Senioren Journaal van vrijdag 22 mei

Gelijke rechten, ongeacht leeftijd

Het Age Platform Europe maakt zich sterk voor de rechten van ouderen bij de coronacrisis. Met een verwijzing naar een verklaring van 140 UN-landen (waaronder Nederland) wordt benadrukt dat iedereen gelijke rechten heeft, ongeacht leeftijd. Dat betekent onder meer dat leeftijd alleen nooit een criterium kan zijn voor medische beslissingen. Het platform gaat ook in op de rechten van kwetsbare ouderen en stelt zich op het standpunt dat afstand houden niet mag leiden tot isoleren.

Uitgestelde zorg: veel levensjaren verloren

De ziekenhuiszorg voor covid-patiënten heeft veel mensenlevens gered, maar het verlies aan levensjaren bij andere patiënten is veel groter. Daardoor zullen alleen al in Nederland zeker 10 duizend mensen gemiddeld tien jaar eerder overlijden, meldt de Volkskrant. De gevolgen van uitgestelde zorg zijn in beeld gebracht door adviesbureau Gupta. ‘Ik ben geschrokken van de resultaten’, reageert Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde.

‘Verdeling welvaart ongunstig voor 65+’

De brede welvaart in Nederland is ongelijk verdeeld. Dat meldt KBO-PCOB uit de CBS Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals 2020. “Bij 65-plussers is er helaas een stapeling van ongunstige indicatoren.” Bij het opbouwen van Nederland na de coronacrisis moet er volgens KBO-PCOB gekeken worden naar de reële verschillen tussen leeftijdsgroepen.

Hoe ervaren ouderen coronacrisis?

Hoe ervaren ouderen de huidige coronacrisis? Met die vraag houden onderzoekers van de Universiteit Maastricht, Vrije Universiteit Brussel en Hogeschool Gent zich bezig. De onderzoekers van de drie onderwijsinstellingen stellen dat er veel gesproken wordt over ouderen, maar te weinig mét ouderen.

‘Taboe leeftijdsdiscriminatie van tafel’

Om de economie te redden, moet het taboe op leeftijdsdicriminatie van tafel: jong gaat uit, oud blijft thuis. Dat schrijft in de Volkskrant een 32-jarige ondernemer op het gebied van traineeships voor net-afgestudeerden, die merkt dat de solidariteit bij jongeren hard afneemt. “Het doel is niet om anderen – in dit geval de ouderen– buiten te sluiten, maar om elkaar na ­afloop van deze crisis juist weer in ­elkaars armen te kunnen sluiten in een land dat nog enigszins overeind is gebleven.”

Ouderen en corona: lessen en kansen

“We zien een geweldige bereidheid om iets voor elkaar te betekenen: een vruchtbare basis om met elkaar onze samenleving vitaler, veerkrachtiger en inclusiever te maken”, zegt Leyden Academy in een manifest ‘Ouderen en corona – vier lessen en kansen’. “Laten we de handen ineenslaan om alle Nederlanders te helpen vitaler, betekenisvoller en in verbondenheid oud te worden, met oog voor de grote kansenongelijkheid die corona ook weer zichtbaar maakt.”

Thuisblijf TV voor ouderen Noordkop

De ouderen in de Noordkop krijgen een eigen televisie-uurtje, meldt het Noordhollands Dagblad: ’Thuisblijf TV’. Het gevarieerde programma wordt drie keer per week uitgezonden. Thuisblijf TV is een initiatief van welzijnsorganisatie Mee & de Wering en de lokale streekomroep Regio Noordkop. “Het is vooral bedoeld voor de ouderen die, ondanks dat alle maatregelen nu wat versoepeld worden, nog steeds niet of nauwelijks naar buiten kunnen of mogen. ”

Beleefpaneel in verzorgingshuis

Voor een zorglocatie in Breukelen heeft Livin’ Ontwerpbureau een tijdelijke pop up boerderij gerealiseerd. Het gaat om een zogenoemd ‘beleefpaneel’. “Het beleefpaneel brengt beleving naar verzorgingshuizen”, aldus RTV Stichtse Vecht. “Beleefpaneel ontwerpt pluche dieren, nagemaakte boerderijen en winkels, maar ook wandpanelen.” Idee er achter is dat op die manier eenzaamheid onder ouderen in coronatijd kan worden teruggedrongen.

