Senioren Journaal van vrijdag 3 juli

Kan deze brief niet anders?

Een zorginstelling schreef de naasten van bewoners over de versoepeling van de bezoekersregeling een brief waarop een ontvanger reageert met ‘Kan deze brief niet anders?’ IDé, Innovatiekring Dementie, publiceert een poging tot een ‘andere’ coronabrief. “Een brief die wil uitnodigen om het weer samen te gaan doen.”

‘Leeftijdsdiscriminatie autoverzekeringen’

De leeftijdstoeslagen die autoverzekeraars rekenen voor jonge en oudere bestuurders moeten geschrapt worden. Dat schrijft de Consumentenbond volgens Radar in een brief aan het Verbond van Verzekeraars. Vanaf 75 jaar loopt de premie vooral bij WA-autoverzekeringen snel op, waardoor ze niet meer kunnen profiteren van de opbouw van schadevrije jaren.

‘Bloedprikbende nieuwe ondergrens’

Dragane N. (23) uit De Meern en Laura D. (21) uit Ede ontkennen volgens het AD stellig iedere betrokkenheid bij de bloedprikbende, die eind vorig jaar bejaarden beroofde van duizenden euro’s. Maar het Openbaar Ministerie is overtuigd van hun schuld.  Als het aan het Openbaar Ministerie ligt blijft Laura D. vijf jaar in de cel en Dragane N. 15 maanden. “De maatschappelijke verontwaardiging is groot, een nieuwe ondergrens is bereikt. De lichamelijke integriteit van slachtoffers is geschonden.”

#gemeenteinnood, nog geen extra geld

Kamerdebat gemeentefinanciën Gemeenten komen vele miljoenen tekort, vooral door de decentralisatie van de zorg. Ze voelen zich “niet serieus genomen” door de minister, schrijft NRC. Minister Ollongren wil eerst een beter beeld krijgen van de financiële problemen bij de gemeenten. De afgelopen weken werd de druk vanuit gemeenten op het kabinet om met meer geld te komen fors opgevoerd. 247 van de 355 gemeenten schreven brandbrieven waarin ze hun problemen opsomden.

‘Maatwerk’ bij besmette huizen

Minister De Jonge wil niet dat verpleeghuizen weer helemaal dicht gaan voor bezoek indien één cliënt besmet is met corona. Hij vindt volgens de Volkskrant dat de zorginstellingen in dat geval ‘maatwerk’ moeten leveren en alleen een afdeling of woonunit moeten sluiten. Het ministerie heeft ‘signalen ontvangen dat er verwarring bestaat over de mogelijkheid van bezoek bij een covid-uitbraak in een verpleeghuis’, aldus een verklaring.’ De minister komt met zijn verklaring in reactie op het kort geding dat SOVIDZ wilde aanspannen wegens schending van de mensenrechten.

SBS6 volgt ouderen met dementie

“Hoe is het om te leven met dementie? Je krijgt het antwoord in het SBS6-programma ‘Het zal mij een zorg zijn’, waarin programmamakers Joep ten Hove en Thijs Meeuwsen dementerende ouderen volgen op het Brabantse Ouderenlandgoed Grootenhout”, aldus Televizier. De eerste aflevering is 27 juli.

Beweeg & Doe boek

Voldoende bewegen in deze tijden kan een extra uitdaging zijn, ook voor ouderen. Om hierbij te ondersteunen heeft de buurtsportcoach in Lopik het Beweeg & Doe boek verspreid, ontwikkeld door Team Sportservice. “Vol met leuke beweegadviezen op verschillende niveaus, gezonde recepten, een woordzoeker en nog veel meer”, aldus Zenderstreeknieuws.

70+ drie keer zoveel geneesmiddelen

Een gemiddelde 70-plusser gebruikt drie keer zoveel geneesmiddelen als een gemiddelde inwoner van Nederland, blijkt uit cijfers van de apothekers. Wel is in 2019 gemiddeld gebruik per hoofd van de bevolking in deze leeftijdsgroep iets gedaald.

Vitaliteit Dichtbij: Fit door de Zomer

In het kader van Vitaliteit Dichtbij worden 60-plussers in Scheemda en Winschoten deze zomer aangemoedigd om aan buitenactiviteiten mee te doen. Vitaliteit Dichtbij wordt uitgevoerd in samenwerking tussen het ZIF, Ommelander Ziekenhuis Groningen en Beweeglink, en wordt ondersteund door het Longfonds, Diabetes Vereniging Groningen en Harteraad. Het motto is: Fit door de Zomer.