Senioren Journaal van woensdag 3 augustus

Ook Op-StapBus duurder

Van de Op-StapBus voor senioren in Oost-Groningen wordt deze zomer weer veel gebruikgemaakt. Vrijwel net zo veel als voor de coronacrisis, meldt het Dagblad van het Noorden. De brandstofprijzen zijn inmiddels fors gestegen. “En helaas moeten we daarom ook een wat hogere bijdrage voor elk uitje vragen. Dat heeft wel tot gevolg gehad dat sommige senioren moesten afhaken.” Het bestuur vindt zoekt naar manieren “om weer iedereen mee te kunnen laten doen.”

Dagelijks bewegen zonder sportschool

Vanuit Leyden Academy zijn Vitality Clubs in het leven geroepen. Uit onderzoek blijkt dat het werkt: samen bewegen. “Voor dagelijks bewegen hoef je niet naar de sportschool te gaan.”

Geldzorgen voor vier op tien verzorgenden

Vier op de tien verzorgenden in verpleeghuizen en de thuiszorg kampen met geldzorgen met psychische en lichamelijke klachten als gevolg. Dit blijkt uit een peiling van het Tijdschrift voor Verzorgenden onder ruim 716 verzorgenden. Van passie kun je niet leven, zegt een verzorgende in EenVandaag.

RegioBank komt nog op de koffie

Waar de grote banken steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen, blijft de RegioBank zijn klanten fysiek ontmoeten. Er worden zelfs kantoren geopend in plaatsen waar de grotere banken hun deuren sluiten, schrijft de PZC. Stuy Administratiekantoor in Oosterland is franchisenemer van RegioBank en ziet een toename in (oudere) klanten. Zonodig gaat hij op huisbezoek. “We zijn een soort mobiele bankier.”

Zilver voor Carla (76) bij speerwerpen

De 76-jarige Carla Admiraal deed mee aan het WK Atletiek voor Masters in het Finse Tampere en won daar bij het speerwerpen een zilveren medaille. “Vroeger was je echt oud en afgeschreven op mijn leeftijd, maar tegenwoordig zijn er veel senioren die zich nog jong voelen en dat ook nog wel even willen blijven”, zegt ze in het Noordhollands Dagblad. “Sporten en bewegen helpt daarbij, daar ben ik van overtuigd. Je krijgt er nu ook de kansen voor.”

Gepensioneerden worden niet gehoord

Via de rechter proberen af te dwingen dat de politiek luistert helpt niet, schrijft een lezer van het Eindhovens Dagblad. Dat geldt ook bij de nieuwe pensioenwet. “Volgens de eerste berekeningen valt niet uit te sluiten dat gepensioneerden er 10 procent op achteruit gaan. Direct betrokkenen, de gepensioneerden, worden niet gehoord. Hoe moeten gepensioneerden wel belangstelling voor hun mening krijgen?”

Veroordeeld na diefstal via babbeltruc

De 35-jarige E. V. uit Den Bosch, die werd verdacht van ettelijke diefstallen waarbij via een babbeltruc vooral ouderen de dupe waren, is dinsdag in Middelburg veroordeeld tot een celstraf van tien maanden. Haar partner in crime, de 39-jarige F. R. uit Rosmalen, kreeg vijf maanden cel opgelegd. Tegen het stel was elk één jaar gevangenisstraf geëist. Bij R. achtte de rechtbank minder feiten bewezen, aldus NU.nl.

Nobi houdt kwetsbare oudere in de gaten

De Vlaamse Nobi ziet eruit als een moderne designlamp. Het is echter een geavanceerd apparaat dat kwetsbare ouderen monitort, voorkomt dat ze vallen en áls dat toch gebeurt, alarm slaat. Woonzorgcentrum Wiardi Hoeve in Velp fungeert als Nederlandse proeftuin, aldus dagblad De Gelderlander. “We maken géén video-opnames, je ziet alleen getekende silhouetten. We weten dus niet of iemand kleren aanheeft of in zijn neus peutert.”

Crowdfunding voor Stevig Staan

Jaarlijks belanden bijna 100.000 ouderen na een valincident op de spoedeisende hulp en ruim 5.000 overlijden als gevolg van een valincident. Van deze incidenten is 28 procent te voorkomen als er wordt geïnvesteerd in preventie. Daarom is de crowdfundingcampagne voor de Health Impact Bond ‘Stevig Staan’ van start gegaan, een innovatief programma dat mede is ontwikkeld op basis van kennis van Vilans en VeiligheidNL.

Thuismonitoring nog geen besparing

Thuismonitoring wordt in de zorg gezien als belangrijke manier om personeel en kosten te besparen. Onderzoek wijst uit dat financiële voordelen alleen haalbaar zijn als de technologie breed toegepast wordt. Die ontnuchterende conclusies trekken volgens het FD onderzoekers van het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate en de Universiteit Twente.