Senioren Journaal van donderdag 29 oktober

PGB: nieuw stelsel, oude bureaucratie

Minister Hugo de Jonge worstelt al jaren met de invoering van een nieuw stelsel voor het persoonsgebonden budget. Ondanks de investering van tientallen miljoenen komt het project deze kabinetsperiode niet af. De parlementaire onderzoekscommissie naar uitvoeringsproblemen bij de overheid kan zijn hart ophalen, schrijft de Volkskrant. De Jonge zal deze week naar verwachting een brief sturen waarin staat dat de omschakeling naar PGB 2.0 pas eind 2022 voltooid zal zijn. Als alles goed gaat. Een fundamenteel probleem is volgens ingewijden dat het kabinet en de Tweede Kamer de bureaucratische spaghetti achter het pgb onaangeroerd laten.

Rijkste generatie in Nederlandse geschiedenis

De groep van 65-plussers vormen de rijkste generatie in de Nederlandse geschiedenis, aldus WNL-programma WNL Stand van Nederland. Samen zijn ze goed voor een vermogen van maar liefst 535 miljard euro. En hoewel 65-plussers tot de rijksten behoren, geven ze juist het minst uit. Tussen 2006 en 2015 is het vermogen van alle gepensioneerden volgens het CBS met 21 procent gestegen. Dit geld hebben de gepensioneerden niet allemaal op hun spaarrekening staan: meer dan de helft van dit bezit (52 procent) steken zij in onroerend goed. De ‘babyboom’-ouderen, dus diegenen die pas nu met pensioen gaan, hebben in verhouding het meest te besteden.

Leiderschap in tijden van corona

“De crisis rond het coronavirus stelt onze samenleving en onze gezondheidszorg zwaar op de proef. Maar het is ook een test voor leiderschap”, schrijft René Héman, voorzitter van de artsenfederatie KNMG, in zijn column in Medisch Contact. “Gelukkig is er veel goed leiderschap, al is het niet altijd even goed zichtbaar.” Héman beschrijft dat hij dankbaar terug kijkt op het gesprek met de achterban van KBO-Brabant over ‘code zwart’, waarvoor hij was uitgenodigd door voorzitter Leo Bisschops. “Ik zag er eerlijk gezegd wel een beetje tegenop, gezien de heftigheid van de discussie. Maar door de manier waarop Bisschops de discussie leidde schiep hij ruimte voor ieders zorgen, en ontstond er begrip. Dat is leiderschap.”

Ouderen bedenken eigen woonplan

Vanuit de COSBO, de overkoepelende stichting van ouderenbonden, hebben ouderen in Almelo zelf een woonplan bedacht voor het Havenblok. Het plan wordt gesteund door onder meer gerenommeerde bouwpartners, oud-wethouders en voormalig zorgexperts, aldus Almelo’s Weekblad. Het Havenblok omtoveren tot hangende zomer- en wintertuinen waar ook nog eens gewoond wordt; met ruimten voor actieve tijdsbesteding: dat is de opzet van het plan. COSBO onderzocht of het plan haalbaar, reëel én wenselijk is. Daarom liet zij er prominente en deskundige Almeloërs naar kijken. “Allemaal zien ze kansen.”

Wooncirkels in Amsterdam

De initiatiefgroep wooncirkels in Amsterdam groeit, meldt woningcorporatie Rochdale. “Een wooncirkel is een gewone buurt. Kern van de wooncirkel is een ontmoetingsplek voor bewoners en woningen waarin mensen ondersteuning krijgen. In de cirkel wonen mensen zelfstandig; op maximaal 10 minuten afstand van de kern. Als zij zorg of ondersteuning nodig hebben, kunnen zij leunen op de expertise in de kern.” In een online magazine zijn de verhalen te lezen van 6 wooncirkels.

