Senioren Journaal maandag 25 mei

Onderzoek naar fijne oude dag

Hoe ziet een fijne oude dag eruit? Met die vraag gaan onderzoekers van de Universiteit Twente aan de slag. Daarbij vragen ze nadrukkelijk de hulp van lezers – jong en oud – van De Twentsche Courant Tubantia. Het onderzoek richt zich op het beeld dat lezers hebben van een toekomst zonder eenzaamheid, welke rol technologie daarin kan spelen, maar ook waar de grenzen liggen. De studie valt onder een groot Europees onderzoeksproject in twaalf landen.

Ouderen weer massaal op pad

Waar jongeren hun reisgedrag massaal aanpassen, gaan ouderen weer net zo vaak de weg op als voor de coronacrisis. Dat blijkt uit een analyse van het Deventer onderzoeksbureau DAT.Mobility op verzoek van dagblad De Stentor. De kwetsbare groep 65-plussers reist de laatste week gemiddeld gezien weer net zoveel als voor de coronacrisis, zo wordt als opvallendste conclusie gemeld. “Het leven van hen lijkt op mobiliteitsgebied het minst ingrijpend veranderd”, aldus de onderzoekers..

‘Bouw slim, bouw voor senioren’

“Bouw slim, bijvoorbeeld voor senioren’, zegt de Delftse hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer in de Volkskrant. “Door een verhuizing naar een seniorenwoning komt vaak weer een eengezinswoning vrij. Stop met die kortingen op uitkeringen en pensioenen als je gaat samenwonen. Dat is een enorm obstakel om een woning op te geven.”

Helft oudere coronapatiënten ook delier

Naast het zware gevecht tegen corona, krijgt grofweg de helft van de oudere patiënten in het ziekenhuis een delier. Op de intensive care ligt dat percentage nog hoger. Dat zegt psychiater Daan van Dam van GGZ Delfland, die betrokken is bij de psychiatrische zorg voor patiënten in Franciscus Gasthuis in Rotterdam, in het AD. Van collega’s hoort hij soortgelijke aantallen. “Gewoonlijk kan familie helpen als een patiënt verward raakt, maar die kunnen nu alleen bij uitzondering op de ic langskomen.”

‘Help ouderenzorg aan goede en gratis wifi’

“Waarom kunnen we in de binnensteden wel gratis 4G aanbieden, maar in onze zorgtehuizen niet?” Die vraag wordt gesteld in de ‘brief van de dag’ in de Volkskrant. “Waarom hebben zorginstellingen niet het beste wifinetwerk van het land? Daarom een oprechte oproep aan alle overheidsinstanties en zorginstellingen om hierbij te helpen. Want eenzaamheid onder ouderen zal ook na de coronacrisis niet verdwijnen.”

‘Veel te weinig aandacht voor ouderen’

Bij de coronacrisis is veel te weinig aandacht geweest voor ouderen. Daardoor is te laat herkend dat ze de symptomen van corona hadden en is er te weinig gekeken naar hóe de mensen zijn gestorven. Dat zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Marcel Olde Rikkert in De Gelderlander. “Zeker als je je realiseert dat er zoveel sterfte is bij ouderen, dat bij mensen bij 80 jaar en ouder de overlijdenspercentages oplopen naar 30 of 40 procent, dan moet je ook nadenken: hoe gaan we dat met palliatieve zorg goed regelen?”

Hoe ouderen versoepeling ervaren

Vier op de 10 ouderen ervaart een toenemende drukte nu de coronamaatregelen worden versoepeld. Zij vinden het lastig om 1,5 meter afstand te houden, met name in de supermarkt en in de winkelstraat. Dat blijkt uit een peiling van ANBO onder 5500 ouderen. Ondanks het advies van het RIVM om bezoek te beperken, ontvangt bijna 60 procent van de ouderen weer bezoek bij hen thuis en wil bijna de helft van de ouderen die voorheen op hun kleinkinderen paste, dat weer gaan doen.