Valuas neemt Nova Zembla over

Twee particuliere exploitanten van woonzorglocaties voor ouderen gaan samen. Valuas Zorggroep neemt Nova Zembla Zorg over, meldt het FD. De nieuwe combinatie omvat acht locaties in Nederland en telt ruim tweehonderd medewerkers. ‘Met de overname verstevigen we onze positie in de markt van particuliere, kleinschalige ouderenzorg’, zegt Valuas.

Verdere verruiming bezoekregeling

Vanaf half juli wordt het mogelijk om met meerdere mensen in het verpleeghuis langs te gaan. Dat zei minister Hugo de Jonge woensdagavond volgens het AD in het coronadebat met de Tweede Kamer. Eerder was al gemeld dat vanaf 25 mei meer verpleeghuizen een regeling van één bezoeker per dag per bewoner kunnen invoeren. Vanaf 15 juni komen locaties in het hele land in beeld.

‘Sommigen knappen op van bezoekverbod’

Het bezoekverbod in verpleeghuizen was voor sommige bewoners een verademing. Geen moeilijke gesprekken met familie, geen therapieën of spelletjes met vrijwilligers. Sommige bewoners knappen op van het bezoekverbod, zeggen een ouderenpsycholoog en een zorgverlener in Trouw. Zij willen de ervaringen van afgelopen weken gebruiken om afstand te doen van bepaalde gewoonten, om met personeel van verpleeghuizen, therapeuten en vrijwilligers opnieuw te kijken waar bewoners zich goed bij voelen.

Nationale Balkon Beweegdag

Op vrijdag 29 mei organiseert het Nationaal Ouderenfonds samen met haar partners de Nationale Balkon Beweegdag! “Samen met onze ambassadeurs maken we het grootste Balkonfeest van Nederland! Doe je mee?”

Coronadrama rond Joep (93)

Oma Maja was net 92 geworden en stierf op 23 maart aan het coronavirus, haar 62-jarige zoon (mantelzorger van zijn ouders) op 9 april. Opa Joep (93), die dementerend is, zit sinds de ziekenhuisopname in een verzorgingshuis en weet niet dat zijn vrouw en zoon twee weken na elkaar het leven lieten, meldt de Telegraaf uit Heerlen. De familie heeft opa Joep nog niet één keer live kunnen bezoeken omdat het verpleeghuis dat – volgens de overheidsregels – niet toelaat.

Verdubbeling donaties #DoeMeeMetJeAOW

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft volgens Nieuwsuur beloofd dat ze het gedoneerde geld van de actie #DoeMeeMetJeAOW, zal verdubbelen. De teller staat inmiddels op iets minder dan twee ton euro. Donateurs kunnen aangeven waar de gelden aan besteed moeten worden: 1. beeldende kunst, 2. muziek, of 3. theater, dans en film.

Dat kun je wel zien dat is zij

Nico Beemsterboer deed een oproep in de krant om zijn jarige vrouw een kaartje te sturen. ‘Mijn dierbare echtgenote Els van Roessel wordt vrijdag a.s., de 24ste, 80 jaar. Helaas: geen feestelijkheden. Maar een kaartje van u naar Magnoliahof 8, 1326 EL Almere zou voor haar veel goedmaken. Wees lief en stuur er een! Veel dank, Nico.’ In totaal ontving Els van Roessel 726 kaarten van mensen die lief wilden wezen, zonder te weten wie ze nog vele jaren toewensten. Nico draagt in de Volkskrant grijnzend voor uit een van de kaarten die aan hem is gericht: ‘Beste meneer Nico, wat boft uw vrouw met zo’n attente man.’