Senioren Journaal van dinsdag 27 juni

Het belang van ouderenparticipatie

“Ondanks alle goede bedoelingen, wordt er nog steeds vooral over ouderen gepraat in plaats van met ouderen.” In Leiden sprak Tineke Abma haar oratie uit naar aanleiding van haar benoeming tot bijzonder hoogleraar Ouderenparticipatie.

Ophef toneelstuk over seks

De poster voor een toneelstuk over seks onder ouderen leidt tot ophef in Breda. Er zijn organisaties die het allemaal te veel van het goede vinden.’Lust en liefde bestaan niet binnen onze doelgroep.’

Nieuw concept voor maaltijden

Kipsaté, lasagne of boerenkoolstamppot. Flitsbezorger Flink gaat samen met mantelzorgorganisatie Leef3.nu en Zorgboodschap speciale maaltijden aanbieden voor Amersfoortse ouderen. Als het concept aanslaat, willen de organisaties het in heel Nederland uitrollen.

In een huis met studenten wonen

Wat zijn de effecten op studenten en senioren van het samen in een huis wonen?  Daarover is een afstudeeronderzoek uitgevoerd bij MijnWoongenoot, sociale onderneming van Kitty van der Made, docent bij hogeschool Avans.

Ongelukkig met digitale bereikbaarheid

De gemeente Hollands Kroon laat onvoldoende zien dat ze inwoners, ondernemers en instellingen graag van dienst is. Ouderen missen bepaalde informatie omdat deze alleen digitaal wordt verspreid.

​Vitaal ouder worden met de GGD

Voor de GGD is gezond ouder worden belangrijk. De belangrijkste thema’s zijn hierbij dementie, eenzaamheid, mondgezondheid, bewegen, voeding en valpreventie. Vijf GGD’s organiseerden een workshop ‘Vitaal ouder worden: samenwerken met de GGD’.

Babyboomers, bedankt namens de jongeren

De ‘gouden generatie’ van nu krijgt niet het respect en de waardering die zij verdient. Schande, vindt een columnist die namens de jongere generaties de babyboomers bedankt voor hun erfenis. “Je moet ze over dertig jaar eens horen piepen als zij aan de beurt zijn.”

Pleidooi voor toeslag mantelzorgers

Mantelzorgers moeten een vaste toeslag krijgen voor de ondersteuning die ze bieden aan hulpbehoevende ouderen. De huidige vergoeding is veel te karig, zegt de directeur van KBO Limburg in een afscheidsinterview.

Nieuwe directeur KBO Limburg

Na ruim veertig jaar, waarvan de laatste twee decennia als directeur, zwaait Hans Hollanders (66) af bij KBO Limburg. Zijn opvolger is Simone Gerono-Van Bun, momenteel werkzaam bij bij het Huis voor de Sport Limburg en al jaren actief voor senioren via Meer Bewegen voor Ouderen.

Meer geld voor vrijwilligersvervoer

De gemeente Amsterdam gaat de subsidie voor vrijwilligersvervoer verdubbelen. “Deze goedkope en makkelijke manier van reizen helpt Amsterdammers die wat ouder zijn of een beperking hebben als ze boodschappen willen doen, medicijnen willen ophalen of wat leuks willen doen.”

Berekenen wat pensioenrechten zijn

Nu de nieuwe pensioenwet is aangenomen wil KBO-Brabant “nog dit jaar samen met een gezaghebbend adviesbureau een instrument ontwikkelen, waarmee u kunt berekenen wat uw huidige rechten zijn en hoe die worden omgebouwd naar uw nieuwe rechten in het nieuwe stelsel.”

Ziggo nostalgie trip Huiskamer van Toen

Ziggo gaat deze zomer langs allerlei woonzorgcentra met de Huiskamer van Toen. Het idee is om ouderen door een 360-graden projectie met beeld en geluid langs allerlei hoogtepunten te laten gaan uit 70 jaar televisie en radio.

Cheque voor seniorenwoningen

In de Krimpenerwaard heeft de gemeente een cheque van 145.000 euro overhandigd aan een woningcorporatie voor 29 seniorenwoningen in Stolwijk. Het gaat om een subsidie voor zelfstandige woningen met een gemeenschappelijke ruimte.

Vaker keuze voor versterven

Hulpverleners noemen versterven de ultieme vorm van zelfbeschikking: Sterven zonder medicijnen, zonder euthanasietraject, zonder bewijs van wilsbekwaamheid en artsen hoeven niets goed te keuren. Patiënten die op deze manier sterven, of dat proberen, gaan we vaker zien.

Winkels en apotheek vaak te ver weg

Bijna twee miljoen Nederlanders wonen in een gemeente waar het aantal voorzieningen in de buurt te wensen overlaat. In een enkel geval ligt de apotheek op meer dan 4 kilometer. Huisarts en supermarkt zijn er doorgaans op een redelijke afstand.