Senioren Journaal van maandag 29 juni
’Aan ouderen wordt niets gevraagd’
Senioren willen meepraten over leven en dood, aldus een reportage in de Telegraaf naar aanleiding van het IC-protocol. “Wat ons bevreemdt, is dat ouderen zelf in deze discussie nauwelijks worden betrokken”, zegt onderzoeksleider Jolanda Lindenberg van Leyden Academy on Vitality and Ageing. “Dit geldt overigens ook breder bij de totstandkoming van beleid en maatregelen in de coronacrisis. Ouderen vormen de belangrijkste risicogroep maar aan hen wordt niets gevraagd, terwijl premier Rutte bijvoorbeeld wel expliciet jongeren uitnodigde om mee te denken.” Ze constateert dat een deel van de senioren zich ’weggezet’ voelt.
Ooggetuige van een stille ramp
Als Anne-Mei The, bekend wetenschapper in deze sector, in april begint als assistent-zorgprofessional in een verpleeghuis, ontdekt ze dat alle aandacht er uitgaat naar veiligheid. ‘Over de wijze waarop de kwaliteit van leven van de bewoners kan worden gewaarborgd, wordt niet of nauwelijks gerept.’ Twee maanden was ze ooggetuige van een stille ramp, twee maanden verbleef ze tussen verdriet, woede en radeloosheid. Ze schrijft erover in de Volkskrant en Trouw en vertelde erover in Nieuwsuur. Haar oproep”: “Ga alsjeblieft staan, langdurige zorg, laat zien wie je bent en beken kleur.”
Hoe houden verpleeghuizen iedereen tevreden?
De verruiming van de bezoekregelingen bij verpleeghuizen per 1 juli zal volgens het AD niet overal abrupt gebeuren. Zorggroep De Waalboog in Nijmegen is al wél klaar voor een nieuwe stap. “Wij zoeken echt de grenzen op van wat kan.” Volgens verpleeghuiskoepel Actiz waart het virus nog rond in zo’n 50 van de 2500 huizen. Minimaal twee zijn weer volledig op slot nadat nieuwe gevallen werden ontdekt. Bij een plotselinge uitbraak in verpleeghuis De Tweemaster in Maassluis zijn volgens Hart van Nederland 25 besmettingen vastgesteld.
Tientallen ideeën tegen eenzaamheid
Ruim zeventig lezers van Twentsche Courant Tubantia hebben ideeën aangedragen die eenzaamheid onder ouderen kunnen verzachten of voorkomen. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben op basis daarvan eerste ontwerpen gemaakt voor nieuwe producten. Veel inzendingen gaan over het versterken van contacten tussen mensen, over het vertellen van verhalen, over het zoeken naar zingeving van het leven en over invloed van de inrichting van de stad en de manier van bouwen.
‘Mensen kunnen sterven van verveling’
Eenzaamheid is een hot topic, schrijft de Utrechtse huisarts Rinske van de Goor in de Volkskrant. “Het is erkend coronaleed. Eenzaamheid heeft een fantastische coming-out doorgemaakt en is uit zijn eigen eenzaamheid gekropen. Ik voorspel je: zoals zitten het nieuwe roken werd, zo wordt eenzaamheid het nieuwe zitten.” Mensen kunnen daadwerkelijk sterven van eenzaamheid. Van verveling, ook. “En het omgekeerde is ook waar: wanneer de verveling wordt weggenomen, blijven mensen langer leven.”
‘Gepensioneerden zullen hier niet blij mee zijn’
De Utrechtse hoogleraar pensioenrecht Hans van Meerten denkt dat het overhevelen van oude pensioenrechten in het nieuwe, onzekere pensioen tot grote teleurstellingen gaat leiden, zegt hij in de Telegraaf. “Gepensioneerden zullen hier niet blij mee zijn. Die willen die onzekerheid niet. Je kunt wel zeggen dat er nu ook geen harde belofte was, maar er is ze wel dertig jaar lang een gegarandeerd pensioen voorgespiegeld.”
Vijf jaar vechten voor paar uur poetsen
Miek de Wolf (71) uit Kaatsheuvel kan door artrose haar huis niet zelf schoonhouden. De gemeente heeft daar een potje voor. Maar het betekende wel vijf jaar vechten voor haar gelijk, want Loon op Zand hield de hand onterecht op de knip. ‘Zoals tweederde van de Brabantse gemeenten doet’, is te lezen in een reconstructie in het Brabants Dagblad. Miek de Wolf doet haar verhaal samen met Bert van ’t Laar van de juridische helpdesk van KBO-Brabant: De gemeente moet vergoeden uit de Wmo en moet ook schadevergoeding betalen.
‘Meer eenzaamheid door stop thuishulp’
Angst voor besmetting met het coronavirus zorgt er bij 60 procent van de senioren voor dat zij bezoek van familie en thuishulp uit eigen beweging stopzetten. In 42% van de gevallenden resulteert dit in nog meer eenzaamheid bij vaak toch al eenzame senioren. Dat blijkt volgens Senior Service uit een onderzoek onder 700 thuishulpen en cliënten.
‘Geluksmomenten in het groen’
Het tweede digitale magazine van ZorgSaamWonen staat in het teken van groen en gezondheid. In dit magazine wordt onder meer Zorgerf Putten belicht. “Het is fijn wanneer de buitenruimte en woonomgeving uitnodigend en toegankelijk zijn. Groen draagt bij aan het welbevinden, de gezondheid en het plezier.”