Senioren Journaal van woensdag 27 juli

Goede zorg op maat per kern

Jan de Geus (D66), de nieuwe zorgwethouder van de gemeente West Betuwe (26 kernen), wil dat er een bedrag per inwoner komt, zegt hij in Het Kontakt. “Dat heet een populatiebekostiging. Met zo’n vast bedrag kunnen wij en alle andere organisaties per kern zorg gaan verlenen.” Met de zorg wordt een alliantie opgericht, die kerngericht kan werken.

Roodkapjes ontstressen mantelzorgers

Met een startkapitaal van Sint Laurensfonds en CityLab 010 zijn de Roodkapjes aan de slag gegaan, meldt AD Rotterdams Dagblad: om steun en toeverlaat van mantelzorgers te worden. Zij willen mantelzorgers ontstressen en bieden deelnemers een ‘Dag zonder Zorgen’.

Onrust over uitbesteden was en strijk

Bij GroenLinks/PvdA in Borne komen verontruste reacties binnen van ouderen over het voorgenomen collegebesluit om het wassen en strijken uit te besteden: Wat betekent dit voor de vertrouwde hulp en hoe pakt het financieel uit?  “Service is mooi, maar er zitten ook nadelige kanten aan”, zegt GroenLinks/PvdA in BorneBoeit.

Neem kritiek pensioenexperts serieus!

Claimstichting Pensioen, KBO-Brabant, KBO Noord-Holland, Omroep MAX en de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen voeren deze zomer gesprekken met de woordvoerders pensioenen in de Tweede Kamer. De vijf organisaties pleiten voor herbezinning en zorgvuldigheid in plaats van snelheid.

Lina (90) doet boodschappen voor ouderen

Voedselpakketten rondbrengen, wandelen met ouderen die zich eenzaam voelen, een bingo organiseren of boodschappen doen voor mensen die dat zelf niet meer kunnen. De 90-jarige Lina Brouwer uit Oss is nog altijd zeer actief als vrijwilliger. De meeste mensen die ze helpt, zijn jonger dan ze zelf is: “Dat is soms best gek, maar ik doe het graag”, vertelt ze bij Omroep Brabant..

Ouderenzorg digitaal, dat is cruciaal

De ouderenzorg digitaal, dat is cruciaal. Met deze boodschap stond brancheorganisatie ActiZ dit jaar op de Zorg & ICT Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. In het eigen ActiZ-theater konden bezoekers drie dagen lang kennis en inzichten opdoen van binnen en buiten de ouderenzorg.

Duidelijke richtlijnen mantelzorgwoningen

In Roosendaal wordt de laatste hand gelegd aan duidelijke richtlijnen voor mantelzorgwoningen, zeggen burgemeester en wethouders volgens dagblad BN De Stem. Sinds 2018 zijn twaalf aanvragen voor een mantelzorgwoning ingediend.

Steunpunt Limburgse gymgroepen blijft

Onder de noemer ‘Meer bewegen voor ouderen’ zijn in Limburg 1100.gymgroepen actief. De problemen die dreigden door het stoppen van het steunpunt (voor het werven en opleiden van docenten) lijken opgelost. In afwachting van een structurele regeling neem KBO Limburg de taken tot maart 2024 over.

Wachtlijst langdurige zorg te lang

“Dat is onze zorg anno 2022. Kapot bezuinigd”, schrijft een Telegraaf-lezer over de wachtlijsten in de ouderenzorg. “En als er keuzes gemaakt moeten worden is investering in bejaardentehuizen en verpleeghuizen geen optie. Klimaat daar kun je politiek mee scoren. Hopelijk maken ze voort met de wet die toestaat dat je zelf mag bepalen wanneer je een einde aan je leven maakt want dit wens je niemand toe.”

Leven is meer dan vroeg pensioen halen

Voor veel babyboomers is het doel in het leven klaarblijkelijk ’met pensioen gaan’. Sommige millennials geloven in financieel onafhankelijk, vroeg met pensioen. Beiden zijn onzinnig, schrijft pensioenadvocaat Theo Gommer in zijn Telegraaf-column. “Zo vroeg mogelijk fulltime met pensioen? Nogal een leeg bestaan lijkt mij.”