Senioren Journaal van dinsdag 26 juli

Op wachtlijst voor huishoudelijke hulp

“Wij moeten de mensen vertellen dat de hulp niet opgestart kan worden omdat de gemeente (al sinds een jaar) een stop heeft ingevoerd voor de huishoudelijke hulp”, aldus drie intakers in Amsterdam. “Geef ons de mogelijkheid de mensen de onmisbare zorg te geven.”

Heeft heupoperatie kwetsbare oudere nog zin

Heeft het zin om kwetsbare ouderen te opereren aan een gebroken heup, wetend dat een groot deel snel erna overlijdt? De Twentse arts Wieke Nijmeijer heeft een methode ontwikkeld die dat kan voorspellen.

Hoezo sjezende 70-plussers

Een verder informatief en genuanceerd artikel over de e-bike wordt ontsierd door het onuitroeibare cliché van de ‘sjezende zeventigplusser’ die tegenwoordig andere fietsers inhaalt, reageert een lezer van Trouw. “Ik ben zelf zo’n zeventigplusser met een e-bike. Mijn snelheid komt zelden boven de 20 kilometer per uur en ik word regelmatig ingehaald door sjezende e-bikers. Meestal zijn dit mensen van onder de veertig.”

Uitbreiding voor ZilverHuis

Athora Nederlands, moederbedrijf van Reaal, verkoopt zijn Stekkie hypothekenportefeuille aan Onderlinge ’s-Gravenhage. OG biedt zelf de ZilverHuis-hypotheek aan. Op het platform van ZilverHuis vinden senioren informatie en hulp voor het realiseren van woningaanpassingen, het regelen van mantelzorgdiensten, of het liquide maken van overwaarde uit de woning.

Uit schaamte niet naar de voedselbank

De Alphense voedselbank gaat op zoek naar mensen die in aanmerking komen voor een wekelijks voedselpakket, maar daar geen gebruik van maken. De voorzitter denkt volgens AD Groene Hart dat het vooral gaat om (alleenstaande) ouderen die afhankelijk zijn van een uitkering en die uit schaamte niet bij de voedselbank aankloppen. “Sommigen hebben nog wel een sociaal vangnet, via hun kinderen. Anderen niet.”

Brave oudere de dupe van woningtaks

Een lezer van de Telegraaf reageert op “het bizarre voorstel van ambtenaren om een vermogenstaks te heffen op de eigen woning. Ze hebben kennelijk geen idee van wat ze hiermee aanrichten”. “De ouderen, ‘die netjes hebben gedaan wat de overheid vroeg’, zijn volgens haar vreselijk de dupe. “Dit naast het ontbreken van indexeren van de pensioenen en het knabbelen aan de AOW.”

Ruimte voor woonvarianten senioren

Initiatieven voor woonvormen voor senioren hebben moeite om voldoende geschikte locaties te vinden. Het is lastig voor initiatieven om ‘ertussen’ te komen bij gemeenten. Platform31 legt uit hoe gemeenten werken, om zo initiatieven voor woonvormen voor senioren verder te ondersteunen.

Minder huurtoeslag onacceptabel

Ruim 80.000 huishoudens met een AOW-uitkering krijgen straks minder huurtoeslag, als de plannen van het kabinet doorgaan. Voor de ouderenorganisaties uit de Seniorencoalitie is dat onbespreekbaar. “Het gaat hier om een groep ouderen die qua inkomen al erg kwetsbaar is. Ze krijgen niet voor niets huurtoeslag.”

Mix van zorg en niet-zorg

Een sociale benadering van dementie verbetert de kwaliteit van leven. Doordat de helft van de medewerkers geen zorgachtergrond heeft, biedt het ook een oplossing voor het personeelstekort. Bij de sociale benadering van dementie geven teams psychosociale ondersteuning aan mensen met dementie en hun familieleden.

Licht in het leven van opa

Op verzoek van de Volkskrant brengen fotografen wereldwijd deze zomer de verscheidenheid aan liefdesrelaties in beeld. Vandaag: Jean (80) en Jeanine (76) in België, die elkaar op hoge leeftijd vonden:Liefdevol heeft Rebecca Fertinel het licht vastgelegd dat Jeanine in het leven van haar opa bracht. Haar favoriet is de foto waarop het koppel elkaar in bed knuffelt. ‘Mijn opa was zo’n man die een beetje verstijfde als je hem aanraakte. Maar Jeanine wil dat zij elkaar elke avond en elke ochtend knuffelen. Op die foto zie je dat er niets stijfs meer is in zijn houding. Je ziet rust. Bescherming. Kwetsbaarheid. Geluk.’

Ouderen willen duurzamer landbouw

Jong en oud denken verschillend over de beste klimaatmaatregelen. Dat blijkt uit de eerste tussenresultaten van de online raadpleging over het Gelders Klimaatplan. Jongeren zijn zeer positief over het beschermen en uitbreiden van bossen. Ouderen uiten zich daarentegen vooral positief over het duurzamer maken van de landbouw.

Partnership slimmere zorgtechnologie

Unica ICT Solutions en Kepler Vision Technologies zijn officieel een partnership aangegaan. Beide ondernemingen brengen innovatieve zorgtechnologie op de markt. Samen willen ze een slimme oplossing bieden voor het monitoren van cliënten en patiënten met behulp van onder meer valdetectie, aldus ICT&Health.

Paus pleit voor dankbaarheid jegens ouderen

Op weg naar Canada stond paus Franciscus stil bij de Werelddag voor Grootouders en Ouderen. “Van onze grootouders hebben we van alles ontvangen”, aldus de paus. Afgelopen zondag werd de Werelddag voor Grootouders en Ouderen voor de tweede keer gevierd. Het Katholiek Nieuwsblad bericht hierover.