Senioren Journaal van vrijdag 3 juni

Beter ouder worden met levenskunst

Kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing gaat zich de komende jaren richten op levenskunst voor ouderen. Hiervoor wordt opgericht een Stoïcijnse school voor senioren. Dit wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de VOORbeeld-verkiezing 2022, een initiatief van een aantal geëngageerde ondernemers.

Vooral niet bang worden om te vallen

Veel ouderen hebben er last van: vallen, met soms ernstige complicaties als gevolg. Toch is een van de adviezen: vooral niet bang worden om te vallen. Valangst kan er juist voor zorgen dat ouderen vaker vallen, doordat ze verkrampt gaan lopen, of niet meer zo vaak bewegen en spierkracht verliezen.

Rust voor mantelzorger dankzij waakstudent

Als een patiënt ’s nachts bijvoorbeeld onrustig is, schakelt het UMC Groningen een waakstudent in die voor continu toezicht zorgt. Dat is een hele zorg minder voor het zorgpersoneel én voor de mantelzorgers. ‘Als jullie zouden zeggen dat doen we thuis ook, nou, dan zou ik zeggen, kom direct!’

App Dag!enDoen! als activiteitenkalender

Sinds kort kunnen ouderen in de gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân de Dag!enDoen!-app gebruiken, waarop ze dagelijks de activiteitenkalender van hun gemeente kunnen bekijken. “Alle activiteiten staan duidelijk op een rijtje”, aldus de mienskipswurker van Stichting Welzijn Het Bolwerk in Dokkum in Nieuwsblad Noordoost-Friesland.

Mantelzorger migrant staat er vaak alleen voor

Migranten met dementie maken minder gebruik van ondersteunende zorg, zoals dagbesteding of thuiszorg. Deze zorg is voor hen ook minder toegankelijk. Zorgmedewerkers gaan er nog te snel van uit dat migrantenfamilies geen hulp willen, terwijl hier vaak wel behoefte aan is. Dat blijkt uit gesprekken die NU.nl voerde met experts.

Circulair werken in ouderenzorg

Voor een snellere verduurzaming van de zorg ontwikkelde zorgverzekeraar VGZ een verduurzamingsstrategie, die nu ook is vertaald naar het zorginkoopbeleid. Het gaat om: CO2-reductie binnen de ziekenhuiszorg, circulair werken binnen de ouderenzorg, reductie medicijnemissies bij apotheken, verduurzamen van zorgvastgoed.

Ouderenberaad en Positieve Gezondheid

Het Ouderenberaad Zuid-Holland Noord heeft –samen met vele andere partners- de ‘pledge’ van de Alliantie Positieve Gezondheid ondertekend. “Juist voor ouderen is een integrale benadering van hun problematiek, met een betere samenwerking van partijen uit verschillende disciplines, van belang”, aldus de nieuwsbrief van het Ouderenberaad.

Wasrobot geen gek idee

Een wasrobot voor ouderen is helemaal niet zo’n gek idee, zegt Margo van Kemenade, gepromoveerd op de ethische bezwaren tegen zorgrobots, in Nieuwsuur. Zij vindt het geen schrikbeeld. “Zorgverleners zeggen: dat gaan we niet doen, want mensen zijn kwetsbaar en oud. Daar moet een mens bij. Maar ouderen moeten toch worden gewassen.”

Vitaliteitsdag in Hoogeloon

Op de vitaliteitsdag in Hoogeloon is het doel dat 50-plussers op een laagdrempelige manier inzicht krijgen in hun gezondheidssituatie . Maar de fysieke aspecten zijn volgens de seniorenvereniging niet het allerbelangrijkst, het gaat ook om de gesprekken over mentale gezondheid en zingeving.

Geluid loodst medicijnen hersenen in

‘Er zijn nog geen werkzame geneesmiddelen tegen alzheimer. Maar die komen er wel aan.’ Dat zegt Wiesje van der Flier, directeur van het Alzheimercentrum Amsterdam, in het magazine van Amsterdam UMC in een artikel over het testen van  medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer. Probleem bij het testen is dat de middelen in de hersenen terecht moeten komen. Onderzoekers van Amsterdam UMC proberen hiervoor de natuurlijke beschermingswal van het brein te openen met behulp van gerichte geluidstrillingen.

De zin in het leven hervinden

Zorgminister Ernst Kuipers wil voorkomen dat ouderen die niet ernstig ziek zijn, toch een stervenswens hebben. “Daar blijf ik me voor inzetten”, zei Kuipers volgens het Noordhollands Dagblad in zijn eerste Kamerdebat over medisch-ethische kwesties. “We moeten ons tot het uiterste inspannen om mensen met een persistente doodswens de zin van en de zin in het leven weer te laten hervinden, als dat mogelijk is.”

Euthanasie vergoeden? Volgend jaar weer…

Het vergoeden van een bedrag van 90 euro was voor de verzekeraar een probleem bij een geval van euthanasie, omdat bij de thuiszorg het plafond was bereikt. De betrokken arts schrijft in Medisch Contact: “Waar zijn we mee bezig?! Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar mogelijk dat het aanzet tot nadenken voor de financiële jongens en meisjes bij de verzekeraar: enig idee hoeveel medische kosten het vergoeden van deze eenmalige 90 euro jullie bespaart?”

Zorgboerderij voor ouderen

De Benedenberg tussen Bergambacht en Berkenwoude beantwoordt aan alle prettige associaties die mensen kunnen hebben wanneer ze aan de Krimpenerwaard denken, schrijft Het Kontakt. Een ideale locatie voor een zorgboerderij, zo moet de initiatiefnemer gedacht hebben. “Zeker mijn doelgroep, ouderen met veelal dementie, vaart er wel bij om in alle rust dagbesteding te volgen op zo’n mooie en rustige plek.”

Stabiliteit en continuïteit zorginkoop

Voor cliënten met een intensieve vraag naar ondersteuning en zorg moet de langdurige zorg nu en in de toekomst beschikbaar zijn. Hiervoor blijven de zorgkantoren zich samen met de zorgaanbieders inzetten, aldus Zorgverzekeraars Nederland. “Het inkoopkader 2023 geeft zorgaanbieders voor wat betreft de inkoopafspraken rust en continuïteit.”