Senioren Journaal van donderdag 26 maart

De ene 70-jarige is de andere niet

Het aantal coronapatiënten op de Intensive Care stijgt nog altijd sneller dan het aantal beschikbare bedden en de bijbehorende apparatuur. Daarom komt volgens de NOS het moment steeds dichterbij waarop ingrijpende keuzes gemaakt moeten worden: wie krijgt er nog wel een IC-bed en wie niet meer?  Er zijn voor het uiterste geval criteria geformuleerd die vaker gelden voor oudere mensen dan voor jongeren. “Maar we zeggen bewust dat het voor alle volwassenen kan gelden. De ene 70-jarige is immers de andere niet.” EenVandaag bericht ook over keuzes maken op de IC.

Leidraad: wel of niet naar ziekenhuis

Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en medisch specialisten komen met een leidraad waarmee artsen kunnen bepalen of het wel zinvol is om ernstig zieke oudere coronapatiënten in het ziekenhuis op te nemen. De leidraad helpt volgens Nieuwsuur artsen om de wensen van de patiënt te bespreken en zet de voor- en nadelen van een ziekenhuisopname onder elkaar.

‘Gemeenten, pak coördinerende rol op’

Gemeenten moeten in de hulpverlening aan ouderen een sterke coördinerende rol oppakken in deze ‘spannende tijd’, stelt voorzitter Leo Bisschops van KBO-Brabant in het Eindhovens Dagblad. KBO-Brabant heeft alle colleges in Brabant aangeschreven met het dringende verzoek om die rol op te pakken. Bisschops vindt dat  gemeenten, samen met welzijnsinstellingen en seniorenorganisaties, herkenbare informatiepunten moeten inrichten.

Bij thuiszorg nu aan alles tekort

Thuiszorginstellingen moeten creatief zijn, schrijft Trouw, en dat betekent in veel gevallen ‘afschalen’. Niet-medische hulp wordt uitgesteld of sterk versoberd en er wordt een beroep gedaan op mantelzorgers en vrijwilligers. Waar hulp op afstand mogelijk is, gebeurt dat. Bij het door KBO-PCOB zeggen veel mensen ongeveer hetzelfde. Er zijn overal tekorten: te weinig mensen en te weinig beschermingsmiddelen. Daardoor slaat de twijfel toe. Om te voorkomen dat ouderen tijdens de coronacrisis vereenzamen of zonder hulp komen te zitten, worden in steeds meer steden studenten ingeschakeld, aldus EenVandaag.

Woonzorg: snel informatie delen

Met een brief roept Woonzorg Nederland bewoners om het e-mailadres of dat van een naaste. “Zo kunnen we als dat nodig is snel informatie delen over bijvoorbeeld aangepaste dienstverlening als gevolg van nieuwe ingrijpende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.”

Enorme druk op alle verpleeghuizen

Sinds de overheidsmaatregelen voor verpleeghuizen is er sprake van een ongekende werkdruk, zegt branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ in de Telegraaf. “Er moet een snelle omslag worden gemaakt; normaal is het beleid de bewoners zoveel mogelijk naar buiten te doen en ze veel bezoek te laten hebben.” Uit Zuid-Holland wordt gemeld dat familieleden boos voor de deur staan en maar blijven bellen of ze niet langs mogen komen.

‘Als daar muziek voor is, wil ik dat horen’

Het Noordpool Orkest heeft een vrolijk lied online gezet, waarmee het de ouderen in deze moeilijke tijd een hart onder de riem wil steken. Het gaat om het lied ‘Als daar muziek voor is, wil ik dat horen’, gezongen door Janne Schra, waarbij de orkestleden vanuit hun afzonderlijke huiskamers voor de begeleiding zorgden. “In deze moeilijke tijden is het goed om stil te staan bij eenzaamheid en kwetsbaarheid, en daar is dit lied een prachtig voorbeeld van.”

Boer & Croon helpt met beeldbellen

Organisatieadviesbureau Boer & Croon helpt om ouderen en mensen met dementie te laten beeldbellen: ze zamelen tablets/laptops in, verspreiden ze en verzorgen de (online) training.

Diamanten huwelijk achter glas

Gescheiden door glas tóch 60 jaar huwelijk vieren: ‘Mooi dat het nog kan op dit moment’. Een diamanten huwelijk, maar het met niemand kunnen vieren. Door alle corona-maatregelen dreigde voor een echtpaar in een woonzorgcentrum Walstede in Tiel een eenzaam 60-jarig jubileum. Maar de medewerkers regelden een accordeonconcert, aldus De Gelderlander; mét familie. Achter glas, dat wel.

Wat zijn gevolgen van een lange bezoekstop?

Het lijkt er sterk op dat verpleeghuisbewoners eerder maanden dan weken geen bezoek mogen ontvangen. Ouderenpsycholoog Sarah Blom verwacht als het langer duurt meer depressiviteit onder ouderen, zegt zij in Trouw. “En daar kun je ook aan doodgaan. Toen ik deze week in het verpleeghuis was, zag ik al een toename van pijnbeleving.” In het begin, toen de bezoekstop werd aangekondigd, dacht Blom: dit kan niet, dit mag niet. “Maar het is toch het beste wat we kunnen doen.”

 

‘Straks niet gewoon verdergaan zoals we altijd deden’

Een opleving van saamhorigheid in onze samenleving, zo lijkt het. Is die vast te houden na de crisis? Hoe ziet onze samenleving eruit na corona? Volgens Kim Putters (directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau)  is het belangrijk om daar nu al over na te denken, zegt hij in Nieuwsuur. “De coronacrisis raakt onze samenleving in de kern.” Putters verwacht dat we bijvoorbeeld veel meer gaan nadenken over betere voorzieningen voor kwetsbaren en ouderen.