Senioren Journaal van donderdag 25 maart

Steeds meer aan de beurt voor vaccinatie

De GGD’s nodigen nu ook 65-plussers uit voor vaccinatie met AstraZeneca. “Als eerste zijn dat de 77-, 76- en 75-jarigen”, aldus RIVM-topman Jaap van Delden volgens de NOS bij de technische briefing in de Tweede Kamer. Van Delden denkt dat eind april de meeste risicogroepen gevaccineerd zijn.

‘Vaccinatiegraad ouderen te laag’

Het kabinet schroeft het priktempo flink op. Dat laat onverlet dat KBO-Brabant zich zorgen maakt over de vaccinatiegraad speciaal onder ouderen. Directeur Wilma Schrover zegt in het Brabants Dagblad: “Die is te laag, een deel van de ouderen heeft de prik (nog) laten liggen.” Bij 80-plussers gaat dat om een op de vijf. “Dat vinden wij verontrustend veel.”

Van knorrenhof naar knarrenhof

Gebruik varkensstallen om er, na een verbouwing of nieuwbouw, ouderen in te laten wonen. Het lost de woningbehoefte van ouderen op én veehouders vinden een aantrekkelijke bestemming voor hun stallen als de plannen om de veestapel te halveren werkelijkheid worden. “In plaats van een knorrenhof krijg je een knarrenhof”, zegt Stichting Brabants Burgerplatform in De Gelderlander.

Goed Leven met Dementie

Bij Hogeschool Windesheim is Simone de Bruin benoemd tot lector Goed Leven met Dementie. Het aantal mensen met dementie neemt sterk toe en een groot deel van hen woont thuis. “We krijgen er dus steeds meer mee te maken. Niet alleen (toekomstige) professionals, maar ook binnen de familie, de vriendenkring, in de wijk, bij een vereniging of in winkels. Wij vinden het nodig dat naast de uitdagingen die dit met zich meebrengt, er ook aandacht is voor wat er nog wél kan.” Daarbij gaat het om aandacht voor behoud van autonomie, inclusie, participatie, waardigheid, zingeving en het welbevinden.

Crisiszorg aan huis

Woon/zorgorganisatie de Zorgcirkel in Purmerend heeft volgens Zorgvisie besloten een pilot met crisiszorg aan huis voort te zetten. Het aantal crisisopnamen is sterk verminderd en huisartsen en familie zijn bijzonder tevreden. Beter nog: Zorgcirkel stelt dat de investering van 300.000 euro een maatschappelijke besparing heeft opgeleverd van 2 miljoen euro. Het team staat paraat voor zelfstandig wonende ouderen die in een crisis raken of dreigen te raken. Door de intensieve zorg en begeleiding die de teamleden bieden, kunnen ouderen langer thuis blijven wonen en zijn crisisopnames in het verpleeghuis te voorkomen.

Welkom Online met ASML’ers

Swipen op je touchscreen, even appen of een shoarmaschotel bestellen. Voor velen gesneden koek; voor sommige senioren totale abracadabra, aldus het Eindhovens Dagblad. Maar medewerkers van ASML schieten deze ouderen te hulp. Het Veldhovense bedrijf sluit zich aan bij Welkom Online (helpdesk die senioren op afstand bijstaat), een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds, VodafoneZiggo en Samsung. Er zijn op dit moment zo’n tien tot vijftien werknemers van ASML bereid te helpen als vrijwilliger.

Gesprekskaarten TOEN & NU

Zorggroep Apeldoorn e.o. krijgt vrijdag in Zonnehuis-Beekbergen een cadeau aan de zorg aangeboden door het Jo Visser fonds. Het gaat om een set gesprekskaarten met uitleg en vragen om samen met ouderen het gesprek na de podcast TOEN & NU voort te zetten. Deze werden gemaakt ter ere van het 100-jarige bestaan van het Jo Visser fonds. De eerste vier TOEN & NU podcast afleveringen zijn voor iedereen te beluisteren op de gangbare podcast platforms en op de site van het Jo Visser fonds.

‘Waardig ouder worden wil iedereen!’

In Barneveld is het manifest Waardig Ouder Worden, waartoe de ChristenUnie het initiatief nam, door veel organisaties en alle politieke partijen ondertekend en is dit integraal onderdeel geworden van het coalitiebeleid. De ChristenUnie heeft nu bij de organisaties geïnventariseerd welke vervolgstappen gezet kunnen worden, aldus de Barneveldse Krant. Daarbij kwamen met name de volgende punten naar voren: 1. Nog meer inzetten op ontmoeting; 2. Werving nieuwe vrijwilligers; 3. Meer gesprek over zingeving.

Steunpunt voormalige coronapatiënten

Voor mensen die langdurig klachten ondervinden van hun coronabesmetting is KBO-Brabant een samenwerking aangegaan met C-Support, het steunpunt dat psychosociale begeleiding biedt aan voormalige coronapatiënten. “Vooral ouderen blijken de weg naar www.c-support.nu helaas nog moeilijk te kunnen vinden. Maar ons weet u wel te vinden, dus laat het ons weten als u vragen hebt of graag in gesprek zou willen met lotgenoten. Dan gaan we samen met uw gemeente en C-Support proberen een lotgenotengroep op te zetten.”

Dialoognota Ouder Worden

De Raad van Ouderen heeft de Dialoognota Ouder Worden met grote interesse gelezen en zich ten eerste de vraag gesteld of het perspectief van ouderen in voldoende mate aan bod komt. “De Raad heeft geconstateerd dat de discussie vooral gaat over de (bestaande) beleidssystemen en bijbehorende financiële kaders en aanzienlijk minder over de behoeften en wensen van de ouderen, hun naasten en de professionals die voor hen zorgen.”