Senioren Journaal van vrijdag 26 augustus

Theater over verborgen armoede

Met de theatervoorstelling Bingo! wil de stichting Platform Armoede en Schulden Fryslân verborgen armoede bij ouderen onder de aandacht brengen. “Niet in schouwburgen, maar in buurthuizen, wijkcentra en ouderensozen.”

Met vernieuwde KBO je netwerk versterken

Een nieuwe naam, nieuwe site én een nieuwe missie. Nu de KBO Geffen vijftig jaar bestaat, gaat de vereniging op zoek naar nieuwe leden en een ander imago. “De bewustwording van jonge ouderen moet geprikkeld worden, zodat zij zelfstandig om zorg kunnen vragen wanneer ze dat nodig hebben.”

Wie richt serieuze ouderenpartij op

“Wie richt er een serieuze ouderenpartij op, die er werkelijk toe doet in politiek Den Haag?”, is een van de reacties in de Telegraaf op het opiniestuk van emeritus hoogleraar Jan Latten in de krant van gisteren. Een andere lezer heeft “een droom dat alle ouderen in Nederland op een partij zouden stemmen die de macht overneemt, zodat we echt invloed kunnen uitoefenen.”

Het is rekenen, rekenen en nog eens rekenen

De prijsstijgingen raken veel ouderen kiezelhard in de portemonnee, aldus een impressie in het Noordhollands Dagblad. “Met alleen ons AOW redden we het simpelweg niet meer, dus ben ik op mijn tachtigste weer gaan werken om alle eindjes aan elkaar te kunnen knopen.” “Het is iedere week met de folders op tafel puzzelen geblazen. Rekenen, rekenen en nog eens rekenen om uit te kunnen komen.” “Een gebraden kippenpoot of een stuk grillworst, dat doe ik nu even niet meer. Eerst terug naar de basis.”

Met uw scootmobiel in het verkeer

In Best organiseren Veilig Verkeer Nederland, scootmobielclub Best on Wheels en de gemeente op 22 september een workshop ‘Met uw scootmobiel in het verkeer’. De workshop, met onder meer een vaardigheidsparcours, is een hele dag.

Gesprek met de leefconsulent

“Op een bepaalde leeftijd ga je vaak meer nadenken over de toekomst en het is heel normaal dat dit wel eens kan leiden tot zorgen”, aldus de nieuwsbrief van Leef3.nu. “In gesprek gaan hierover kan geruststellend zijn en kan een stukje onzekerheid wegnemen.” Daarvoor is er het gratis gesprek met de leefconsulent.

Website over nieuwe pensioenregels

Sinds gisteren kunnen Nederlanders op de website Onsnieuwepensioen.nl informatie op hoofdlijnen vinden over de voorgenomen nieuwe regels voor pensioen. Het doel van de website is dat mensen duidelijke en begrijpelijke informatie kunnen vinden over wat er gaat veranderen.

Wie woont straks nog in verpleeghuis

Dinsdag 30 augustus is de derde digitale Summerschool over de woonzorgopgave voor ouderen in Drenthe, met als titel: Hoe organiseer en financier je de extramuralisering van verpleeghuiszorg?

Amazon stopt met zorg-op-afstand

Techbedrijf Amazon stopt eind dit jaar met Amazon Care, een prestigieus programma dat gezondheidszorg voor de eigen medewerkers verzorgt. Wat het besluit betekent voor de zorgambities van het bedrijf is onduidelijk, schrijft Skipr. Amazon begon vijf jaar geleden met het optuigen van het project voor zorg-op-afstand

Grote groep bouwt geen pensioen op

Ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders hadden in 2020 wel een inkomen uit arbeid, maar bouwden geen pensioen op bij een pensioenfonds. Er is een risico dat deze groep werkenden en zelfstandigen na pensionering te maken krijgt met een forse terugval van het inkomen en daardoor in financiële problemen raakt, aldus De Nederlandsche Bank.