Lang niet elke oudere wil De Prik

Het kabinet schroeft het priktempo flink op. Dat laat onverlet dat KBO-Brabant zich zorgen maakt over de vaccinatiegraad speciaal onder ouderen.

Directeur Wilma Schrover zegt in het Brabants Dagblad: “Die is te laag, een deel van de ouderen heeft de prik (nog) laten liggen.” Cijfers van het RIVM laten zien dat tot en met 21 maart bij 67 procent van de thuiswonende 90-plussers de eerste prik was gezet, 48 procent haalde ook de tweede al. Schrover: “Maar 33 procent is helemaal niet geweest, terwijl die groep allang aan de beurt was. Bij 80-plussers gaat dat om een op de vijf. Dat vinden wij verontrustend veel.”

Vervoer

Waarom thuiswonende 80-plussers zich niet laten vaccineren? Een deel is mogelijk niet mobiel genoeg om naar een GGD-locatie te kunnen komen..“Maar wij horen ook dat het lang kan duren voordat je bij de GGD een afspraak hebt, dat ze telefonisch slecht bereikbaar zijn.” Vervoer naar de priklocatie kan inderdaad ook een probleem zijn, denkt Schrover. “Ik hoorde van mensen die in Rijen wonen en voor een prik naar Gorinchem moesten.” Dat is 33 kilometer verderop, 32 autominuten heen en evenzoveel terug. “En niet alle 80-plussers rijden nog zelf hè.”

Signaal

Angst voor de prik kan ook een oorzaak zijn, veronderstelt Schrover in het Brabants Dagblad. “En al dat gedoe rondom AstraZeneca helpt dan niet.” Ook al krijgen juist deze ouderen vooralsnog vaccins van Pfizer of Moderna. Omdat KBO-Brabant een signaal af wilde geven dat de coronaprik belangrijk is én veilig, liet voorzitter Leo Bisschops zich onlangs publiekelijk vaccineren. De 77-jarige Bisschops kreeg zijn eerste Pfizer-prik van zijn zoon Laurens, internist/intensivist van het Radboud-ziekenhuis.