Senioren Journaal van maandag 27 januari

‘Het is welletjes met dat ge-knar’

“De tendens ouderen weg te zetten als joker, als last en als kostenpost lijkt steeds ‘gewoner’ te worden”, schrijft gepensioneerd ROC-docent Stan Vrij in de Volkskrant. “Ouderen lijken zelf al niet meer door te hebben dat ze zich voor gek zetten met bijvoorbeeld de keuze voor een naam voor hun woongemeenschap.” Het is voor Vrij niet normaal dat ouderen in knarrengetto’s gaan wonen. “Creëer liever een mantelzorgbijslag.”

Digitale senior houdt ook van papier

Ook de ouderen die internet gebruiken, kiezen in veel gevallen nog altijd voor wat bekend en vertrouwd voor hen is. Zo lezen senioren het liefst nog een papieren boek (62%) en hebben ze nog graag een krant (44%) in hun handen. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit een onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB naar het gebruik van de digitale wereld onder 1500 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar. Ouderen willen eerst overtuigd worden dat technologische vernieuwing zinvol voor hen is. Lukt dat, dan gaan ze er ook voor”, meent Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB.

Doodmoe van het oppassen

Veel grootouders passen hele dagen op de kleinkinderen en onderschatten hoe zwaar dat is. Bij coaches leren ze bij over opvoeding en hoe ze hun eigen grenzen moeten stellen, is te lezen in NRC. Seniorencoach Marieke Schuurman (68) uit Utrecht ziet hoe haar cliënten niet meer weten hoe ze hun aandacht moeten verdelen. Sommige jonge grootouders hebben te maken met de zorg voor kleinkinderen, kinderen, zichzelf én nog een vader of moeder die mantelzorg nodig heeft. “Je zit tussen het beginnende en het aflopende leven in. Dat is fascinerend, maar emotioneel ook héél zwaar.”

Oudere met scootmobiel net als fietsend kind

Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken volgens het AD opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. “Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”

Naar dementievriendelijke wijken

“‘Langer thuis’ hoeft niet te betekenen ‘in het huis waar je altijd al woonde'”, zeggen de ‘Bossche’ woningcorporaties in het Brabants Dagblad.  “Veel ouderen die nu in een groot huis wonen willen best verhuizen, maar ze hebben een zetje in de rug nodig blijkt.” De corporaties verwachten dat de gemeente inzet op realisatie van dementievriendelijke wijken, voldoende buurtaccommodaties en de aanpak van eenzaamheid. “En als wij bestaande gebouwen aanpassen moeten we in ieder geval zorgen voor ontmoetingsruimten.”

‘Méér verpleeghuizen nodig’

Prinses Margriet opent deze week het nieuwe gebouw van verpleeghuis Beukenstein in Driebergen. Directeur Jos Bleijenberg zegt in het Nederlands Dagblad: “We doen er van alles aan om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, maar dat kan maar tot een bepaald punt. Zodra mensen de weg kwijtraken en niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, zullen ze toch naar een verpleeghuis moeten. Daarom denk ik dat we de komende jaren in Nederland verpleeghuizen erbij moeten bouwen, want er zijn meer plekken nodig.”

‘Huis-tuin-en-keukenoplossingen heel nuttig’

Een via bluetooth aangestuurd motortje om ’s nachts een raam open te zetten en gordijnen open of dicht te doen. Zulke technieken kunnen ouderen goed helpen, en ze staan er voor open, blijkt volgens het Nederlands Dagblad uit het onderzoek van LUMC en gemeente Den Haag. Nieuwe technologie hoeft niet altijd digitaal te zijn, zegt de onderzoeksleider. ‘Er is wat dat betreft een hype.’ Functionaliteit moet voorop staan, vindt hij. ‘Juist huis-tuin-en-keukenoplossingen zijn vaak heel nuttig.’

Rabobank op huisbezoek

De Rabobank experimenteert met mobiele vormen van bankieren, waarbij oudere klanten thuis bezocht worden door medewerkers. Dat zegt directievoorzitter Harry Lempens van de Rabobank Roermond-Echt in De Limburger. Het thuisbezoek is een van de alternatieve manieren om de klanten alsnog van advies te voorzien nu steeds meer kantoren sluiten.

Met ouderenwoningen twee vliegen in één klap

Opmerkelijk is volgens een artikel in het AD dat er vaak over woningbouw voor starters wordt gerept, maar de snelstgroeiende groep Nederlanders bestaat uit ouderen. Die willen niet groter, maar kleiner wonen. “Ouderen houden nu de huizen bezet waar starters in zouden kunnen wonen, maar ze kunnen nergens naartoe. Ze willen van een huis met een steile trap naar een huis gelijkvloers. Ga je voor ouderen bouwen, dan sla je twee vliegen in één klap”, zegt Bernadet Naber van ouderenorganisatie ANBO.

Moeten mijn dochters later voor mij zorgen?

Dat vraagt Art Rooijakkers zich in Het Parool af in zijn wekelijkse rubriek over de toekomst van zijn in 2017 geboren tweeling. Cecil Scholten van Vilans, landelijke kennisorganisatie voor langdurende zorg, windt er geen doekjes om. “Je dochters zullen zeker een rol moeten spelen op je oude dag. En als zij het niet doen, moet je iemand anders vinden: je partner, vrienden of iemand die je inhuurt.”

‘Van goed sterfbed komt goed sterfbed’

“Van een goed sterfbed komt een goed sterfbed”, zegt Bert Keizer (verpleeghuisarts in ruste en filosoof) in NRC in een interview over zijn nieuwe boek ‘Reis om de dood’. “Als je ziet hoe het ook kan, ben je niet zo bang voor je eigen dood. Geldt voor alle omstanders.”