Senioren Journaal van maandag 26 april

Meer maatwerk bij IC-opname

Moet je 80-plussers voor wie dat medisch zinvol lijkt, altijd op de IC opnemen? Of moet je alle – ook de niet-medische – voor- en nadelen tegen elkaar afwegen voor je tot IC-opname overgaat. Intensivist in het Diakonessenhuis Lenneke van Lelyveld en UMC Utrecht hoogleraar Intensive Care Diederik van Dijk denken dat laatste. “Soms denk ik: wat doen we ze aan in hun laatste levensfase.” Beiden pleiten voor een zorgvuldiger afweging of je een oudere op de IC moet opnemen of niet.

Wie beter hoort, wordt niet dement?

Kan een gehoorapparaat voorkomen dat iemand dement wordt? Hard bewijs ontbreekt nog, maar fabrikanten schermen ermee. “Het staat als een paal boven water dat er een verband is tussen gehoorverlies en achteruitgang van het geheugen”, zegt epidemioloog Arfan Ikram van het Erasmus MC in NRC, “maar het is vaak lastig om aan te tonen wat oorzaak en gevolg is.” Geriater Marcel Olde Rikkert, directeur van het Alzheimer Centrum aan het Radboudumc: “Er zijn niet alleen vele mogelijke oorzaken van dementie, maar deze invloeden kunnen elkaar onderling ook versterken of afzwakken. Dat maakt het ingewikkeld.”

Digitale valpreventiecursus

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp als gevolg van een val. Om deze reden behoort valpreventie tot de top 3 preventieve aanpakken van het Ministerie van Volksgezondheid. In Rotterdam lanceerde wethouder Sven de Langen, in samenwerking met Wmo radar, een nieuw digitaal valpreventieprogramma. Professionals, zoals fysiotherapeuten, welzijnswerkers en beweeg- en sportcoaches, het programma direct kunnen implementeren, meldt nieuwsbrief De Eerstelijns.

Kleinere woning niet zo makkelijk te vinden

Een groep alleenwonenden die de afgelopen tien jaar explosief is toegenomen, schrijft de Volkskrant in een artikel over de wooncrisis, zijn ouderen die sinds de sluiting van verzorgingshuizen zo lang mogelijk zelfstandig moeten en vaak ook willen blijven wonen. Een deel bewoont nog de woning waar ze lange tijd als gezin leefde. Bij gebrek aan voldoende seniorenwoningen blijven ze zitten waar ze zitten. Een 74-jaerige vertelt: ‘Ik vond het eigenlijk asociaal dat ik in mijn eentje in een ruime hoekwoning met tuin woon, terwijl de woningnood zo groot is.’ Het is haar nog niet gelukt iets kleiners te vinden.

Hulp van zorgrobot Jantje Pepper

Een robot die wordt ingezet bij de zorg van ouderen met dementie. Het klinkt als toekomstmuziek, maar bij het Haagse verpleeghuis Mr. L.E. Visserhuis kunnen ze er volgens Omroep West over meepraten. De afgelopen drie weken heeft Jantje Pepper, zoals ze de zorgrobot hebben genoemd, hier een handje mee geholpen op de afdeling. Zo speelt Jantje bijvoorbeeld muziek af, leest het nieuws voor en doet het samen met de bewoners lichamelijke oefeningen.

Weerbaar tegen Babbeltrucs

Woensdag 12 mei organiseert Woonzorg Nederland samen met de Politie een informatiebijeenkomst voor de innovatiechallenge: Weerbaar tegen Babbeltrucs. “Ontmoet het team achter de challenge en stel de vragen die jou helpen om dichterbij dé oplossing te komen en laat je inspireren door ook andere deelnemers!”

Behoefte aan gesprek

Een schitterend project van KBO-Brabant, reageert een pastoraal werker in het Brabants Dagblad: Ons Gesprek. “Wie bewust leeft, kan vaak makkelijker omgaan met de toppen en dalen van de dag. En zeker bij ouderen is daar behoefte aan.” Wie bij de KBO terecht wil en kan, moet daar zeker naartoe gaan, aldus de pastoraal werker. “Zo te lezen wordt er met veel kennis en kunde gewerkt. Het is echter goed om te weten dat ook de Katholieke Kerk in Brabant veel vrijwilligers en pastores beschikbaar heeft voor een gesprek. De Kerk is voor velen geen baken meer, maar staat nog altijd voor mensen klaar.”

‘Zwaar jaar, maar er is óók humor’

Alle Koningsfeesten zijn afgelast, maar dat weerhoudt Oranjeverenigingen er niet van om online toch wat te organiseren. Zo kunnen ouderen een brief schrijven aan de Koning, om te vertellen hoe zij afgelopen tijd beleefd hebben. De Oranjebond meldt in Hart van Nederland dat de brieven binnenstromen. “Ouderen zijn dankbaar dat ze het moeilijke jaar zijn doorgekomen. Ze belichten ook de mooie dingen die ze hebben geleerd of beleefd. En er is humor. Maar natuurlijk is er ook de eenzaamheid. “En dat wordt in veel brieven aangehaald. Dat het een zwaar jaar was. Maar veel mensen sluiten positief af en wensen de Koning een fijne verjaardag.”

Belastinginstinker

Ieder jaar lopen naar schatting tienduizenden AOW’ers ongemerkt de ouderenkorting of alleenstaande-ouderenkorting mis. Dat scheelt hen bij de aangifte over 2020 honderden euro’s, soms meer, schrijft de directeur van de Consumentenbond in de Telegraaf. Drie groepen AOW’ers lopen hierop grote kans: getrouwde stellen van wie er één is opgenomen in een zorginstelling, mensen van wie de partner in 2020 overleed en mensen die in 2020 de AOW-leeftijd (66 jaar en vier maanden) bereikten en over dat jaar geen aangifte inkomstenbelasting doen.

‘Na pandemie zal digitale uitvaart blijven’

Door de coronacrisis is de digitale uitvaart, die begin vorig jaar nog in de kinderschoenen stond, noodgedwongen uitgegroeid tot standaard onderdeel van het uitvaartpakket, schrijft NRC. En hoewel het gelivestreamde afscheid een ongewenst bijeffect van een ongewenste pandemie is, ontdekken mensen uit de branche en mensen die zo’n afscheid meemaakten, dat het ook een bijzonder en intiem moment kan zijn. “Ik verwacht dat ook ná corona de online uitvaart populair zal blijven”, zegt de directeur van de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU).