Senioren Journaal van dinsdag 28 januari

Liever dienstplicht voor ouderen

Fractieleider Pieter Heerma van het CDA wil een maatschappelijke dienstplicht voor alle jongeren tot een speerpunt maken bij de verkiezingen. Columnist Ed Groot van Het Financieele Dagblad ziet liever een dienstplicht voor ouderen. “Te beginnen bij hen die te vroeg met de VUT of prepensioen zijn gegaan. Het is een groep waar, veel meer dan bij jongeren, eenzaamheid en een gevoel van nutteloosheid op de loer ligt en die graag iets voor de samenleving wil doen.”

Subklinische thuisgevangenis

“Thuis blijven wonen is een groot goed”, zegt psychiatrisch verpleegkundige Hennie Snoeren op NPO Radio 1.Bij sommige ouderen moet er echter zoveel zorg aan huis worden geregeld, dat je een soort subklinische situatie krijgt.  Snoeren denkt dat thuisblijven voor ouderen fijn is wanneer ze er lichamelijk en geestelijk nog van kunnen genieten, maar voor velen is het niet meer haalbaar. “Dan wordt thuis een soort gevangenis waarin je de hele tijd op de klok zit te kijken wanneer de volgende zuster komt.”

Gitaarles voor 65-plussers

Voor zijn afstudeerproject aan de bachelor Docent Muziek van het Prins Claus Conservatorium geeft Ruben van der Wal gitaarles aan 65-plussers. “Wat ik bijzonder vind aan deze doelgroep is de passie waarmee ze aan de slag gaan. Tegelijkertijd hebben ouderen een grote, sociale drempel om te spelen.” ‘Los van het belang om via gitaarles cognitief fit te blijven, ziet de docent ook een duidelijk sociaal belang.

Muziekstoel voor mensen met dementie

Muziek doet mensen met dementie vaak goed. Een persoonlijke playlist met de eigen voorkeursmuziek hoort er voor velen dan ook al bij. Met een koptelefoon hoeft niet iedereen mee te luisteren, maar hij sluit de gebruiker wel af van de omgeving en kan bovendien vervelend voelen. De Music Chair omringt je met muziek, zonder iets op je hoofd en zonder je af te sluiten. Elk apparaat dat met bluetooth werkt kun je verbinden met de stoel.

‘Veelheid van oplossingen nodig’

Het is niet reëel te denken dat er één oplossing is die passend zal zijn voor de grote diversiteit van situaties waarin senioren verkeren, schrijft een lezer van de Volkskrant. “Alleen Knarrenhofjes zal het niet zijn, maar ook een mantelzorgbijslag zal niet dé oplossing zijn. We zullen als maatschappij een veelheid van oplossingen nodig hebben. Daar moeten we als betrokken burgers ons sterk voor maken en ons niet verliezen in het onderuit-halen van elkaars ideeën. Dat is zonde van de tijd en de energie.”

Virtuele assistente als pratende geheugensteun

De virtuele assistente Anne ondersteunt mensen om zelfredzaam te blijven. Bij zorgorganisatie de Parabool helpt ze cliënten bijvoorbeeld medicijnen bijtijds in te nemen. Internationaal onderzoek moet uitwijzen of de e-health-toepassing effectief en kostenbesparend is. De Nederlandse e-health-toepassing wordt onderzocht in vijf landen, meldt ZonMw.

App om eenzaamheid te bestrijden

In samenwerking met De Wever, een organisatie die ouderen ondersteunt met passende zorg, hebben ICT-studenten van Fontys Hogeschool ICT (FHICT) Tilburg een app ontwikkeld om eenzaamheid bij ouderen te bestrijden. Het doel hierbij is om op een eenvoudige manier vriendschappelijke contacten te leggen om diverse activiteiten samen te ondernemen. Bij de bewoners van De Wever draait nu een pilot.

Technologie en migranten verlichten zorgdruk

De vergrijzing drukt op ons zorgsysteem: als we op dezelfde voet doorgaan, moet over tien jaar een kwart van de Nederlanders in de zorg gaan werken. Dat zei Wouter Bos, voorzitter van de commissie Toekomst Zorg Thuiswonende ouderen. De rubriek ‘Klopt dit wel?’ van de Volkskrant zocht het uit en concludeert: Niet over tien, maar over twintig jaar zal de zorgvraag wellicht verdubbeld zijn. Technologische ontwikkelingen en buitenlandse arbeidskrachten zullen de zorgdruk vermoedelijk verlichten, waardoor minder dan een kwart van de Nederlanders in de zorg hoeft te werken.

Escaperoom voor zorgverleners in opleiding

Een escaperoom wordt binnenkort deel van het lespakket voor de Vivium-opleiding Zorgprofessional+. Handen ontsmetten, sondes plaatsen, kathethers inbrengen: de escaperoom bevat allerlei medische opdrachten. Achter de escaperoom zit een studententeam van de minor Zorgtechnologie, meldt de Hogeschool van Amsterdam.

‘Werken houdt je jong’

Laat pensioengerechtigden hun carrière rustig afbouwen via een ‘overbruggingsbaan’, adviseert de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving het kabinet. Goed voor werknemers én werkgevers. Het Parool portretteert senioren die niet beter weten. Een 72-jarige verpleegkundigen die 34 uur per week als verpleegkundige in de thuiszorg werkt:  “Van werken blijf je jong: je blijft bewegen en je ontwikkelen. Dat kan ook met vrijwilligerswerk, maar het was in mijn geval wel praktisch om betaald te blijven.”