‘Ook gedrag ouderen niet altijd correct’

Niet alle oudere mensen nemen het zo nauw nemen met de regels, zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het landelijk Veiligheidsberaad, in De Gelderlander. “Deze week zag ik een echtpaar van 70-plus bij een pinautomaat dichtbij iemand anders staan. Toen daar een opmerking over werd gemaakt, was hun reactie: ‘Het maakt ons niets uit.’ Het zijn dus niet alleen jongeren die zich niet altijd aan de regels houden. Ook het gedrag van risicogroepen, 70-plussers, is niet altijd 100 procent correct.”

Bart (81) draait met 3D overuren voor de zorg

De 81-jarige Utrechter Bart Bakker, ervaren pionier uit de begintijd van het internet, heeft in zijn garage een miniFabLab. Hij sloot zich aan bij het initiatief Makers4all van waaruit sinds het uitbreken van de coronacrisis 200 vrijwilligers beschermende hulpmiddelen voor zorginstellingen maken. De Utrechtse Internet Courant laat zien hoe Bakker met zeven 3D-printers en een lasersnijder dagelijks belangeloos overuren draait voor de zorg.

‘Hitteplan aanpassen aan corona’

Een hittegolf kan in tijden van corona desastreus zijn voor mensen die ook nu kwetsbaar zijn voor het virus. Ouderen en personen met andere aandoeningen zijn bij extreem warm weer door de coronabeperkingen moeilijker te bereiken en te helpen dan normaal. In De Gelderlander pleiten Marcel Olde Rikkert (hoogleraar geriatrie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen), Hein Daamen (hoogleraar thermofysiologie aan de VU in Amsterdam) en Madeleen Helmer van het Klimaatverbond Nederland er daarom voor het Nationale Hitteplan aan te passen.

‘Onderzoek verband mondhygiëne en corona’

“Zonder te kort te willen doen aan alle inspanningen van het kabinet en het RIVM lijkt het me verstandig een verband te leggen tussen coronabesmetting en mondhygiëne. Mijn voorgevoel, gebaseerd op een halve eeuw tandheelkundige ervaring, is dat een onderzoek daarnaar een verrassende uitkomst zal hebben”, schrijft een tandarts in de Volkskrant. “Gebitsonderhoud bij ouderen (in het bijzonder in verpleegtehuizen) is niet eenvoudig en kwalitatief matig onderhoud heeft vaak ontstekingen in de mondholte tot gevolg.”

FNV: pensioen voor iedereen hoger

“Alle werkenden en gepensioneerden van dit moment krijgen door een nieuw fiscaal stelsel, een nieuw contract en de transitie een beter verwacht pensioenresultaat. Allemaal”, zegt FNV-pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga in de Telegraaf. “Dat blijkt uit de voorlopige doorrekening. De pensioenverwachting in het nieuwe stelsel zal voor iedereen iets hoger zijn dan het pensioen dat ze nu opbouwen.”

‘Ouderen niet aan het woord’

Van sommige ouderen mag het bezoekverbod wel blijven, schreef Trouw. Dat zeggen de ouderen? Nee, die komen niet aan het woord, reageert een lezer. “Te veel prikkels, kennelijk. Dus ook voor mijn moeder van 97, die in maart in een verpleeghuis werd opgenomen. We kunnen elke dag bellen en op raamvisite. Zadel de bewoners niet te veel op met allerlei therapeuten, psychologen en goedbedoelde activiteiten. En zet familie niet weg als een gezelschap dat met velen komt en dan ook nog door elkaar praat.”

Tot in de dood bestolen

Onder deze kop schrijft de Telegraaf over een 103-jarige zelfstandig wonende Hilversummer die volgens politie en justitie werd opgelicht door de goede vriendin die hij had gemachtigd om zijn financiële zaken te doen. Pieter wilde gerechtigheid en zou daarom zijn verhaal vertellen aan de krant. Nadat hij vrijdagnacht overleed, doen de mensen die hem in zijn laatste maanden hielpen op te krabbelen dat namens hem: Rijke man diep in de schulden.