van Thuis in de Kern en gemeente Hoeksche Waard gaan waar mogelijk zorg op afstand bieden, meldt HW Nieuws. Een spoedbestelling van (om te beginnen) 100 tablets specifiek voor ouderen (Compaan) is gedaan.
Forse stijging cybercrime
De Nationale Politie ziet volgens Een Vandaag een opvallende stijging van het aantal aangiften van WhatsApp-fraude en oplichting met phishing-mails. “De criminaliteit daalt, maar cybercrime stijgt fors.” Volgens de politie zijn de slachtoffers ‘vooral de kwetsbaren in de samenleving’
‘Overheid moet al haar burgers beschermen’
Elke versoepeling die de regering aankondigt, zal terdege op haar effecten moeten worden getoetst, schrijft Karin Spaink in haar column in Het Parool. Want een overheid die moedwillig met het leven van haar burgers gokt, verspeelt alles “Daarom zijn pleidooien voor het ‘snoeien van oud hout’ zo schandalig: ze reduceren burgers tot hun vermeende ‘economisch nut’, en gaan voorbij aan de taak van de overheid om al haar burgers te vertegenwoordigen en te beschermen.”
‘Laten we ook klappen voor onze jongeren’
Er mag meer waardering zijn voor de jeugd, die nu een immens offer brengt voor de ouderen, schrijft een 22-jariger student in de Volkskrant. “Het is natuurlijk belangrijk om voor iedereen te zorgen in de samenleving. Maar laten we niet vergeten dat het kiezen voor de ene groep consequenties heeft voor de andere groep. In dit geval lijkt het erop dat het kiezen voor de groep die kwetsbaar is voor het virus, een enorme negatieve impact zal hebben op het heden en de toekomst van een grote andere groep.”
Riek (98) strijdt in haar eentje strijd tegen corona
Toen de 98-jarige Riek met corona in het verpleeghuis belandde, vreesden haar kinderen het ergste. Maar de oud-boerin uit Enter krabbelt voorzichtig weer op, aldus RTV Oost. Tot opluchting van haar kinderen, die echter met lede ogen moeten toezien hoe hun moeder de strijd grotendeels in haar eentje moet voeren. Vanwege het besmettingsgevaar mag niemand bij haar in de buurt komen.
‘Zonder 65-plussers stort openbare leven in’
Als 65-plussers zich terugtrekken uit ‘het openbare leven’ stort het openbare leven in, reageert een 65-minner in de Volkskrant. “Een groot deel van het vrijwilligerswerk, advieswerk en bestuurswerk draait op 65-plussers. Het varieert enorm, van maaltijdservices, hospices, musea, buurtverenigingen, theaters, belangenorganisaties tot bewonersorganisaties; uitvoerend en bestuurlijk.”
‘Wijsheid in de praktijk brengen’
In 1994 schreef Sylvain Ephimenco over de ruzies in het Algemeen Ouderen Verbond (AOV). “Ik typeerde ouderdom als een ziekte waartegen geen serum, vaccin of voorbehoedsattribuut was opgewassen, maar die malloten wel in de gelegenheid stelde om hun ziekte tot politieke partij te verheffen.” Vandaag schrijft hij in zijn column in Trouw over 50Plus: “Nu, wijzer en grijzer, ben ik voorzichtiger: ‘Als men jong is, moet men de wijsheid bestuderen, als men oud is, moet men haar in de praktijk brengen’ (Jean-Jacques Rousseau, (1712-1778).”
AOW’er wil soms nog wel even doorwerken
Sommige mensen werken na hun AOW-leeftijd graag nog even door, maar werkgevers staan daar niet altijd welwillend tegenover. Zo moeten werknemers meestal zelf het initiatief nemen en moeten ze over unieke kennis en ervaring beschikken om te mogen blijven. Dat blijkt uit een onderzoek waarover het AD schrijft. “In Nederland zien we een langzaam stijgende lijn. Mensen blijven steeds vaker nog een of twee jaar doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd.”