Senioren Journaal van woensdag 3 februari
Kanker minder ontdekt door drukte met corona
Voor het eerst in dertig jaar is in 2020 bij minder patiënten kanker vastgesteld. Dat is geen goed nieuws, maar een direct gevolg van de coronacrisis, schrijft het AD. Daardoor werden in het voorjaar de zorg afgeschaald, bevolkingsonderzoeken stopgezet en huisartsenbezoeken uitgesteld. Kanker komt het meest voor bij ouderen: een derde van de patiënten was in 2020 bij diagnose 75 jaar of ouder, ruim 40 procent tussen de 60 en 75 jaar oud.
‘Het is niet raar om te hechten aan het leven’
“Het lijkt een empathisch standpunt: kwetsbaren lijden op de IC”, schrijft Floor Rusman in haar column in NRC, “dus als ze afzien van opname, is dat voor iedereen beter. Maar het meest empathische zou zijn om te voorkomen dat kwetsbaren überhaupt besmet raken, waardoor de keuze ‘IC of niet’ wordt vermeden. Natuurlijk kun je zeggen: de grens van de solidariteit is bereikt. Maar wees daar dan eerlijk over en maak het niet mooier dan het is.”
Wordt het kangoeroewoning of knarrenhofje?
Wat is de nieuwe ‘woontaal’ voor senioren in de jaren twintig van de 21ste eeuw? Yvonne Witter, oprichter van kennisplatform ZorgSaamWonen, werkt al twintig jaar op het snijvlak van wonen, welzijn en zorg: een combinatie om over na te denken, met name voor gevorderden op de woningmarkt. NRC sprak met Witter over o.a. seniorenmakelaar, verhuiscoach, inclusieve wijken, zorgzame dorpen, ‘burenhulpdienst’ en ‘naoberzorg’.
In gesprek over zingeving
“Langer thuis wonen, het is een gedeeld ideaal, maar het valt niet altijd mee”, blogt directeur Wilma Schrover van KBO-Brabant over het project Ons Gesprek. “Als je dan in vertrouwen met een leeftijdsgenoot je vragen kunt bespreken, samen kunt terugblikken op je leven, ofwel ‘samen een eindje oplopen’ zoals één van onze vrijwilligers het zo mooi zegt, dan helpt dat.” Vrijwilligers, tot nu toe 25 verspreid door heel Brabant, gaan (in deze tijd telefonisch) in gesprek met senioren die daaraan behoefte hebben, om welke reden ook.
‘Omstreden’ politieke thema’s in ijskast
De politieke partijen hebben de lijst ‘controversiële onderwerpen’ opgesteld en daar staat per thema wat de Kamer niet meer met een demissionair kabinet wil bespreken. De onderwerpen over bijvoorbeeld de verpleeghuiszorg zijn op de controversiële lijst te vinden, zo meldt de NOS, net als het rapport Perspectieven op de doodswens van ouderen die niet ernstig ziek zijn en de “maatschappelijke dialoog laatste levensfase”.
Dagelijks bewegen helpt
Dagelijkse fysieke activiteit in groepsverband voor ouderen heeft een klein positief effect op de ervaren kwaliteit van leven en de 6-minuten-looptest. Dat meldt het tijdschrift Huisarts & Wetenschap uit een onderzoek in drie buurten in Leiden. Na een begeleide opstartperiode functioneerden alle groepen uiteindelijk volledig zelfstandig en waren na twee jaar nog actief. De onderzoekers concluderen dat, hoewel de effecten beperkt zijn, de implementatie van een activiteitenprogramma voor ouderen slechts een geringe investering vraagt en langdurig effect heeft.
Ruimte voor Zorg vanuit cliëntenperspectief
‘Ruimte voor Zorg’ is een nieuwe methode om kwaliteit van zorg vanuit het perspectief van cliënten te meten. Deze is samen met ouderen en zorgverleners ontwikkeld en wordt de komende jaren landelijk uitgerold, aldus de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg. Ruimte voor Zorg wordt genoemd als een van de voorbeelden van concrete innovaties en onderzoeken binnen de werkplaats, waarin na uitbreiding wordt samengewerkt vanuit heel Limburg.
Dor Hout – Vers Hout
Frits Abrahams begint in NRC een column over een gesprek tussen Dor Hout en Vers Hout aldus: Dor Hout: „Ik heb het helemaal gehad met die coronadiscussie over ouderen die hun plaatsje op de IC moeten afstaan aan de jongeren. Hoezo? Dachten ze dat wij voor onze lol op die IC gingen liggen? Wij hebben toch ook recht om door te leven?” Vers Hout: „Nu word je meteen wel erg demagogisch. Er is niemand die jullie dat recht ontzegt. Het gaat erom dat er een schadelijke ontwikkeling gaande is. Minder dan de helft van de 75-plussers met Covid-19 overleeft het verblijf op de IC. Er moet een enorme inspanning worden verricht om die groep te redden. Zo ongeveer de halve maatschappij moet daarvoor op slot. Dat kan toch zo niet blijven doorgaan?”
Met FNV inzetten voor goedkoper wonen?
Kitty Jong, vice-voorzitter van de FNV, is een van de kandidaten de voor het voorzitterschap van de vakcentrale. In het FD zegt zij dat zij zich ook wil richten op ‘groepen die ons ook nodig hebben. Vrouwen zijn een kansrijke doelgroep. Maar ook jongeren die zich verzetten tegen studieleningen of ouderen die zich inzetten voor goedkoper wonen.”
‘Alle AOW’ers twee weken in quarantaine’
Op de zeepkist bij HP De Tijd: Chris van Henegouwen denkt dat de coronacrisis binnen een mum van tijd is opgelost als alle AOW-gerechtigden besluiten om gelijktijdig twee weken in quarantaine te gaan. “Dat is de meest effectieve, gezondste, goedkoopste, snelste en veiligste manier om onze vrijheid terug te krijgen.” Er zijn ruim drie miljoen AOW’ers in Nederland, dat is minder dan een vijfde van de bevolking. “Hun kan een eenmalige uitkering van een paar honderd euro in het vooruitzicht gesteld worden wanneer het plan slaagt. Daarmee kan voor een miljard euro de crisis beëindigd worden.”
‘Geef verhuispremie van 2000 euro’
“Maak het aantrekkelijk voor mensen om door te stromen”, schrijft een lezer van de Telegraaf (alleenstaand, 67 jaar, wonend in een grote huurwoning op een prachtige plek). ‘Waardeer het dat mensen een grote woning vrijmaken met een verhuispremie van bijvoorbeeld 2000 euro. Maak het interessant voor ons, dan willen wij ouderen wel een woning vrijmaken voor gezinnen. Maar er moet wel wat tegenover staan.”