Senioren Journaal van woensdag 29 april

Door ondervoeding vatbaarder voor corona

De coronacrisis zorgt voor een grotere kans op ondervoeding bij ouderen, wat hen vatbaarder maakt voor COVID-19. Hiervoor waarschuwt lector en bijzonder hoogleraar Voeding en Beweging Peter Weijs van de Hogeschool van Amsterdam en Amsterdam UMC. Goede voeding en voldoende beweging is een uitdaging voor deze kwetsbare groep, door de thuisisolatie.

‘Te vroeg voor versoepelen bezoekregime’

De tijd is nog niet rijp om het bezoekregime in verpleeghuizen te versoepelen, menen ouderenspecialisten volgens Trouw. Volgens cijfers van hun beroepsvereniging Verenso zijn 1403 verpleeghuispatiënten overleden aan het coronavirus. De meeste Nederlanders hebben nog altijd vertrouwen in de aanpak van de coronacrisis, blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van Nieuwsuur. Over het verbod op bezoek aan mensen in verpleeghuizen zijn vooral ouderen kritisch. Het plan van minister Hugo de Jonge om verpleeghuizen vanaf 11 mei bij wijze van proef mondjesmaat te openen voor bezoek wordt door de meerderheid van de 5609 deelnemers (58 procent) aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf omarmd.

‘De hele woongroep is besmet’

‘Het is toch gebeurd’, schrijft een specialist ouderengeneeskunde in Het Parool. ‘We hebben een uitbraak in een van mijn vestigingen. Eerst één geval en later bleken álle bewoners van deze kleinschalige woongroep voor mensen met dementie besmet te zijn met het virus. En een deel van het personeel ook. Stiekem dacht ik de afgelopen tijd weleens: zou het ons lukken om het virus buiten de deur te houden? Maar nee dus, nu is een hele woongroep besmet. Dat is zo balen.’

‘Wij 65-plussers, wegblijven uit openbare leven’

Ook wij 65-plussers hebben een belangrijke taak te vervullen, aldus de ‘brief’ van de dag’ in de Volkskrant, maar wel een heel andere. “Laten wij wegblijven uit het openbare leven, laten wij ons dan maar inzetten voor de andere kwetsbaren onder ons.” Ook in het AD een ‘brief van de dag’ (naar aanleiding van foto’s met drukte): “Als ouderen hebben wij een grote verantwoordelijkheid: wegblijven!”

Vrijheid te kiezen voor behandeling of niet

“Er ontstaat nu discussie over het idee dat ouderen koste wat kost in leven dienen te blijven”, zegt Frits de Lange, hoogleraar Ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit, in Trouw in de rubriek Nieuw Moreel Peil (NMP). “Wij kunnen hen adviseren af te zien van behandeling, maar het is hun persoonlijke vrijheid te kiezen voor behandeling of niet.”

Oudere mag nu thuis weer bezoek

Ouderen die nog thuis wonen, mogen weer bezoek ontvangen. “Het lijkt klein, maar ’beperk het bezoek’ of ’ga niet’ maakt een wereld van verschil”, zegt ANBO in de Telegraaf over het nieuwe advies, dat vandaag ingaat. Aan het huisbezoek zijn strenge voorwaarden verbonden: er mogen maximaal twee mensen komen, dit moeten altijd dezelfden zijn en ze moeten gezond zijn.

‘Werkelijke impact corona veel groter’

In het epicentrum van de coronacrisis in Nederland, Noord-Brabant, is het aantal sterfgevallen onder ouderen schrikbarend toegenomen, aldus KBO-Brabant. Deze organisatie pleit voor cijfermatige transparantie. “Dit is thans niet het geval, waardoor de werkelijke impact van de infectieziekte veel groter is dan we uit de dagelijkse updates van het RIVM kunnen afleiden.”

Extra kwetsbaar voor financieel misbruik

Geld pinnen, boodschappen doen of een cadeautje kopen. Simpele activiteiten zijn voor een groot deel van de ouderen sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus verleden tijd. Daarom schakelen zij vrienden, familie en buren in. Door de afhankelijkheidsrelatie neemt de kans op financieel misbruik toe, volgens ANBO in Trouw. De schattingen lopen uiteen van enkele honderden tot tienduizenden keren.

‘Niet-acute zorg bleef te lang buiten beeld’

Hoe kan het dat verpleeghuispersoneel onbeschermd aan het werk ging bij coronapatiënten? De structuur van zorgregio’s is te complex, zegt crisisexpert Gert-Jan Ludden in NRC. “We hebben er echt een poldermodel van gemaakt, met te veel partijen. Terwijl de basisprincipes van crisisbeheersing zijn: eenvoud, korte lijnen en heldere gezagsstructuren.”

‘Rust roest, dus ga toch even naar buiten’

Veel ouderen zijn bang voor besmetting en gaan om die reden niet naar buiten. Dat zouden ze eigenlijk wel moeten doen, adviseert huisarts Edwin de Vaal bij NU.nl. “ Ten eerste kan het gewoon. Mits je 1,5 meter afstand houdt en je handen goed wast als je weer thuis bent. Maar bovenal moet je naar buiten, omdat je lichamelijk snel achteruitgaat als je niet beweegt. Zeker als je de zeventig bent gepasseerd.”

‘Extra aandacht voor onze oudere huurders’

Patrimonium Barendrecht, KijkopWelzijn en Stichting Present doen er tijdens de coronacrisis alles aan om ouderen te helpen. “Spreekuren, hulp bij de boodschappen, een kaart met handige telefoonnummers en een bel- en mailactie moeten ervoor zorgen dat de kwetsbare groep de benodigde hulp krijgt en niet in een isolement raakt”, aldus de woonstichting.

Wat hebben ouderen en mantelzorgers nodig?

In de huidige crisisomstandigheden is het van groot belang dat er een gezonde balans blijft tussen zorgen voor de ander en zorgen voor jezelf, schrijft Eric Kindt, algemeen directeur van Home Instead Thuisservice, in een Zorgvisie-blog. Hoe houden mantelzorgers het vol? Wat is noodzakelijke zorg? Kindt roept op te blijven denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. “Dan kan er nog ontzettend veel. Gelukkig maar!”