Senioren Journaal van maandag 26 september

Bescherm onze senioren, het is nodig

Onder deze kop schrijft Joyce Sylvester in haar AD-column dat het te gek voor woorden is hoe zogenaamde hulpverleners en ook familieleden zich ontpoppen tot criminelen. “Ouderen die hun hele leven keihard hebben gewerkt en door omstandigheden niet meer in staat zijn om voor zichzelf op te komen, worden schaamteloos uitgebuit.”

Het bed in de keuken

Meer zelf doen, langer thuis blijven wonen. Een wijkverpleegkundige vertelt over de ervaringen met haar moeder: “Als we gaan kijken bij een flat ergens op twee hoog, zegt ze ’hier ga ik dood’. Ik begrijp wel dat ze dan terug wil naar haar grote, lichte woning.” Het bed is intussen naar beneden verhuisd en staat in de keuken. “Eerst denk je ’dat kan toch niet zo’, maar na een tijdje zie je het hele bed niet meer staan. Zo verleg je steeds je grenzen.”

Behouden Huis elk jaar verdubbeling klanten

‘We zien het aantal klanten elk jaar verdubbelen’, zegt Bob Rebel van vastgoedbedrijf Behouden Huis tegen Quote. In Nederland zijn er tienduizend ouderen die een (nagenoeg) afbetaald huis hebben waarin ze willen blijven wonen, maar waarvan ze tegelijkertijd de overwaarde willen verzilveren: voor een extra ‘pensioen’.

Woongemeenschap grote meerwaarde

De LVGO (landelijke vereniging gemeenschappelijk wonen ouderen) deed onderzoek in de achterban. De uitkomsten: Gemeenschappelijk wonen heeft grote meerwaarde; een woongemeenschap is een warme, actieve omgeving; initiatiefgroepen gaan vaker duurzaam bouwen; huurgroepen 50-plus in de knel door huurderbeleid; nieuwe locaties keihard nodig. De LVGO heeft dit vertaald in een aantal actiepunten.

24-uurs beveiliging bij seniorencomplex

Angst, grote onrust en slapeloze nachten. De veelal zeer oude bewoners van seniorencomplex de Meiberg in de Nijmeegse wijk Meijhorst zijn bang voor een insluiper die afgelopen maanden in hun flats actief zou zijn. Vanwege de onrust heeft woningcorporatie Talis volgens dagblad De Gelderlander besloten dat per direct 24 uur per dag beveiliging aanwezig is.

Hoe als gemeente 75-plussers benaderen

De gemeente Leiden probeert zicht te houden op 75-plussers via het welzijnsgesprek met een ’seniorencoach’. Iedereen die 75 wordt, krijgt een uitnodiging. Probleem is volgens het Leidsch Dagblad dat zestig procent van deze groep niets van zich laat horen. De gemeente denkt erover na om alleen die 75-plussers te benaderen waarbij de gemeente aanwijzingen heeft van toegenomen kwetsbaarheid.

Uit en thuis met overdekte scootmobiel

Thuiswonende ouderen in Hilversum kunnen via Hilverzorg naar de markt, kapper of huisarts, meldt dagblad de Gooi- en Eemlander. Met een speciale overdekte elektrische scootmobiel worden ze thuis opgehaald en weer thuisgebracht. De scootmobiel wordt door een medewerker van Hilverzorg bestuurd. Ook is er ruimte voor bijvoorbeeld boodschappen en/of een rollator of rolstoel.

Beter voor onszelf zorgen en voor elkaar

“Er bestaat geen recht op zorg als er geen medewerkers zijn.” Dat zegt Hennie Brons (70), die jarenlang bestuurder was in de ouderenzorg, in dagblad BN De Stem. “Ouderen zullen dat zelf en met elkaar moeten gaan organiseren. We moeten beter voor onszelf zorgen, onze leefstijl zo gezond mogelijk houden. We moeten elkaar meer helpen. Voorkomen dat we zorg nodig hebben. We zijn zelf het medicijn.”

Peperdure schoenen met geld van ouderen

Geen goed woord heeft officier van justitie Jacqueline Bonnes over voor jongeren die met vriend-in-noodfraude jagen op nietsvermoedende ouderen. “Je pakt het zuurverdiende geld van mensen af en stopt het in schoenen van 500 euro. Schandelijk. Zó laakbaar.”

Jarenlang uitstel dreigt voor pensioenstelsel

Jarenlang uitstel dreigt voor het nieuwe pensioenstelsel, schrijft Annemarie van Gaal in haar column in de Telegraaf, “en dat is enerzijds een probleem voor ouderen die nu langer een pensioen houden dat niet geïndexeerd wordt terwijl er tegelijkertijd een torenhoge inflatie is. Maar aan de andere kant houdt het ook onnodig lang de oneerlijkheid in stand tussen de laag- en hoogopgeleiden.”

Netwerk Ouderen en Veerkracht

Het Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek is op zoek naar inbreng van ouderen, meldt de Streekgids. Het netwerk is een samenwerking van ouderen, gemeenten, zorgorganisaties, welzijnsorganisaties en zorgverzekeraar Menzis.

Actie tegen overlast hangjeugd

De gemeente Zwartewaterland gaat actie ondernemen tegen een groep jeugd die bewoners van de Prinsessenbuurt (en de Nieuwesluis) het leven zuur maken, meldt Zwartsluis Actueel. Al maandenlang worden huizen besmeurd met eieren, hondenpoep en steekt men er vuurwerk af. Ouderen in de wijk zijn het spuugzat. “Hier is echt wat aan de hand”, zegt de burgemeester.

Eén zorgverlener op zes bewoners

Minister Conny Helder zei bij de presentatie van haar plannen voor de ouderenzorg dat de norm van twee zorgverleners op acht bewoners ‘een beetje’ wordt losgelaten. Volkskrant-columnist Thomas van der Meer heeft in drie verpleeghuizen gewerkt “en nog nooit meegemaakt dat we met z’n tweeën op acht bewoners stonden. Eerder één op zes, of, als er ook mensen woonden met een lichter zorgprofiel, één op tien.”

Werken als je in de 70 bent

Werken als je in de 70 bent, net als koning Charles III: Pim van der Tas en Hetty Lambert zweren erbij, vertellen ze in EenVandaag. “Stel je blijft alleen over, wat moet je dan in godsnaam? Ik word ’s morgens wakker en heb genoeg te doen.” “Zoek datgene waarvan jij denkt dat je je ermee verder kunt ontwikkelen. Zoek het gevoel op dat je nuttig bent, en vooral dat je aangenaam nuttig bent.”

Veiligheid en sociale cohesie in de wijk

Goed contact met de buren zorgt voor veiligheid en sociale cohesie. Dat zegt Lou Repetur, programmadirecteur bij Movisie bij gelegenheid van Nationale Burendag. “Vaak zijn de neveneffecten van een initiatief dus veel groter dan je vooraf bedenkt.”