50PLUS: subsidie beveiliging seniorenwoningen

50PLUS wil alle ouderen een subsidie geven van 750 euro om hun huis te beveiligen. Volgens kersvers lijsttrekker Liane den Haan zijn ouderen steeds vaker slachtoffer van een overval in hun woning, zo zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO1. “Mensen schamen zich daarvoor en voelen zich erg kwetsbaar”, zegt Den Haan. “Je woning beveiligen kost veel geld.” Met name mensen die onvoldoende inkomen hebben, kunnen dat steuntje in de rug volgens Den Haan goed gebruiken.

Nu al vrees voor eenzame kerst

Uit een ANBO-enquête komt volgens het AD naar voren dat 41,9 procent van de ondervraagde 1066 ouderen stelt Kerstmis ‘alleen of met mijn partner’ te gaan vieren. Een kleine 13 procent heeft vooralsnog het plan die dagen ‘alleen met ons eigen huishouden’ door te brengen. Zo’n 27 procent zal thuis mensen ontvangen of zelf op bezoek gaan bij familie of vrienden. Slechts 0,6 procent gaat ‘online iets speciaals met elkaar doen’. “We merken aan de gesprekken op onze speciale coronatelefoonlijn dat veel ouderen vanwege het stijgende aantal besmettingen alweer weken binnen zitten, vaak alleen”, zegt ANBO. “Als je dan naar deze enquête kijkt, dreigt er een eenzame kerst voor veel ouderen.”

Waarom besmettingen ouderen zo stijgen

De afgelopen weken steeg het aantal besmettingen het meest onder ouderen, het aandeel van jongeren in de cijfers neemt juist af. RTL Nieuws gaat na hoe deze stijging is te verklaren. “Het virus sijpelt van de jongere leeftijdsgroepen langzaam door naar de oudere leeftijdsgroepen”, zegt hoogleraar Hans Heesterbeek. Tijdens de eerste golf is geprobeerd de contacten tussen jongere en oudere leeftijdsgroepen te voorkomen: ‘bezoek opa en oma maar even niet’, was toen het devies. “Maar nu gebeurt dat niet meer.”

Zolang de voorraad strekt niemand geweigerd

Staatssecretaris Blokhuis deed een moreel appèl op gezonde 60-plussers om geen griepprik meer te halen. Maar zolang de voorraad strekt, wordt niemand geweigerd, schrijft Trouw. Huisartsen gaan voor het geven van de griepprik niet de leeftijd of de gezondheid van hun patiënten controleren. Iedereen die een uitnodiging heeft gehad, kan de injectie komen halen – zolang de voorraad strekt. “Huisartsen zijn geen politieagent”, zo stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Kaartjes naar eenzame ouderen

Hannah Boiten (21) en haar mede-studenten commerciële economie stuurden via Kaartje2go ruim 1500 kaartjes naar eenzame ouderen. Vanuit school kregen ze de opdracht om een maatschappelijk probleem op te lossen, vertelt ze in Het Parool. “We dachten eigenlijk meteen hieraan.” Ze hielden een campagneweek waarin ze jongeren via onze Instagrampagina aanspoorden om een kaartje naar bijvoorbeeld hun opa of oma te sturen. ‘Ouderen waarderen post heel erg. En een kaartje heeft iets blijvends.”

Genaaid door de ouderen

Onder deze kop schrijft Theodor Holman (1953) in zijn column in Het Parool dat er sprake is van een ernstig, onderschat generatieconflict. “Jongeren zijn niet alleen de dupe van de deze coronacrisis, maar ze waren daarvoor ook al de schlemielen.” “”Waar is het feestje? Hier is het feestje!” Precies, want het feestje kán nergens anders zijn dan waar zij zijn. Zo wapent de jeugd zich tegen ouderen.”

De uitdagingen bij langer thuis wonen

Op 25 november vindt het congres ‘Een nieuwe generatie ouderen, Langer Thuis’ weer plaats, deze keer volledig online. “U kunt de conferentie vanuit huis volgen en virtueel met andere deelnemers in gesprek gaan”, meldt Vilans. In een video is te zien hoe directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau vorig jaar sprak over het toenemende aantal ouderen en dat dit gegeven grote impact heeft op de maatschappij, ouderen zelf en het werk van professionals in diverse werkvelden.