Senioren Journaal van maandag 27 juli

Mantelzorgtest moet overbelasting voorkomen

Hoe weet je of je als mantelzorger overbelast bent? Waar kun je hulp krijgen? Door een online test in te vullen kunnen mantelzorgers uit de gemeente Moerdijk antwoord krijgen op dit soort vragen. De Mantelzorgtest is volgens dagblad BN De Stem  een initiatief van zorgverzekeraar CZ, met medewerking van het ministerie van VWS, lokale zorginstellingen en hulpaanbieders. Naast Moerdijk doen de gemeenten Breda en Tilburg mee aan de pilot.

‘Omgaan met de crisis? Kijk naar ouderen’

In de coronatijd moeten we leren om te gaan met beperkingen. Neem een voorbeeld aan ouderen, die kunnen dat het best en zijn daardoor juist gelukkiger, schrijft Marije Blok, werkzaam bij het Nationaal Ouderenfonds en promovendus Vrije Universiteit Amsterdam, in Trouw. “Bij het Nationaal Ouderenfonds ondervroegen we gedurende de crisis 55-plussers. De oudste groep bleek minder mentaal geraakt dan de jongere ouderen, die zich eenzamer voelden. Hoe ouder, hoe beter men weet dat het leven niet maakbaar is.”

Verenso-voorzitter wil de politiek in

Nienke Nieuwenhuizen stopt komende najaar als voorzitter van de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso. Ze wil de politiek in en is in gesprek met het CDA over een plek op de kieslijst voor de Tweede Kamer, vertelt ze bij Nieuwsuur. En als ze haar zouden vragen minister te worden, zegt ze geen ‘nee’. “Ik denk dat het belangrijk is dat we veel meer vanuit inhoud beleid maken, in ieder geval zou dat mijn hoop zijn.”

KBO-PCOB zomerbellijn en aanwaaimaand

Vandaag start seniorenorganisatie KBO-PCOB een speciale Zomerbellijn voor senioren. “De lijn is er voor ouderen die om een praatje verlegen zitten of behoefte hebben om hun verhaal kwijt te kunnen, of zomaar even wat gezelligheid zoeken.” Naast de Zomerbellijn, roept KBO-PCOB augustus uit tot de aanwaaimaand. “Dan vraagt KBO-PCOB aan alle Nederlanders om extra om te kijken naar degenen die alleen zijn en misschien wel wat aandacht kunnen gebruiken.”

‘Op IC eerder kiezen voor 16- dan 70-jarige’

Wat als er nog één bed over is op de intensive care en een 70-jarige coronapatiënt komt net iets eerder in het ziekenhuis dan een 16-jarige? Voor Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, is het een duidelijke keuze, zegt hij in een terug- en vooruitblik in Nieuwsuur. “Wij dokters zouden toch echt gaan voor die 16-jarige.”

Gebrekkige communicatie Haagse wijk

Huisartsen en thuiszorgorganisaties in de Haagse wijk Bouwlust en Vrederust communiceren onvoldoende met elkaar als het gaat om de zorg voor kwetsbare ouderen. Dat concludeert de zorginspectie volgens Omroep West in een kritisch rapport. Doordat partijen van elkaar niet weten welke zorg aan ouderen geleverd wordt, of welke zorg nodig is, wordt soms pas tot actie overgegaan als er problemen ontstaan.

Proef zorgrobot levert te weinig informatie op

Het proefproject van de Flevolandse zorgorganisatie Coloriet met zorgrobot Tessa heeft volgens Omroep Flevoland vorig jaar te weinig informatie opgeleverd. Coloriet gaat daarom extra onderzoek doen naar de robot. Dat gebeurt in Zeewolde. Tessa helpt ouderen die zelfstandig thuiswonen met hun dagelijkse structuur.

Eigen bijdrage huishoudelijke hulp op de schop?

Om de kosten voor de Wmo te beteugelen, kan worden gekozen voor herinvoering van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor alleen de huishoudelijke hulp. Ook kan worden gekozen voor verhoging van de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp van 19 naar 25 euro per maand. Dit zijn volgens Binnenlands Bestuur enkele beleidsopties die in politiek Den Haag leven en die zijn geanalyseerd door het Centraal Planbureau en ambtenaren van de ministeries van VWS en Financiën.

Stichting Ouderennetwerk West-Friesland

Voor de stichting Ouderennetwerk West-Friesland is nu de akte van oprichting getekend, meldt Medemblik Actueel. De missie van de stichting is het verbeteren van de kwaliteit van leven voor ouderen en hun naasten op het gebied van wonen, zorg en welzijn. “Door de ouderen te organiseren in een stichting hopen we sneller stappen te maken.” In verband met nieuwe woonvormen richt de stichting zich ook tot de woningcorporaties.

Steeds vaker online boodschappen

Ouderen doen sinds de uitbraak van het coronavirus steeds vaker online boodschappen. Dat blijkt volgens Retailtrends uit onderzoek van GeoMarktprofiel, dat het koopgedrag onderzocht van ruim twintigduizend respondenten. In maart zei 76 procent van de Nederlanders voor de boodschappen naar de fysieke supermarkt te gaan, in juli was dat gedaald tot 71 procent. Een combinatie van offline en online wint aan populariteit.

‘Liefdevolle zorg in de praktijk’

Op 7 oktober start de gratis vijfdelige mini doe-cursus ‘Liefdevolle zorg in de praktijk’ voor zorg- en welzijnmedewerkers in de ouderenzorg, meldt Leyden Academy on Vitality and Ageing. “De cursus omvat vijf wekelijkse e-mail nieuwsbrieven die hierbij inspiratie, verdieping en praktische handvatten bieden.”

Waarom zo zuur?

Wat eten en drinken ouderen in Nederland dat ze zo zuur zijn en altijd zo boos kijken, vraagt Yesim Candan zich af in een column bij RTL Nieuws. “Als ik in een mediterraan land op vakantie ben, valt me op dat de ouderen daar veel vrolijker zijn: zitten gezellig buiten op een bankje samen te keuvelen. Hier in Nederland zie ik nooit een groepje ouderen buiten op een bankje zitten. De Nederlandse straten lijken vergeven aan de jeugd. Waar zijn de hanggroepouderen? Waarom zijn ze zo onzichtbaar?”