Senioren Journaal van vrijdag 27 november

Minder pensioen voor helft gepensioneerden

Het CPB gaat volgens RTL Nieuws definitief uit van een verlaging van de pensioenen voor de helft van de gepensioneerden. Of dat echt gaat gebeuren hangt af van de stand van de dekkingsgraden op 31 december, maar het CPB raamt in elk geval dat die te laag zullen zijn. “De gemiddelde korting bij de fondsen die moeten korten, bedraagt ongeveer 2 procent halverwege 2021”, schrijft het CPB. Dat lijkt weinig, maar gepensioneerden krijgen dus te maken met dalende inkomsten, terwijl de prijzen in de winkels wel stijgen.

Pensioen wel of niet gegarandeerd?

Vandaag om 09.30 uur behandelt de rechtbank Den Haag de zaak van de Stichting Pensioenbehoud en KBO-Brabant tegen de Staat. Eisers komen op voor de belangen van gepensioneerden en senioren, de Staat bestrijdt de zienswijze van beide organisaties. De zitting kan door alle belangstellenden via een livestream worden gevolgd, zo meldt de rechtbank. Follow the Money schrijft vandaag in een groot artikel dat de zaak illustratief is voor het gebrek aan vertrouwen in wat toch te boek staat als het beste pensioenstelsel ter wereld. ‘Zijn onze pensioenen nu wel of niet gegarandeerd?’

‘Dementievriendelijk Den Bosch voorbeeld’

Een nieuwe aanpak van dementie in ‘s-Hertogenbosch blijkt al tijdens de proefperiode zeer succesvol. Dankzij een sociale benadering van dementie is het welzijn van de cliënten en naasten explosief toegenomen van een 6,5 naar een 7,8. Ook blijkt dat mensen met dementie dankzij deze aanpak langer en prettiger thuis kunnen blijven wonen en dat de zorgdruk flink afneemt. Volgens VGZ is de pilot een aansprekend voorbeeld van een succesvolle aanpak van domeinoverstijgende zorg en preventie.

Assistentie bij Geldmaat

Geldmaat introduceert met ‘geldmaat plus assistentie’ een service voor iedereen die het lastig vindt om zelfstandig geld op te nemen of te storten. ‘Geldmaat plus assistentie’ is vanaf nu beschikbaar bij een aantal geselecteerde winkels van Primera, Bruna en The Read Shop, meldt KBO-PCOB.

Velen verwachten overwaarde van ruim een ton

Bijna de helft van de huizenbezitters van 55 jaar en ouder (45 procent) verwacht een overwaarde van meer dan 100.000 euro op hun woning te hebben. Ruim twee derde van de senioren met een koophuis wil, ondanks deze overwaarde, in de huidige woning blijven wonen, eventueel door het doen van een aantal noodzakelijke aanpassingen. Dat zegt De Hypotheker volgens de Telegraaf na onderzoek onder ruim 2000 klanten.

‘Inzetten op advance life planning’

De zorgkantoren vinden het volgens Zorgverzekeraars Nederland van groot belang dat er een maatschappelijke discussie plaatsvindt over wat we mogen verwachten van de zorg, de gemeenten, de woonsector én van mensen zelf. “Zorgkantoren bepleiten daarom dat het kabinet sterker inzet op advance life planning; het vroegtijdig nadenken over zaken als ‘hoe kan ik toekomstbestendig blijven wonen?’ en ‘wat kan ik verwachten van mijn sociale netwerk als ik hulp nodig heb?’.”

Partij opgericht voor laatstewilpil

Bij de Tweede Kamerverkiezingen dingt een partij mee die pleit voor de laatstewilpil voor mensen die vinden dat hun leven ‘voltooid’ is. Met dit middel kunnen mensen zonder tussenkomst van een arts een eind aan hun leven maken. Onder de naam Nieuwe Democratie schreef Wim van Dijk (77) uit Den Bosch zich volgens de Volkskrant in met zijn politieke partij, die inmiddels door de kiesraad is geaccepteerd.

‘Niet ieder mensenleven is evenveel waard’

Overheden kijken in de coronacrisis te veel naar het redden van levens en te weinig naar het redden van levensjaren, waarschuwt de Australische ethicus Peter Singer in Trouw. Iemand van 95 loopt gemiddeld meer risico dan iemand van 70, dat klopt. Maar die persoon van 70 heeft gemiddeld genomen nog drie of vier keer meer levensjaren voor de boeg. Singer argumenteert dat de dood van een 70-jarige daarom ook ‘drie of vier keer zo erg’ is. Zo bezien is het niet vanzelfsprekend om eerst de álleroudste Nederlanders te redden, maar juist de oudere risicogroepen met meer goede toekomstjaren voor de boeg.

‘Een nieuwe generatie ouderen, langer thuis’

De conferentie op 25 november jl. in het kader van campagne De Waarde van Ouder Worden kende een enorme belangstelling met ruim 4000 deelnemers. In 60 (deel-)sessies gingen ouderen, zorgprofessionals, mantelzorgers, wetenschappers en beleidsmakers met elkaar in gesprek over ouderenzorg, ondersteuning, langer zelfstandig blijven en wonen. Bijna alle sessies zijn opgenomen. Deze worden de komende dagen geplaatst op de site van het congres.

Koud in de klas? Senioren breien warme sjaals

Voor een goede ventilatie staan de ramen en deuren op scholen regelmatig open, daardoor is het frisser in de lokalen. Om het in de klas toch warm te hebben, breien er in het Haagse stadsdeel Loosduinen op dit moment ongeveer 100 mensen sjaals die de kinderen in de klas kunnen gebruiken om hen warm te houden. Een van de meest gehoorde redenen om mee te breien is: ‘Ik heb weer een doel.’

4 op de 10 heeft Corona-app gedownload

Meer dan 42% van de mensen van 65 jaar en ouder heeft de app CoronaMelder gedownload. Dat is in vergelijking met alle Nederlanders twee keer zoveel. Dat blijkt uit een representatieve peiling van ouderenorganisatie ANBO. Dat het percentage niet nog hoger ligt, komt vooral omdat veel ouderen een te oude telefoon hebben.