Senioren Journaal van dinsdag 27 april

‘Groter bereik door nieuw ouderenbeleid’

Met een aangepast ouderenbeleid verwacht Rotterdam twee maal zoveel ouderen te kunnen helpen. Rotterdam mikt op een bereik van veertigduizend ouderen per jaar. Door middel van onder meer valpreventie, het beweegaanbod voor ouderen, 75+ huisbezoeken, activiteiten rondom zingeving en fitfestivals. In coronatijd blijkt een gesprek aan de voordeur een goed alternatief voor het huisbgezoek: Ouderen zijn eerder geneigd een gesprek aan de voordeur te voeren dan een uitgebreid gesprek binnen.

Pre-mantelzorgwoning mag zonder zorgindicatie

Een mantelzorgwoning bouwen zonder zorgindicatie? Voor Amersfoortse ouderen is dat binnenkort mogelijk. De gemeente gaat namelijk een beleid maken dat pre-mantelzorgwoningen mogelijk maakt, meldt AD Amersfoortse Courant. De programmamanager Wonen en Zorg bij de gemeente zegt: “Het is een grote opgave om ouderen de komende jaren te huisvesten en te ondersteunen in hun zorgaanvraag. Pre-mantelzorgwoningen zijn weer een stukje van de puzzel. Dat is fijn.” Zij verwacht dat alles nu wel snel zal gaan.”

Ervaring compenseert cognitieve achteruitgang

Dat ouderdom voor fysieke ongemakken zorgt en gevolgen heeft voor de mentale vermogens van mensen, was al wel bekend. Uit onderzoek van Amélie la Roi – zij promoveert 3 mei aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) – blijkt volgens het Dagblad van het Noorden nu dat ook het vermogen om te communiceren via taal verandert. Vanaf hun 40ste worden mensen al trager in het begrijpen van uitdrukkingen. ‘Het lijkt erop dat we met ervaring compenseren wat we verliezen door cognitieve achteruitgang. Dat is een positieve boodschap als het gaat om ouder worden.’

Lintje voor aanjager ‘rollatorrellen’

Als aanjager van de beroemde ‘rollatorrellen’ was zij acht jaar geleden een van de mensen die het ontmoetingscentrum De Roef, pleisterplek voor honderden ouderen in De Meern, voor sluiting wist te behoeden. Het is een van de vele vrijwilligersklussen waarvoor Miecke Monden (75) maandag uit handen van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma een lintje kreeg, meldt AD Utrechts Nieuwsblad.

Verpleeghuiszorg thuis

Ouderen leven langer als zij thuis verpleeghuiszorg krijgen. Bovendien kost die zorg minder. En mannen boven de 86 jaar profiteren er het meeste van. Dat blijkt uit een nog te publiceren wetenschappelijk rapport van de Vrije Universiteit. Koren op de molen van zorgbestuurders Jack Jansen en Jeroen van den Oever. Zij laten in een Zorgvisie-blog zien hoe hoge kosten, personeelstekorten en wachtlijsten bij verpleeghuizen kunnen worden aangepakt.

‘Kinderen en ouderen leren van elkaar’

In de Theetuin van Koewacht loopt alles door elkaar, schrijft de PZC. Ouderen, dementerenden, vluchtelingen: op de dagopvang is iedereen welkom. Vanaf zaterdag 1 mei breidt het project met kinderopvang Pamoja. Plezier staat voorop. “Je ziet ouderen echt opfleuren met kinderen. En ze leren veel van elkaar. Jongeren leren respect te krijgen en ouderen leren geduld te hebben. Zo krijg je een mooie balans.”

‘Durf de snelweg niet meer op’

Ik (77) durf de snelweg niet meer op. Moet ik me daar overheen zetten? Ouderendeskundige Dorly Deeg zegt in het AD: “Het is belangrijk om eerst uit te zoeken waaróm je de snelweg niet meer op durft. Komt dat doordat mensen in je omgeving ermee zijn opgehouden, waardoor je zelf onzeker wordt of je er wel mee moet doorgaan? Dat is niet zo gek, want vier op de tien ouderen van uw leeftijd rijden helemaal geen auto meer, laat staan op de snelweg.” Maak eventueel enkele ritten met een rijinstructeur. “Deze kan testen of u nog goed genoeg rijdt en tips geven om verminderd reactievermogen te compenseren, zodat u veilig blijft rijden.”

YOR-award Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland reikt voor de derde keer de Young Outstanding Researcher Award uit. De YOR-award wordt jaarlijks uitgereikt aan twee talentvolle jonge onderzoekers die de potentie hebben om bepalend te zijn voor het dementieonderzoek in de komende decennia. De twee winnaars van dit jaar zijn: dr.ir. Rens Brankaert, winnaar in de categorie ‘onderzoek ten behoeve van de huidige generatie’ en dr. Rik Ossenkoppele winnaar in de categorie ‘onderzoek ten behoeve van toekomstige generaties’. Zij ontvangen ieder 100.000 euro.