Senioren Jounaal van woensdag 25 maart

Wachten op opa’s laatste 48 uur

Sociale contacten moeten worden vermeden, helemaal als iemand tot een risicogroep behoort. Dit leidt volgens de Telegraaf tot hartverscheurende verhalen in de verzorgingstehuizen. Stellen die al decennia samen zijn, worden abrupt van elkaar gescheiden. Een opa ligt op sterven: “Pas in de laatste 48 uur van zijn leven mogen we afscheid van hem nemen. Hij is nu ruim een week alleen. Bang en in de war.”

Noodregeling digitale zorg thuis

Het ministerie van VWS maakt direct geld vrij voor extra digitale toepassingen voor ondersteuning en zorg op afstand aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking. De regeling is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand. Via de regeling is per aanvraag €50.000 beschikbaar. Aanvragen kunnen vanaf vandaag worden ingediend.

Dagelijks corona ouderenjournaal NPO

Omroep MAX werkt aan een ouderenjournaal voor de NPO. Op korte termijn hoopt de omroep een nieuw actualiteitenprogramma te kunnen realiseren waarin informatie over het coronavirus wordt gedeeld die specifiek voor ouderen van belang is, meldt NU.nl. Omdat ouderen momenteel veelal in isolatie zitten, is het volgens omroepbaas Jan Slagter van belang dat zij informatie krijgen die specifiek op hen gericht is.

Drukte bij Meldpunt Thuiszorg

De telefoon van het Meldpunt Thuiszorg, dat dinsdagmorgen werd geopend, staat sindsdien roodgloeiend, aldus de NOS. Het meldpunt van seniorenorganisatie KBO-PCOB is bedoeld voor ouderen die nog zelfstandig wonen, maar door de coronacrisis problemen hebben met de thuiszorg. Er is volgens KBO-PCOB “echt wel  iets aan de hand.” Ook ANBO zegt veel telefoontjes van ouderen te krijgen die zich zorgen maken over de thuiszorg. In EenVandaag was te zien dat vanwege ziekte van medewerkers in Brabant minder thuiszorg wordt geboden. ‘Hopelijk vangen mantelzorgers dit op.’

Nadenken of je beademing wilt

Ouderen en kwetsbare mensen die besmet zijn met het coronavirus, moeten nadenken of ze wel beademd willen worden op de intensive care. Zo’n behandeling heeft vaak geen goede afloop, zeggen twee artsen in podcast De Dag. Het coronavirus verzwakt patiënten en maakt ze kortademig en daardoor is het moeilijk om met hen te praten. De artsen zeggen dat ouderen en kwetsbare mensen hun naasten moeten inlichten over hun wensen.

Palliatieve zorg tijdens de corona-uitbraak

“Palliatieve zorg is breder dan terminale zorg. Juist bij de corona-infectie is de zorg gericht op het verzachten van de symptomen, waarbij de veiligheid natuurlijk een belangrijk aspect is. Goede samenwerking, en dus organisatie, informatie en communicatie is nu onmisbaar.” Op Palliaweb is een speciale ‘corona-pagina’ ingericht met relevante informatie.

Belcirkels voor ouderen

KBO-Brabant lanceert het project Onze Belcirkels om ouderen telefonisch met elkaar in contact te brengen tijdens de coronacrisis. Er gaan meer dan honderdduizend flyers de deur uit richting de 286 lokale afdelingen, meldt BN De Stem. KBO-leden die het fijn vinden om met andere leden uit de omgeving direct contact te hebben, geven toestemming hun telefoonnummer te delen met maximaal negen andere KBO’ers. Zo ontstaan er clubjes van tien ouderen die elkaar zonder tussenkomst van organisaties kunnen bellen.

Meeleven met mantelzorgers

‘De echte pijn moet nog komen, maar voor veel mensen doet het nu al zeer’, zegt een consulent voor mantelzorgers tegen de Volkskrant. ‘Bijvoorbeeld voor de man die niet naar zijn demente vrouw in het verpleeghuis kan. Hij weet dat zij elke dag tevergeefs op hem wacht voor hun dagelijkse wandeling.’ ‘Wie had drie weken geleden kunnen bedenken dat ik nu mensen te woord moet staan die hun bejaarde moeder moeten achterlaten?’ Voor de achterblijver is dat verschrikkelijk, maar voor de verzorger net zo goed. ‘In deze crisis mag er best wat meer aandacht voor hen zijn.’

Alleen contactpersoon mag bellen

“Bij een van de zes bewoners in het verzorgingstehuis van mijn moeder is ‘het virus’ geconstateerd”, schrijft Marcel van Roosmalen in zijn column in NRC. “De betreffende persoon zit in complete isolatie, wat waarschijnlijk betekent dat de deur op slot zit, want ze mochten de kamers toch al niet af. De verzorgers hebben alles onder controle, maar sommeerden de families in een schrijven wel om minder te bellen. Nog minder, en ik belde al bijna nooit. Alleen de aangewezen contactpersoon. En niet tijdens ‘de spits’, dus niet ’s morgens, ’s middags en ’s avonds.”

Lof en kritiek ouderenuurtje AH

Winkels hebben ‘ouderenuurtjes’ ingevoerd in de vroege ochtend, zodat kwetsbare mensen in rust boodschappen kunnen doen. De Volkskrant ging tijdens dit uurtje langs bij een Albert Heijn en hoorde gemengde reacties. ‘Dit is een zegen, gewoon geweldig!’, zegt een 85-jarige vrouw. Ze heeft de wekker er voor gezet. Een andere (’70-plus’): ‘Ik ben nog heel goed en alles, maar veel ouderen moeten op dit tijdstip gedoucht en verzorgd worden, die kunnen hier niet zo vroeg zijn. Maar een uurtje later vinden ze natuurlijk weer te duur.’

Hoe houd je contact bij bezoekverbod?

Mensen in verpleeghuizen mogen geen bezoek meer ontvangen. Hoe zorg je ervoor dat je toch in beeld blijft bij je vader, moeder of andere naaste? “Beeldbellen is een mogelijkheid, maar we zien meer creatieve ideeën in het land”, zegt Mantelzorg NL. Als familie kun je ook een lievelingsboek inspreken of over mooie herinneren vertellen. Trommel familie en vrienden bij elkaar en speel of zing de favorieten liedjes van je naaste vanaf de stoep van het verpleeghuis.”

‘Ik, 80-plusser, hoef geen plaats op IC’

Een gepensioneerde anesthesist riep in NRC ouderen op erover na te denken of zij bij corona-besmetting nog naar de intensive care willen. Een 80-jarige lezer reageert: “Dat is inderdaad de eerste stap. Maar misschien kunnen wij ouderen een tweede stap maken en afzien van een IC-plaats. Misschien is het een druppel op een gloeiende plaat, maar het zou anderen kunnen helpen. Zelf heb ik de beslissing genomen niet naar het ziekenhuis te willen gaan als ik besmet zou raken. Ik hoop dat veel ouderen mij willen volgen, of in elk geval hierover willen nadenken.”