Senioren Journaal van vrijdag 26 juni

Bezoekverbod forsere impact dan gedacht

De coronamaatregelen zoals het bezoekverbod, hebben grote gevolgen op de gezondheid en welzijn van bewoners in verzorgings- en verpleeghuizen. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut en een consortium van onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Amsterdam. Het bezoekverbod blijkt een forsere impact te hebben dan eerder gedacht.

Sociale technologie cruciaal

Sociale technologie kan, zeker nu, een grote en waardevolle rol spelen in het vervullen van die sociale behoeften,concludeert Tina ten Bruggencate op basis van haar proefschrift, aldus Tilburgers.nl. Het voelt veilig altijd bereikbaar te zijn met een smartphone op zak. Maar er zijn ook nadelen. Ouderen worstelen met de techniek, het installeren, met updates, met wifi.

Jongsenioren niet bezig met kwetsbaarheid

Studenten van de Haagse Hogeschool vroegen jongsenioren (60-70 jaar) hoe zij zich voorbereiden op hun mogelijke kwetsbaarheid in gezondheid en welzijn op lange termijn. Uit het onderzoek blijkt volgens Streekblad Zoetermeer, dat jongsenioren zich nauwelijks voorbereiden op hun kwetsbaarheid in de toekomst. “Voor een goed seniorenleven geldt niet belemmerd zijn om te doen wat je wilt. Gezond, vitaal en mobiel zijn.”

Beter medicatiegebruik dankzij huisbezoek

Bij veel thuiswonende ouderen gaat iets mis bij hun medicatiegebruik, blijkt uit onderzoek van Apotheek Stede Broec. Medicijnen worden vergeten, dubbel ingenomen of slechts af en toe. Door een interventie wist de apotheek veel fouten te herstellen en de therapietrouw te verbeteren, zo blijkt uit een artikel in het PW, het vakblad van de apothekers.

Horeca mag ouderen niet weigeren

Burgemeester Aboutaleb heeft volgens Dagblad 010 donderdag een duidelijk signaal afgegeven aan de Rotterdamse horeca: ouderen mogen niet in hun cafés, restaurants en terrassen geweigerd worden. Hij zei dit naar aanleiding van een door 50Plus aangevraagd debat in de gemeenteraad over discriminatie van ouderen door Horeca Nederland, dat beperkt horecagebruik van ouderen had voorgesteld.

‘Te veel beslist over hoofden ouderen heen’

Ouderen moeten een volgende coronacrisis zélf kunnen beslissen of er een bezoekverbod in verpleeghuizen komt of wie er wordt toegelaten tot de intensive care, stelt directeur Jan van Loenen van Zorgbelang Drenthe. Artsen en zorgbestuurders hebben volgens Van Loenen tijdens de coronacrisis te veel ingrijpende beslissingen over de hoofden van patiënten heen genomen, zegt hij in het Dagblad van het Noorden.

‘Niet beschuldigen, maar empathie tonen’

Veeg emotionele spanningen in de ouderenzorg niet onder het tapijt, maar maak ze bespreekbaar, bepleit hoogleraar Tineke Abma (directeur Leyden Academy on Vitality and Ageing) in Trouw. “Laten we niet op zoek gaan naar fouten of schuldigen, maar juist empathie en mededogen tonen voor de mensen die onder heel moeilijke omstandigheden tot een afweging moesten komen, die nooit optimaal kon zijn.”

Oudere shopt online, winkels de dupe

Nu ook ouderen voor onlineshopping zijn gevallen, komt er hoogstwaarschijnlijk (nog) minder publiek in de winkelstraten. Vastgoedadviseur Colliers International voorspelt in het AD dat in 2021 bijna één op de vijf winkels in middelgrote steden leegstaat. Zo’n 37 procent van de Nederlanders van plan ook in de toekomst meer producten online te bestellen. Bij mensen ouder dan 50 is dat percentage niet veel anders. “Dat is opvallend, omdat het juist de babyboomers en generatie X zijn die eerder weinig online kochten.”

Digitalisering tegen eenzaamheid

De gemeente Oldenzaal stelt 5.000 euro beschikbaar voor een project voor digitalisering van ouderen en mantelzorgers. Het project is volgens Twente FM  bedoeld om digitalisering in te zetten als middel tegen eenzaamheid.

Multidisciplinaire aanpak artrose

“Als je maar oud genoeg wordt dan krijg je artrose”, vertelt prof. dr. Ir. Jaap Harlaar, “in 2040 is de verwachting dat het de meest voorkomende chronische ziekte is. Het is dus duidelijk dat het een enorm probleem is.” Artose moet multidisciplinair worden aangepakt, vindt Harlaar. Hij brengt experts uit meerdere universitaire medische centra samen om deze aandoening te ontrafelen en beter te behandelen en werkt in Leiden, Delft en Rotterdam.