Senioren Journaal van woensdag 28 oktober

‘Ik vergeet je niet’ populair

De gemeente Roosendaal trekt volgens dagblad BN De Stem nog eens 335.000 euro uit om verliezen door het coronavirus te compenseren. Zo wordt 68.000 euro apart gezet om het cultuurproject ‘Ik vergeet je niet’ van CultuurCompaan door te zetten. De gemeente vindt dat belangrijk, omdat er aan dat project zeker 2000 (veelal eenzame) ouderen hebben meegedaan. Zo moet voorkomen worden dat deze toch al kwetsbare doelgroep nóg harder geraakt wordt.

Na behoeftelefoon nu geluksknop

De Schiedamse stichting J&S experimenteert de komende acht weken met een zogenoemde geluksknop voor senioren in de wijk de Gorzen, meldt AD Rotterdams Dagblad. Met één eenvoudige druk op de knop halen ouderen ‘een gelukje’ binnen dat kan bestaan uit het doen van een boodschap, en klusje of zomaar een praatje. Senioren konden al gebruik maken van de behoeftetelefoon. “Maar daarvoor moet je wel eerst een telefoonnummer intoetsen en dat blijkt voor sommige mensen toch nog een drempel te zijn.” De twaalf geluksknoppen zijn dinsdag geïnstalleerd.

‘Apart loket voor nabestaanden’

Gemeenten moeten een nabestaandenloket krijgen. Na de dood van een partner zijn er vragen waarop de nabestaande geen antwoord heeft, stellen gemeenteraadsleden van de PvdA Gouda in een opiniestuk in het AD. “Dit is naar onze mening extra urgent nu relatief meer ouderen aan corona zijn overleden en dit onderwerp daardoor extra aandacht verdient. Waar het om gaat is dat degene wiens partner is overleden het gevoel krijgt dat er mensen zijn die jouw vragen kunnen beantwoorden of je naar iemand kunnen verwijzen.”

‘Gezonde zestigers, haal geen griepprik’

Staatssecretaris Blokhuis vraagt volgens de NOS gezonde mensen tussen 60 en 70 jaar voorlopig de griepprik niet te halen. Vanwege de coronacrisis is er dit jaar meer belangstelling voor de prik dan anders en het ziet ernaar uit dat er daardoor te weinig vaccins zijn voor de hele doelgroep. De staatssecretaris wil voorrang geven aan ouderen vanaf 70 jaar en mensen met een gezondheidsrisico. De NOS legt ook uit waarom de griepprik zo populair is en waarom o.a. ANBO niet achter de oproep van de staatssecretaris staat.

De kunst om ouderen serieus te nemen

Onderwerpen die spelen moeten mét ouderen besproken worden, benadrukt voorzitter Leo Bisschops van KBO-Brabant in een artikel op de website ZorgSaamWonen. ‘Als het gaat om eenzaamheid, om digitalisering of om solidariteit tussen jongeren en ouderen. Het is de kunst om ouderen serieus te nemen. Zet ze niet in een hoek, maar ga in dialoog met elkaar.’ Hierbij gaat het niet alleen om producten en diensten, maar ook om ethische kwesties. ‘Ook die moet je met elkaar bespreken.’

Deeltijdpensioen slaat nog niet aan

Het lijkt de ideale manier om een carrière langzaam af te bouwen en toch maken maar weinig werknemers er gebruik van: deeltijdpensioen. Dat deze manier van pensioen vieren nog niet aanslaat, blijkt volgens Trouw uit nieuw onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (Nidi). Veel werknemers op leeftijd niemand kennen niemand die een deeltijdpensioen hebben. “Veel werknemers missen rolmodellen met goede ervaringen.”

Digitalisering als aanjager ouderenzorg

Brancheorganisatie ActiZ ziet digitalisering als aanjager van toekomstbestendige ouderenzorg. “Goede kennis en leiderschap is essentieel om de beweging binnen de digitale transformatie te organiseren.”

Beschermingsmiddelen voor mantelzorgers

Chirurgische mondmaskers, handschoenen, bril, schort en een fles desinfectans zijn gratis beschikbaar voor mantelzorgers die intensief zorgen voor hun naaste met (het vermoeden van) corona. Dit is bij huisarts, GGD en apotheek vaak niet bekend, daardoor krijgen veel mantelzorgers de beschermingsmiddelen niet. Ook kennen mantelzorgers soms zelf de regeling niet. Dat moet snel veranderen, stelt MantelzorgNL.

Verrassingsfeestje voor platina huwelijk

Een woonzorgcentrum in Ruurlo heeft er alles aan gedaan om de 70ste trouwdag van een echtpaar extra glans te geven. Omroep Gelderland meldt dat vrijwilligers, bewoners en personeel al sinds vrijdag bezig waren om het echtpaar Vellekoop-Jongste te verrassen met hun platina huwelijk. Zo werd er onder meer een ereboog gemaakt, een traditie in het dorp in de Achterhoek.

Ouderen durven sportschool nog niet aan

Het ledental van sportscholen is de laatste maanden gestegen, aldus de NOS, maar zit nog niet op het niveau van voor corona. Volgens brancheorganisatie NL Actief is het gemiddeld nu zo’n 80 tot 90 procent ten opzichte van maart. Rond de heropening in juli was dat zo’n 70 procent. Jongere sporters gaan nu wel weer sneller naar de sportschool dan ouderen. “60-plus is gereserveerder dan de jongere om terug te keren”, zegt de directeur van NL Actief.

Knarrenhof-locatie vinden niet eenvoudig

Al drieënhalf jaar probeert een klein groepje enthousiastelingen een nieuwe woongroep speciaal voor ouderen van de grond te krijgen in Haarlem – een zogeheten Knarrenhof. Er zijn al 350 wachtenden op de lijst, maar erg vlotten wil het niet, schrijft het Haarlems Dagblad. Een locatie vinden blijkt in Haarlem een onmogelijke opgave. ’De grond is hier te spaarzaam.’

Woonzorg in vroegere school

De gemeente Berkelland is van plan om de Willibrordusschool in Ruurlo te verkopen aan Javri Holding B.V. De toekomstige eigenaar wil er een woonzorgvoorziening van maken met ongeveer 22 appartementen. Dit gebeurt volgens Nieuws uit Berkelland in samenspraak met een al bestaande regionaal opererende onderneming in ouderenzorg. Volgens de gemeente kan het plan een belangrijke bijdrage leveren aan toekomstbestendige woonzorg in Ruurlo.